QS-world-rankings-main

QS World University Rankings: UVT și alte trei universități din Consorțiul Universitaria sunt prezente în top

Rezultatele clasificării QS World University Rankings pentru anul 2019, publicate în 6 iunie, poziționează Universitatea de Vest din Timișoara în topul celor mai bune 1000 universități din 85 de țări din lume, fiind evaluate 4763 de universități din 151 de țări. UVT se remarcă în top mai ales prin rezultatele obținute la indicatorii privind reputația în rândul comunității academice internaționale și reputația în rândul angajatorilor, regăsindu-se în top 501+ mondial cu rezultatele obținute la acești doi indicatori.

Evaluarea a presupus analiza specializată a răspunsurilor la studiile anuale ale QS cu privire la reputația în rândul comunității academice și la reputația în rândul angajatorilor. Astfel, au fost analizate peste 83.000 de răspunsuri ale membrilor comunității academice internaționale cu privire la activitatea de cercetare științifică și aproximativ 43.000 de răspunsuri ale angajatorilor din întreaga lume cu privire la absolvenții instituțiilor de învățământ superior evaluate. De asemenea, s-a evaluat gradul de internaționalizare, numărul total de studenți,  precum și numărul citărilor lucrărilor de cercetare științifică, prin analiza informațiilor indexate în baza de date bibliografică și bibliometrică Scopus a Elsevier. Astfel, QS a analizat peste 97 de milioane de citări (2012-2017) a mai mult de 14 milioane de lucrări științifice (2011-2016).

Bazat pe șase indicatori de performanță, clasamentul este conceput pentru a evalua universitățile în patru domenii: cercetare, predare, inserție profesională și internaționalizare. Ponderea atribuită indicatorilor de performanță este: Academic reputation – 40%, Employer reputation – 10%, Student-to-faculty – 20%, Citations per faculty – 20%, International faculty – 5%, International student – 5%.

Din România, doar cinci universități sunt prezente în această clasificare internațională publicată încă din 2004: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Politehnica București, patru dintre ele fiind membre ale Consorțiului Universitaria.

Informații suplimentare: https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2019

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email