Universitatea-de-Vest-Timisoara-Foto-Eyeinthesky (2)

Comisia Europeană a selectat UVT în grupul de elită al Universităților Europene. Proiectul UNITA – apreciat la Bruxelles

Astăzi, Comisia Europeană a anunțat oficial extinderea selecției universităților ce vor face parte din cercul partenerilor agreați în cadrul rețelelor de Universități Europene, Universitatea de Vest din Timișoara fiind selectată în cadrul acestui al doilea apel de propuneri.

De la începutul anului 2019, UVT s-a aflat în prima linie a universităților din Europa care s-au preocupat să stabilească rețele universitare de parteneri academici, formând rețeaua Universității Europene UNITA.

UNITA reprezintă o alianță de șase universități comprehensive de cercetare și educație, din cinci țări de mărimi și cu traiectorii diferite: de la vest la est, Universidade de Beira Interior, Universidad de Zaragoza, Université de Pau et des Pays de l’Adour, Université Savoie Mont Blanc, Università di Torino și Universitatea de Vest din Timișoara. Universitatea europeană UNITA își propune să testeze un nou model de predare colaborativă și intergată, aplicând pedagogii și strategii de cercetare inovative, în vederea elaborării și implementării de soluții creative pentru o dezvoltare regională durabilă. UNITA nu se rezumă doar colaborări în mediul academic, ci este susținută de sectorul socio-economic, autorități publice, organizații civile, care acționează ca parteneri asociați.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, apreciază importanța proiectului UNITA, pe care Comisia Europeană l-a validat astăzi: „Însumând peste 160.000 de studenți și 15.000 de cadre didactice și administrative, Universitatea Europeană UNITA se fondează pe împărtășirea moștenirii culturale a limbilor romanice și pe preocupările comune în domeniul sustenabilității, propunându-și să reunească potențialul uman și al laboratoarelor și centrelor de cercetare de care dispun universitățile fondatoare. UNITA are ca obiectiv major să dezvolte programe academice multiculturale și multisectoriale, prin care vom oferi studenților acele cunoștințe, competențe și atitudini care pot să devină avantaje strategice ale acestora, ca viitori absolvenți în piața comună europeană, ajutându-i în asumarea rolurilor de actori activi în rezolvarea unor probleme globale. Începem cu mult optimism parcursul practic al noii Universități Europene UNITA,  în care vom dezvolta pedagogii inovative pentru o educație centrată pe student, prin învățare condusă de rezultatele cercetării, prin experiențe de învățare internaționale și, nu în ultimul rând, printr-o legătură strânsă cu comunitatea locală și cu mediul de afaceri.

Anunțul de astăzi al Comisiei Europene echivalează cu trecerea în etapa de inițializare și activare a alianței celor șase parteneri academici grupați în Universitatea Europeană UNITA. Proiectul acestei alianțe de cercetare și educație a fost înscris în cadrul competiției de proiecte-pilot denumită Universități Europene, desfășurată sub egida programului ERASMUS+, prin care se vor finanța, până în anul 2024, 20 de rețele de instituții de învățământ superior, din spațiul întregii Uniuni Europene.

Anunțul de astăzi al Comisiei Europene face referire și la alte instituții de învățământ superior care au depus aplicații în cadrul proiectului-pilot denumit „Universități Europene”, fiind selectate:

– Universitatea Politehnica din Timișoara

– Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

– Universitatea Politehnica din București

– Universitatea din Petroșani

– Universitatea Tehnică din Cluj Napoca

– Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hațeganu din Cluj Napoca

– Universitatea de Vest din Timișoara.

 

Detaliile anunțului comunicat astăzi de CE: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_1264

 

 

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email