Fillere

Cercetători de la MIT, Oxford, Columbia, Caltech și Yale se reunesc la UVT. Se dezbat ultimele descoperiri și tendințe din întreaga lume în matematică și fizică teoretică

Universitatea de Vest din Timișoara este în zilele următoare gazda unei prestigioase manifestări științifice. În perioada 29 mai – 2 iunie se va desfășura la UVT conferința internațională itinerantă GAP: Geometry and Physics. Conferința a ajuns la ediția a XVI-a și în acest an este dedicată Grupurilor Lie și aplicațiilor acestora în fizică matematică.

Conferința va fi o excelentă ocazie de a lua contact cu ultimele descoperiri și tendințe din întreaga lume în domeniile matematicii (geometrie diferențială, teorie Lie, fizică matematică) și al fizicii teoretice, constituind un cadru ideal pentru discuții și stabilirea de noi colaborări.

La conferință și-au anunțat participarea cercetători din 20 de țări, de la unele dintre cele mai prestigioase universități din lume (MIT, University of Oxford, Columbia University, Caltech, Yale, Cornwell, University of Torronto, Utrecht University, University of Geneva, Penn State, KU Leuven, Indiana University, University of Goettingen, University of Hong Kong, University of Vienna, University of Luxembourg, University of Strasbourg, University of Rome, University of Perugia, University of Sheffield, University of Surrey, Middlesex University, University of Lille, University of Dijon, University of Louisiana, University of Coimbra, University of Notre-Dame, University of Paris-Sud, University of Sothern California, University of Szeged, Ritsumeikan University, University of Porto, Wuhan University, Aristotle University of Thessaloniki, Université de Lorraine).

„A devenit o obișnuință pentru UVT să organizeze evenimente de nivel mondial. Experiența noastră în gestionarea conferințelor de această anvergură îmi dă siguranța că ne vom ridica la nivelul edițiilor anterioare, manifestarea fiind găzduită în anii trecuți de țări precum Statele Unite, Marea Britanie, China sau Franța. Avem specialiști de nivel mondial, profesioniști care merită tot respectul nostru, rezultatele lor cântărind mult în cercurile selecte ale cercetării mondiale. Organizarea evenimentului la UVT este o nouă confirmare a valorii școlii timișorene de geometrie și fizică teoretică”, spune rectorul Universității, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Evenimentul este organizat de un colectiv de la universitățile Penn State – USA, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Geneva și Universitatea din Luxembourg. Conferința beneficiază de finanțare din partea European Research Council (prin grantul MODFLAT) și din partea National Science Foundation, USA.

Programul poate fi consultat pe pagina web a conferinței: http://www.geometryandphysics.org/gapxvi/

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email