Revista presei

05 iulie 2019

Universitatea de Vest din Timișoara, în elita mondială a Fizicii

Universitatea de Vest din Timișoara se menține în elita mondială a Fizicii. Recent, UVT a fost inclusă în Topul Shanghai (Academic Ranking of World Universities), cu domeniul Fizică.

Instituția de învățământ superior Timișoara a fost plasată, pentru a treia oară, de specialiștii Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects, în mult râvnitul top 500. Acest top este unul dintre cele mai importante de la nivel internațional, reprezentând un punct de referință în strategiile unor universități, care doresc să fie actori de nivel internațional în mediul academic.

 

Astăzi, o nouă ediţie a Galei Absolvenților Modă-Design Vestimentar din Timișoara

Studenţii timişoreni care vor absolvi în acest an Secţia de Design Vestimentar din cadrul Universităţii de Vest organizează o nouă ediţie a Galei Absolvenților Modă-Design Vestimentar din Timișoara. Evenimentul va oferi celor prezenţi 20 de prezentări de modă.

Şi de această dată, gala se identifică prin inovația, creativitatea și viziunile contemporane pe care noua generație de tineri designeri, promoția 2019 a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest, o propun în colecțiile lor de absolvire. Acesta are ca și scop promovarea tinerilor absolvenți pe plan local, a designului românesc autohton și extinderea acestuia pe plan internațional. La eveniment sunt aşteptate să participe mai multe personalități din domeniul modei 

Psihopatologie și psihoterapie – super-lansare, vineri, la librăria Cărturești din Timișoara

Conf. univ. dr. Eugen Jurca de la Facultatea de Sociologie și Psihologie, Departamentul de Asistență Socială, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, este preot și psihoterapeut, cu formare și practică în Analiză existențială și Logoterapie și licențiat în psihologie.

El este autor și al mai multor cărți de interferență.

 Eugen Jurca îi invită pe timișoreni, la librăria Cărturești, str. Mercy, vineri, 5 iulie, de la ora 18:30, la lansarea cărții “Psihopatologie și psihoterapie”, ediția a III-a revăzută și îmbunătățită, apărută la Editura de Vest din Timișoara.

Ce își doresc azi tinerii de la profesori și sistemul educațional românesc?

Profesorul care scrie cu creta pe tablă, este pasionat de activitatea lui, este deschis și prietenos cu studenții și nu folosește slide-uri la cursuri este ceea ce studenții participanți la programului FUTURE – Construiește cu pasiune consideră a fi profesorul ideal.

La nivel internațional, educația prin experiență (numită și educația experiențială sau non-formală) este integrată în sistemele de învățământ pentru a pregăti tinerii pentru o piață a muncii aflată în continuă mișcare. „Nevoile studenților sunt destul de clare, iar atunci când sunt întrebați cum ar dori să fie orele de la cursuri sau de la școală, de cele mai multe ori se regăsesc interactivitatea și pasiunea profesorului. Toate acestea se pot dezvolta prin educație experiențială unde accentul nu cade atât de mult pe informațiile furnizate de profesor, ci pe abilitatea studenților de a găsi răspunsurile”, declară Mădălina Hodorog, fondatorul programului FUTURE.

O inițiațivă legislativă prin care cresc salariile și în mediul privat, în funcție de studii, semnată de 38 de parlamentari din toate partidele

O inițiativă legislativă depusă la Senat prevede creșterea salarilor din „economia națională” pe baza unor coeficienți aplicați la salariul minim de bază, în funcție de durata și amploarea studiilor fiecărui angajat, de la muncitor necalificat până la doctorat, potrivit încont.ro. Noua propunere este semnată de 38 de deputați, majoritatea de la PSD, dar și de câte un deputat de la USR, PNL, UDMR și Minorități. Iar inițiatori sunt fostul ministru al dialogului Gabriel Petrea, deputatul Adrian Solomon și actualul șef al Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, potrivit notei de fundamentare.

Proiectul de lege prevede un coeficient minim de 1 aplicat la salariile muncitorilor necalificați, fără școală, și ajunge până la 2, 8 în cazul celor care au doctorat în domeniul în care lucrează. Acești coeficienți se aplică, potrivi legii, la salariul minim de bază, pentru o ierarhizare a veniturilor salariale. Coeficienții sunt prezentați în anexa propunerii.

 

De ce m-am hotărât să plec la studii în străinătate

Anual, peste 6.000 de elevi și studenți români pleacă la studii în străinătate, la mii de kilometri depărtare de locurile natale și, de multe ori, departe de familie. Motivele sunt diverse, fiind legate în principal de calitatea proastă a educației din România, lipsa posibilităților de angajare, dorința de experiențe noi sau dorința de a se stabili în afara țării. În același timp, există însă și teama că nu se vor descurca la studii, că nu se vor adapta în noua țară sau că nu sunt pregătiți să facă acest pas important.
 
Nu e de mirare că decizia de a deveni student internațional nu este una ușoară, însă pentru cei care aleg să plece, avantajele sunt mai multe și mai însemnate decât dezavantajele. Am stat de vorbă cu zeci de studenți români consiliați de Edmundo pentru a afla de ce au ales să plece, care sunt greutățile vieții din străinătate și ce apreciază cel mai mult la facultățile din afară.

Preşedintele Senatului Universităţii din Oradea a demisionat

Rectorul Universităţii din OradeaConstantin Bungău, a anunţat că a luat act de demisia preşedintelui Senatului universității, Sorin Curilă, pe care acesta şi-a depus-o în legătură cu faptul că nu s-a aprobat în Senatul instituţiei o hotărâre privind starea sa de incompatibilitate, solicitată de el în situaţia diplomei lui Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi.

În şedinţa Senatului academic de marţi trebuia să se supună aprobării anularea diplomei de studii de licenţă primită la Oradea, în anul 2000, de Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională