Revista presei

13 martie 2020

Universitatea de Vest Timișoara: Criza coronavirusului – declanșator pentru extinderea mediilor digitale în educație

Universitatea de Vest Timișoara presează pentru o bază națională de resurse tehnice pentru procesul educațional. Într-un mesaj transmis joi, instituția de învățământ pledează pentru consolidarea și extinderea instrumentelor digitale în universități. Rectorul UVT Marilen Pirtea: „Realitatea constrângerilor determinate de criza coronavirusului va fi un factor declanșator pentru utilizarea extinsă a mediilor digitale, de acum înainte, în procesul educațional”.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, subliniază contribuția din ce în ce mai mare a infrastructurii de comunicare digitală pentru procesul educațional universitar: „Devenită importantă pentru desfășurarea la distanță a activităților didactice, mai ales în timpul unei crize precum este cea declanșată de propagarea coronavirusului, infrastructura online cuprinde platforme de e-learning disponibile de mai mulți ani în UVT pentru cadrele didactice și pentru studenți, în toate zonele și funcționalitățile structurii noastre universitare. UVT dispune acum de un sistem integrat de platforme specializate pentru învățământ online, adaptate specificului comprehensiv al instituției noastre, așa cum este platforma adaptată Moodle, dar și clasicele Google Classroom sau Edmodo, precum și Google Meet sau Skype for Business pentru videoconferințe. Aceste instrumente permit transmiterea suportului de curs și a resurselor bibliografice online, comunicarea electronică dintre studenți și cadre didactice, atât prin mesaje private, cât și de tip forum, organizarea de videoconferințe, stabilirea de sarcini educaționale pentru studenți, încărcarea de teme și proiecte de către aceștia, evaluarea lor și acordarea de feedback sau desfășurarea altor activități de predare-învățare-evaluare. Chiar dacă nimeni nu are cum să se bucure de restricțiile impuse de criza propagării coronavirusului, chiar dacă ieșirea din zona de confort a interacțiunilor nemediate din spațiile sălilor de curs sau din laboratoare nu este foarte simplă, e bine să vedem și latura pozitivă a acestui fenomen pe care îl traversăm, constând în nevoia de a fi extinsă cât mai rapid utilizarea competențelor și obișnuințelor legate de platformele educaționale online, pe care UVT le-a pregătit și implementat din anii trecuți”.

Activităţile didactice vor fi desfăşurate online la Universitatea de Vest din Timișoara

Consiliul de Administraţie al Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) a luat miercuri mai multe măsuri în contextul semnalelor publice privind răspândirea cazurilor de infecţie cu COVID-19, potrivit news.ro.

CA al UVT, întrunit miercuri, a analizat toate datele şi informaţiile publice şi oficiale pe care le-a avut la dispoziţie şi a hotărât:

1. Constituirea unui Comitet pentru Situaţii Speciale de Urgenţă al UVT (CSSU-UVT) pentru analiza, monitorizarea şi reducerea riscurilor de epidemie Covid-19 (Coronavirus) în UVT. CSSU-UVT va fi permanent în contact cu autorităţile ce desfăşoară activităţi în domeniu şi, în funcţie de evoluţia situaţiei, va propune adoptarea de măsuri de prevenţie şi limitare a riscurilor de epidemie în UVT. Contactul cu entitatea creată se va face la adresa de e-mail: masuripreventiecovid19@e-uvt.ro.

2. Asumarea şi implementarea prevederilor conţinute în „Procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz/ mai multe cazuri de COVID-19” din cadrul Hotărârii nr. 6 din 6.03.2020 a Grupului de suport tehnico-ştiinţific, privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, emise de Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, şi a altor măsuri prevăzute de documentele oficiale emise de autorităţile statului;

3. Înlocuirea, în perioada 11-22 martie 2020, a activităţilor didactice desfăşurate în mod standard în regim „faţă în faţă” cu activităţi didactice desfăşurate în regim online şi reprogramarea celorlalte categorii de activităţi conexe (conferinţe ştiinţifice, conferinţe publice şi de alt gen, concursuri şcolare, evenimente culturale, artistice şi sportive, dezbateri, alte întruniri sau evenimente cu caracter public etc.) din perioada 11 – 22 martie 2020.

4. Desfăşurarea, în această perioadă (11-22 martie 2020), a activităţilor didactice în regim online se va face utilizând facilităţile IT & C ale UVT, cadrele didactice şi studenţii beneficiind de suportul necesar în domeniu.

Străzile se spală cu apă cu clor sau alți dezinfectanți, piețele de vechituri se închid. Ultimele măsuri luate de teama coronavirusului, la Timișoara

Atenție! Începând de miercuri au intrat în vigoare ultimele măsuri luate de Comitetul local pentru situații de urgență, anunțate de primărie abia joi. Din informarea PMT aflăm că străzile orașului vor fi spălate cu apă cu clor sau alți dezinfectanți, se interzice orice spectacol, se interzice prezența oamenilor la evenimentele sportive, se limitează accesul la cununii sau se închid piețele de vechituri.

Primăria Timișoara ne informează, joi, care sunt ultimele măsuri luate în cadrul Comitetului local pentru situații de urgență al Municipiului Timișoara, convocat în cursul zilei de miercuri. Acestea sunt valabile de miercuri, 11 martie, și până în 31 martie.

Autoritățile au decis să interzică organizarea de spectacole de orice fel la instituțiile din subordine, indiferent de numărul spectatorilor, cununiile civile să fie organizate cu maximum 20 de persoane, dar și închiderea piețelor de vechituri sau sistarea vizitelor la Zoo.

Taximetriștii trebuie să dezinfecteze zilnic mașinile

Mai mult, taximetriștii sunt obligați să asigure „o stare de curățenie impecabilă a mijloacelor de transport folosite”, adică să le igienizeze o dată pe zi și ori de câte ori se impune.

Piețele Flavia, Aurora și Mehala vor fi închise și ele până la sfârșitul lunii martie, autoritățile recomandând de câteva zile evitarea locurilor aglomerate.

Operatorul de salubrizare stradală, firma Brantner, este obligat să spele străzile orașului cu apă cu clor sau alți dezinfectanți indicați de organele competente ca eficienți împotriva coronavirusului.

Mai mult decât atât, programul cu publicul la primărie se face doar în situații de urgență, iar cluburile din oraș nu mai au voie să fie deschise.

Lista completă a măsurilor luate de comitet:

1. Se interzice organizarea de spectacole de orice fel, indiferent de numărul spectatorilor.
2. Se interzice prezența spectatorilor la evenimentele sportive.
3. Se sistează activitățile cluburilor de sport, de seniori.
4. Se închid bazinele de înot.
5. Se sistează vizitele la grădina zoologică.
6. Se sistează vizitele în muzee și la expoziții.
7. Se limitează accesul la ceremoniile de cununie civilă la maximum 20 de persoane.
8. Se restrânge relația primăriei cu publicul strict la problemele urgente.
9. Se aprobă măsurile propuse de Direcția de Asistență Socială.
10. Se suspendă activitatea piețelor de vechituri.
11. Se instituie obligativitatea transportatorilor de persoane de a asigura pe tot parcursul activității o stare de curățenie impecabilă a mijloacelor de transport folosite, procedând în acest sens la igienizarea lor obligatorie o dată pe zi și, în plus, ori de câte ori se impune.
12. Se instituie obligativitatea operatorului de salubrizare stradală de a spăla străzile orașului cu apă cu clor sau alți dezinfectanți indicați de organele competente ca eficienți contra virusului Covid-19.
13. Se recomandă cetățenilor folosirea instrumentelor informatice de accesare de la distanță (domiciliu, serviciu etc.) a serviciilor disponibile astfel –î n mod special a serviciului online de plată a taxelor și impozitelor locale, plată de mare interes pentru un număr mare de cetățeni în această perioadă a anului.
14. Se recomandă cetățenilor urmărirea și respectarea cu strictețe a indicațiilor și dispozițiilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Programul de lucru al angajaților din școli: „Desfășurarea muncii de la domiciliu pentru o parte din personal” transmite ministerul Educației. Recomandare: Profesorii să comunice permanent cu elevii prin activități online

Într-o adresă trimisă către toate inspectoratele, obținută de Edupedu.ro, ministerul Educației face recomandări privind programul de lucru. Astfel „o parte” din profesorii, învățătorii și educatorii, precum și personalul nedidactic, sau didactic auxialiar din școli, grădinițe și licee, inspectorate școlare și casele corpului didactic, ar trebui ”să lucreze de la domiciliu”, potrivit ministerului, care recomandă să se respecte Hotărârea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Reacția vine după ce sindicatele au atras atenția că în sute de școli toți angajații sunt chemați la serviciu în fiecare zi.

„Programul de lucru în cadrul inspectoratelor școlare/caselor corpului didactic/unităților de învățământ se realizează în conformitate cu prevederile art. 9 din Hotărârea nr. 6/09.03.2020 privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului coronavirus, care stipulează că instituțiile publice analizează și pot dispune, în măsura posibilităților, desfășurarea muncii de la domiciliu pentru o parte din personal cu respectarea dispozițiilor art. 108-110 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, coroborate cu prevederile art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Ministerul Educației și Cercetării reiterează următoarele recomandări: reducerea interacțiunii cu publicul, depunerea petițiilor online, sistarea audiențelor, comunicarea permanentă a cadrelor didactice cu elevii prin intermediul activităților organizate online.”

Recomandări pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Lista transmisă de Grupul de Comunicare Strategică

În plină ascensiune a cazurilor de coronavirus, în România, Grupul de comunicare strategică a transmis cele mai importante recomandări pentru o conduită socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19. Simple gesturi precum evitarea contactului direct, plata cu cardul și nu cu bani lichizi pentru ca microbii să nu se răspândească sau evitarea atingerii suprafețelor pot face diferența.

Lista transmisă de autoritățile din România cuprinde 15 recomandări pentru o conduită socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirusului.

Protejați-vă, evitați contactul direct!

  • Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
  • Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.
  • Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

Coronavirusul: Lebăda Neagră a economiei mondiale?

De câțiva ani se discută tot mai intens legat de o posibilă criză mondială urmată de o lungă recesiune. Economiștii au atras atenția în mai multe cazuri că nivelul datoriilor statelor și firmelor devine nesustenabil, iar războiul comercial dintre SUA și China riscă să adauge paie pe foc, însă nimeni nu a putut prezice efectele nefaste pe care le are pandemia de COVID-19 asupra economiei mondiale.

Totul a plecat dintr-un oraș – Wuhan – de care aproape nimeni în afara Chinei nu auzise până în ianuarie. În numai două luni, ceea ce părea a fi doar o altă panică de moment începe să se transforme într-o piatră de încercare pentru întreaga planetă, cel puțin la nivel economic.

Chiar dacă în ultimele săptămâni veștile venite din China au început să se îmbunătățească – numărul îmbolnăvirilor și al deceselor a scăzut considerabil – faptul că acum sunt focare extinse în Italia, Iran, Franța, Spania sau chiar SUA a cauzat o panică a investitorilor și o cădere a bursei americane comparabilă cu cea din 1929, când a început Marea Criză.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională