Revista presei

11 decembrie 2019

ASTĂZI, LA UVT - Bugetul și prioritățile UE pentru 2021-2027, în dezbatere la UVT, miercuri, 11 decembrie

Reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Ministerului Fondurilor Europene vor intra în dialog cu cetățenii din Timişoara, într-o întâlnire organizată la Universitatea de Vest.

Un dialog liber și deschis despre viitorul Europei este invitația pe care Agenția pentru Dezvoltare Regională o lansează tuturor persoanelor interesate din Regiunea Vest pentru data de 11 decembrie.

Întâlnirea, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în parteneriat cu Comisia Europeană și Universitatea de Vest din Timișoara, are ca temă Prioritățile bugetare ale Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.

Vor vorbi despre ce urmează la nivel european și național şi vor răspunde întrebărilor cetățenilor Vittoria Alliata di Villafranca, din partea Comisiei Europene, director în cadrul DG Regio – Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană, şi Ioan Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene din România.

Dezbaterea este programată în 11 decembrie, între orele 9.30-11, în Amfiteatrul A11 al Universității de Vest din Timișoara. 

CARIERE - Portretul șefului român și mentalitatea angajatului care așteaptă „să pice din cer” salariul mai mare

Un curs de etichetă de business pune accent pe formarea unor principii personale și dobândirea unor soft-skills esențiale în construirea unor relații de afaceri pe termen lung, este Elena Scherl, absolventă a International Institute Etiquette and Protocol Academy of London. Începând cu acest an, ea a deschis Etiquess Business Class, o companie care oferă antreprenorilor, managerilor și angajaților consiliere, cursuri de negociere, și lecții de „bune maniere” la o întâlnire de afaceri.

Ziua Zero - primul mare test pentru Laserul de la Măgurele. Experimentele încep în ianuarie / Zamfir: Avem nevoie de sprijin pentru a trece de la faza de implementare la cea de operare

Laserul de mare putere de la Măgurele va fi operaţional din ianuarie 2020. Primele experimente vor fi făcute la începutul anului viitor, atunci când cercetătorii vor testa aranjamentele experimentale cu ajutorul laserelor de 10 petawați fiecare. Proiectul Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics este cel mai mare laser din lume și este dezvoltat în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”. Până acum au fost montate 2 lasere de mare putere (10 petawați fiecare ) și cele 9 camere destinate experimentelor.

 

SĂPTĂMÂNA ACEASTA, LA UVT - Târgul Socio Claus

Studenţii de la Sociologie, împreună cu mai multe asociaţii timişorene pun la punct un târg special. În standurile amenajate în holul Universității de Vest Timişoara vor fi vândute produse tradiţionale specifice sărbătorilor de iarnă, manufacturate.

Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie organizează, în contextul Săptâmanii Studenților la Sociologie și Resurse Umane și al proiectului pentru comunitate ”Calitatea vieții copiilor cu autism (TSA) din jud. Timiș”, Târgul Caritabil „Socio Claus”.

Evenimentul, care va avea loc în perioada 9-13 decembrie, între orele 10-16, în holul de la intrarea Universității de Vest, își propune să aducă la standuri produse manufacturate specifice sărbătorilor de iarnă, realizate de studenții Departamentului de Sociologie, de părinți ai unor copii cu dizabilități și de asociații și ONG-uri din Timișoara: Asociația Școala Mamei Junior, Copii și Zâne, Fundația de Abilitare Speranța, Asociația Alex, Radu și autismul, Centrul de Resurse și Asistență Educațională Speranța, Centrul Marisa.

Toate fondurile care se vor strânge in urma comercializării produselor vor fi destinate susținerii terapiilor copiilor cu dizabilități.

Rubik School, o comunitate de predare agilă în care copiii români ,,învață” cum și de ce să învețe. Cum arată sistemul educațional care ține cont de preferințele copilului

Luiza și Laura au deschis în urmă cu o lună de zile Rubik School. Ce este Rubik School? Cele două tinere spun că în nici un caz nu este un afterschool, este un loc în care copiii ,,învață” cum să învețe, cum să îndrăgească materiile de la școală și mai ales, învață de ce să învețe. Mai exact, aplică noțiunile învățate în tot felul de proiecte care îi pasionează și astfel înțeleg la ce este utilă în viață matematica, istoria, fizica sau literatura.

Cel mai bun exemplu pe care îl prezintă Laura și Luiza este construcția unei corăbii pe care copiii o realizează la Rubik School. Cui nu-i place să construiască o corabie? Oricui. Dar cum se face? Înainte de toate trebuie să știi să calculezi, trebuie să ai idee de geometrie și de unghiuri, iar apoi mai ai nevoie de câteva noțiuni de fizică și trebuie să afli ce greșeli s-au făcut până acum în istorie ca tu să nu le mai repeți. Ei bine, până la final, trebuie să faci toate cursurile necesare ca să poți construi corabia. Până la final copilul va învăța toate materiile necesare și va avea motivația pentru care trebuie să o facă: aceea de a construi corabia.

PORTRET ONLINE / Profesorul antisistem

Profesorul de matematică Dorin Ioniță (55 de ani) a ieșit din sistemul public de învățământ în urmă cu un deceniu pentru a-și amenaja, în apartamentul său din Bistrița, propria sală de clasă, adică primul cabinet particular de meditații din România.

În același bloc, la parter, își are sediul și un cabinet veterinar.

„Ne facem concurență, se poate spune, dar una loială: eu mă adresez bipezilor, mai jos se ocupă de ființele cu patru picioare”, se amuză profesorul.

El a fost subiectul documentarului regizat de Alex Brendea, Profu’/Teach, care a luat premiul cel mare la ediția din acest an a festivalului Astra și locul 1 la Jihlava (Cehia), la secțiunea dedicată țărilor din Europa Centrală și de Est.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională