Revista presei

10 octombrie 2019

Pentru prima dată în România, la UVT, conferința internațională WAGE Network

Anul acesta, în premieră, conferința internațională organizată de către WAGE NETWORK (http://wage.meshs.fr/), va avea loc la Universitatea de Vest din Timișoara, în 10 și 11 octombrie (confrom programului de mai jos).

Conferința își propune să treacă în revistă un set de tematici ale ultimilor patruzeci de ani, specifici cercetărilor asupra pieței muncii din țările Europei Centrale și de Est, prin care să acopere: evaluarile inițiale din cercetări (strategiile salariale planificate centralizat, mono-sindicalismul), reformele ce s-au succedat (politice și de liberalizare economică, privatizările, aderarea la UE) și rezultatele actuale (creșterea diferențială a salariilor, situația ocupării forței de muncă, disputele privind forța de muncă, rolul competențelor, acțiunea sindicală).

Conferința este deschisă academicienilor, studenților și practicienilor care lucrează în domeniul salarizării și al pieței muncii. Cercetătorii și practicienii înscriși în program vor prezenta lucrări pe teme legate de Europa Centrală și de Est, cum ar fi: evoluția salariilor, piața muncii și globalizarea, salarizarea și ocuparea forței de muncă, salarizarea și schimbările sociale, salarizarea și dezvoltarea, politicile salariale și practicile instituționale, sursele de date și utilizarea lor în studiul salarizării.

Primul workshop despre cryptomonede și despre tehnologia blockchain are loc la UVT, la începutul lunii noiembrie

Primul workshop despre cryptomonede organizat în regiunea de vest a țării, menit să îi ajute pe participanți să se familiarizeze cu tehnologia blockchain, care stă la baza cryptomonedelor, și să înțeleagă cheia inovativă din spatele dezvoltării acestora, va fi găzduit de Universitatea de Vest Timișoara, în 5 noiembrie, între orele 14.00 -17.00.

Evenimentul este conceput pentru a cunoaște noțiunile de bază și aplicabilitatea blockchain-ului ca tehnologie de ultimă generație în Industria 4.0 asupra domeniilor business.

 

La Timișoara, în 15 octombrie, are loc Conferința asupra securității în Balcani, eveniment anual unic în zona de vest a țării, organizată de New Strategy Center și UVT

Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu asociația New Strategy Center, organizează a treia ediție a conferinței internaționale „Security challenges in the Balkans”, marți 15 octombrie.

Evenimentul va aduce la Timișoara invitați cu o vastă experiență profesională, pentru a dezbate provocările clasice și emergente de securitate din regiunea Balcanilor.

Temele incluse pe agenda evenimentului se referă la provocările la adresa securității și stabilității Balcanilor, care pot afecta și securitatea Europei în ansamblu, ediția din acest an beneficiind de prezența unor oficiali și experți militari de mare valoare.

Totodată, războiul informațional și fenomenul ,,fake news”, precum și modul în care  spațiul cibernetic este folosit în campaniile de dezinformare sunt subiecte care vor fi abordate la conferința de la Timișoara.

Provocările vechi și noi care pot afecta Balcanii și, implicit, și România vor fi vor fi analizate de experți din SUA, Marea Britanie, Serbia, Italia, Macedonia de Nord, Croația.

Student al UVT, David are 19 ani și se zbate între viață și moarte după ce s-a electrocutat. Are nevoie de ajutor!

Dramă imensă pentru David Mihiț, de doar 19 ani, din Arad. S-a electrocutat, se află internat în stare critică la Timișoara și are nevoie de ajutorul arădenilor și timișoreanilor pentru a putea primi tratament de specialitate în străinătate.

David Mihiț s-a născut în data de 16 martie 2000. Este absolvent al Colegiului Național „Vasile Goldiș” – promoția 2019. A fost admis la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Ce schimbări importante aduce pe piața muncii din România Directiva privind asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată

Recent intrată în vigoare, Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată are ca obiectiv creșterea gradului de participare pe piața muncii a femeilor, a părinților și a oricăror categorii de angajați care au în îngrijire rude sau alte persoane cu care locuiesc, prin reglementarea unor formule de lucru flexibile și a concediilor pentru motive familiale. 

Care sunt însă obligațiile stabilite în sarcina angajatorilor și cum ar trebui să se pregătească aceștia? 

În prezent, asigurarea unui program de lucru flexibil reprezintă un beneficiu atrăgător pe care mulți dintre angajatorii români au început să îl includă în pachetul de beneficii oferit la angajare. Dacă, în acest moment, luarea în considerare a unui astfel de beneficiu reprezintă o decizie unilaterală a angajatorilor, odată cu noile reglementări, angajatorii români vor fi obligați să ia în considerare orice solicitări de acordare a unor formule flexibile de lucru și de a motiva orice refuz de acordare a acestora. 

Premiul Nobel pentru chimie 2019 - câștigătorii sunt de trei cercetători care au dezvoltat bateriile cu litiu-ion

Oamenii de știință John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham, Akira Yoshino au primit premiul Nobel pentru chimie pe 2019, pentru că au dezvoltat bateriile cu litiu-ion, informează site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase, citat de Mediafax.

În comparație cu bateriile tradiționale, bateriile litiu-ion sunt reîncărcabile, durează mai mult, au o densitate energetică superioară, cântăresc mai puțin și au o durată de viață mai lungă.

Anul trecut, premiul Nobel pentru chimie a fost decernat cercetătoarei Frances H. Arnold, pentru metoda sa de dezvoltare direcționată a enzimelor, proteine care catalizează reacțiile chimice, și lui George P. Smith și Gregory P. Winter, pentru cercetările lor legate, printre altele, de bacteriofagi, virusuri care infectează bacterii și pot fi transformate în proteine noi. Prin metodele dezvoltate de aceștia se pot produce anticorpi care pot neutraliza toxinele, contraataca maladiile autoimune și vindeca metastazele.

De la înființarea premiilor Nobel și până în 2018, 110 persoane au primit distincția pentru chimie și doar cinci dintre acestea au fost femei. De 63 de ori, premiul Nobel pentru chimie a revenit unei singure persoane.

Sezonul Nobel a debutat luni, cu premiul pentru medicină, acordat cercetătorilor Gregg L. Semenza, Peter J. Ratcliffe și William G. Kaelin Jr., pentru descoperirile lor privind “modul în care celulele percep și se adaptează diferențelor de nivel al oxigenului din mediu”.

Marți, premiul Nobel pentru fizică le-a fost acordat cercetătorilor James Peebles, pentru formulări teoretice privind cosmologia fizică, și Michel Mayor și Didier Queloz, pentru descoperirea unei exoplanete ce orbitează o stea de tipul Soarelui.

Joi vor fi decernate cele două premii Nobel pentru literatură, iar vineri, cel pentru pace. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat pe 14 octombrie.

Premiul Nobel pentru fizică 2019 - Cine sunt câștigătorii

Savanții James Peebles, Michel Mayor și Didier Queloz au fost recompensaţi, marți, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2019, informează site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase, anunță Mediafax.

Premiul Nobel pentru fizică de anul acesta a revenit unor savanți cu contribuții la înțelegerea evoluției Universului și a locului ocupat de Pământ în cosmos.

James Peebles a fost premiat pentru formulări teoretice privind cosmologia fizică, iar Michel Mayor împreună cu Didier Queloz, pentru descoperirea unei exoplanete ce orbitează o stea de tipul Soarelui.

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizică le-a revenit cercetătorilor Arthur Ashkin – pentru “pensete optice și aplicațiile în domeniul sistemelor biologice” – și Gérard Mourou și Donna Strickland – pentru metoda lor de a genera pulsuri optice ultrascurte și de înaltă intensitate.

De la înființarea premiului Nobel pentru fizică și până în 2018, au fost premiate 112 persoane. În 47 de ani, premiul Nobel pentru fizică a avut un singur laureat, iar cercetătorul John Bardeen a primit distincția de două ori.

ASTĂZI se anunță doi câștigători ai Nobelului pentru literatură (2018 și 2019). Mircea Cărtărescu, printre scriitorii cu cele mai mari şanse de a primi un Nobel pentru literatură

Joi 10 octombrie în jurul orei 13 Academia suedeză urmează să anunţe doi laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură, unul pentru anul acesta şi altul pentru anul trecut. Numele lui Mircea Cărtărescu figurează, alături de Haruki Murakami şi de Milan Kundera pe lista foarte scurtă a favoriţilor.

Datorită unui scandal destul de complicat, în care a fost implicat un francez pe nume Jean-Claude Arnault devenit foarte infuent pe scena culturală suedeză, anul trecut nu s-a decernat premiul Nobel pentru literatură. De unde situaţia inedită de anul acesta cînd vom afla numele a doi laureaţi. Comentatorii avizaţi ai Agenţiei France Presse cred că măcar unul dintre cei doi laureaţi va fi o femeie, dat fiind că de la crearea acestui premiu, în 1901, el a recompensat o sută de bărbaţi dar numai 14 femei.

Criticii literari consultaţi de Agenţia France Presse evocă, de pe lista “favoritelor”, patru nume: chinezoaica Can Xue, rusoaica Liudmila Uliţkaia, americanca Joyce Carol Oates şi poloneza Olga Tokarczuk.

“La bărbaţi”, notează Agenţia France Presse, “sunt avansate numele poetului şi romancierului român Mircea Cărtărescu, al japonezului Haruki Murakami şi al francezului Milan Kundera”. Milan Kundera, care şi-a scris primele cărţi în limba cehă, este considerat scriitor francez, şi este adevărat că el a fost naturalizat francez în 1981.

 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională