Revista presei

1 august 2019

Rectorul UVT, Marilen Pirtea: doamna Adriana Babeți merită distincția de cetățean de onoare al Timișoarei pentru întreaga sa activitate culturală

Aleșii municipali se întrunesc sâmbătă, 3 august, la ora 13, în ședință festivă, ca în fiecare an de ziua orașului. Cu această ocazie va crește și numărul cetățenilor de onoare ai Timișoarei. Astfel, își vor primi distincțiile Adriana Babeți, Doina Ioana Popa, Toma Frențescu și Szakáts Béla.

 

Scriitoarea Adriana Babeți s-a născut în Oradea, în 1949. A absolvit Facultatea de Filologie din Timișoara, iar 20 de ani de activitate i-a petrecut în câmpul presei culturale, dedicându-se în același timp și cercetării științifice, pentru studiul literaturii comparate, al literaturii române și al teoriei literare. A publicat zece volume de referință în domeniu, majoritatea cu teme de pionierat în România și distinse cu premii importante. Scriitoarea este profesor asociat la Universitatea de Vest din Timișoara, iar propunerea pentru acordarea titlului a venit de la rectorul UVT, Marilen Pirtea,, care spune că Adriana Babeți merită această distincție pentru întreaga activitate, recunoscută la nivel național și internațional și pentru asigurarea condițiilor favorabile creației culturale și protejării patrimoniului cultural.

Federaţia Elevilor din România nu este de acord cu cererea Vioricăi Dăncilă ca anul şcolar să înceapă în 16 septembrie

Federaţia Elevilor din România nu este de acord cu cererea premierului Viorica Dăncilă către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ca anul şcolar să înceapă în 16 septembrie, şi nu în 9 septembrie, cum este stabilit, considerând această propunere „absurdă şi lansată cu total dezinteres faţă de elevii din întreaga ţară”.

„Federaţia Elevilor din România (FER) condamnă solicitarea făcută de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, către ministrul Educaţiei, de a decala începerea şcolii până pe 16 septembrie, ca un sacrificiu în favoarea firmelor de turism, în ciuda faptului că începutul anului şcolar a fost fixat prin ordin de ministru ca fiind 9 septembrie. În decursul zilei de astăzi, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a solicitat în cadrul şedinţei de Guvern amânarea începerii şcolii până pe data de 16 septembrie. Considerăm această propunere ca fiind una absurdă şi lansată cu total dezinteres faţă de elevii din întreaga ţară”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Elevilor din România.
Reprezentanţii elevilor menţionează că amânarea începerii şcolii duce şi la amânarea examenelor naţionale, care vor avea loc la temperaturi ridicate. „Anul acesta, examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională s-au susţinut la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, în temperaturi ce atingeau peste 35 de grade, factor care, implicit, afectează capacitatea de concentrare a elevilor şi poate avea un efect asupra rezultatelor acestora, deci implicit, asupra îndeplinirii adevăratului scop al examenelor, acela de a evalua nivelul de cunoştinţe al elevilor în mod obiectiv. Având în vedere faptul că şcoala a început pe 12 septembrie în anul şcolar 2018-2019, considerăm că este nevoie ca începutul acesteia să fie devansat, ci nu amânat cu încă 4 zile, fapt ce ar putea duce la amânarea cu încă o săptămână a examenelor, astfel creând probleme mari în desfăşurarea acestora şi în rezultatele elevilor”, spune Federaţia Elevilor din România. 

 

„Parlamentul este chemat să respingă OUG nr. 51/2019, fără să mai fie vorba de poziții politice, ori de diferențe de viziune între putere și opoziție”

“Serviciile de transport școlar sunt, în general, insuficiente și inadecvate, iar accesibilitatea se înrăutățește pe măsură ce elevii avansează în cadrul sistemului școlar. Mai mult chiar, obligativitatea asigurării rutelor județene de transport, prin care erau până acum legate toate localitățile din județe, este în acest moment anulată prin OUG 51/2019, decizie a Guvernului prin care transportul județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice, sub motivația că bugetul județean nu permite susținerea serviciului de transport. Astfel, transportatorii nu mai pot fi obligați să practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai puțin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiți să folosească cursele de ocazie. Să nu uităm să o astfel de situație a determinat și contextul defavorabil în care s-a produs și tragedia de la Caracal”, remarcă deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație a PNL.

„Așteptăm acum o reacție a Ministerului Educației Naționale și a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cele două ministere de linie fiind responsabilii guvernamentali pentru situația transportului școlar”, a declarat, în continuare, deputatul liberal.

Stagii plătite la Serviciul European de Acțiune Externă

Dacă vrei să lucrezi în diplomația europeană, citeşte lista de posturi disponibile, înscrie-te şi poți lucra oriunde în lume, într-una dintre delegațiile UE.

Uniforme scolare. Cum arata uniformele elevilor in 10 tari ale lumii

Uniformele scolare nu sunt adoptate in toate tarile lumii drept element obligatoriu pentru elevi, insa ele sunt prezente in multe scoli. Cum arata uniformele scolare din diferite tari ale lumii, vedeti mai jos.

 

FOTOREPORTAJ: JazzGărâna 2019, muzici, brazi și doi fotografi

În fiecare an, în inima lui iulie, la o altitudine „de sanatoriu” (1000 de metri) și la câteva drumuri șerpuitoare distanță de Reșița, se întâmplă Gărâna Jazz Festival. Oameni care nu prea mai reușesc să se zărească în restul anului se întâlnesc în poiană și-și iau prieteniile de unde le-au lăsat, artiști din marile familii muzicale ale lumii își fac loc printre brazi și ploi și-și aruncă năvodul peste noi, gulașul, țuica și dealurile au rămas la fel, chiar dacă noi am mai îmbătrânit cu un an, licuricii vin noaptea, pe drumul de întoarcere spre cazare, când aburul se ridică din asfalt și înconjoară mașinile cu un aer de Lynch. Există ceva extrem de reconfortant la festivalul ăsta, senzația unei suspendări prietenoase a timpului, sentimentul lucrurilor care durează, pe care poți conta, pentru că sunt, sub o formă sau alta, mereu acolo. 

De la ediția din 2019, fotografii Ioana Cîrlig și Andrei Becheru au salvat pe retină muzicile și văile, un pic de Garbarek, Surman, Rodion (în biserica de la Văliug, DJ genial care-a făcut icoanele să danseze pe „Marșul extratereștrilor” și să lăcrimeze pe melodiile pentru propria înmormântare), oamenii și ploile. 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională