Revista presei

13 martie 2019

EVENIMENT / 2 IUNIE 2019: UVT Liberty Marathon: NE DAI PAPUCII, da, la propriu.

PREGĂTEȘTE-TE

NE DAI PAPUCII, da, la propriu.

Sigur ai undeva acasă o pereche uitată de teniși, pantofi sport, adidași sau pantofi de alergare pe care nu o mai folosești. Cum ar fi să devină vedete într-o campanie de promovare a sănătății prin alergare?

CE SE ÎNTÂMPLĂ cu papucii tăi?

Odată ce avem cele 30 de perechi de la tine și ceilalți prieteni alergători, ne punem la treabă. O echipă creativă, cu idei crețe, ia toate perechile “părăsite” și creează vedete care să comunice cu alți oameni faini și dornici să alerge.

Ne vedem la UVT Liberty Marathon!

CE TREBUIE să faci?

  1. Găsești perechea. Ai grijă să fie cât de cât colorați, chiar dacă sunt cam “obosiți”.
  2. Completezi formularul în perioada 05.03.2019 – 05.04.2019. Ne dai câteva detalii și îi trimiți la noi.
  3. Primești biletul gratuit la orice cursă. Dacă ești printre primii 30 care ne-au contactat, te anunțăm cum vei intra în posesia biletului.

TM NEWS / Deschiderea festivă a cursului transversal organizat în premieră la UVT, „Revoluția de la Timișoara din 1989”

Deschiderea festivă a primului modul al cursului „Revoluția de la Timișoara din 1989”, organizat de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) va avea loc joi, 14 martie, de la ora 18:00, în Aula Magna „Ioan Curea”.

La eveniment vor participa prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea – rectorul UVT, Laurențiu Florian Coca – secretar de stat cu problemele revoluționarilor,  prof. univ. dr. Vasile Popovici – coordonatorul proiectului Timișoara, trei decenii de libertate, prof. univ. dr. Marcel Tolcea – moderatorul întâlnirii, lect. univ. dr. Lucian-Vasile Szabo – titularul cursului și reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari. Cursul este deschis tuturor categoriilor de participanți: studenți ai UVT, studenți ai altor universități, elevi, altor categorii de persoane interesate de evenimentele revoluționare de la Timișoara din 1989.

TM NEWS / Un jucător din cadrul clubului UVT Timișoara a devenit campion național la șah

Timişoara are un nou campion naţional la şah: Lucian-Costin Miron, care activează în cadrul clubului sportiv al Universităţii de Vest Timişoara. El s-a impus în faţa unui număr de 55 de adversari.

Succes pentru Clubul sportiv al UVT. Lucian-Costin Miron, şahist din cadrul clubului timişorean, a devenit campion naţional. El a realizat șapte puncte din nouă partide, având cinci victorii şi patru remize în cadrul turneului desfășurat între 1 şi 10 martie, la Olăneşti. Pe podium, pe locul 3, s-a mai clasat şi un alt timișorean – Marius Manolache, care evoluează pentru Medicina Timișoara. Locul al doilea i-a aparținut campionului en-titre GM Tiberiu Georgescu, de la Vados Arad.

EDUCAȚIE / Premieră: Universitatea „Al. I. Cuza“ începe admiterea din martie

Anul acesta, UAIC a introdus pentru prima dată conceputul de preînscriere. Astfel, de pe 11 martie, candidaţii care doresc să participe la admitere la programele de studii de licenţă sau masterat organizate de UAIC din Iaşi pot să completeze online fişa de preînscriere şi să îşi depună dosarul de concurs, pe platforma «inscriere.uaic.ro».

„Potenţialii candidaţi pot completa fişa de preînscriere, în care se regăsesc toate informaţiile incluse în fişa de înscriere la concursul de admitere, pot formula opţiuni privind programele de studii la care ar dori să fie admişi, pot încărca documente doveditoare privind datele personale, studiile absolvite, rezultatele obţinute etc. Prin preînscriere, sunt evitate restricţiile legate de programul comisiilor de admitere din timpul sesiunii de înscrieri, fără a mai face un drum până la Iaşi. De asemenea, dosarele complete pot primi un feedback util din partea comisiei de admitere de la nivelul fiecărei facultăţi, asigurând timpul necesar corectării unor eventuale erori“, au precizat reprezentanţii universităţii.

EDUCAȚIE / Analiză comparativă a programului de masă caldă în școli asigurat de stat și a celui finanțat UE

O primărie şi o şcoală din Bistriţa-Năsăud reuşesc din acest an să ofere o masă caldă celor 800 de elevi din clasele I-VIII şi de la învăţământul profesional, cu ajutorul fondurilor europene. Comparativ, în şcoala din Tiha Bârgăului, singura unitate de învăţământ din judeţ inclusă în programul pilot guvernamental „o masă caldă“, alimentele au ajuns în ultimii doi ani mai puţin de trei luni. Pentru al treilea an consecutiv, Ministerul Educaţiei derulează programul-pilot „Masa caldă în şcoli“. Programul a fost lansat în urmă cu trei ani, de Guvernul Cioloş şi este reluat anual, încluzând doar 50 de şcoli şi grădiniţe din ţară. Elevii şi copiii de grădiniţă din 50 de unităţi din ţară ar trebui să primească zilnic o masă caldă sau un pachet alimentar. Fiecare masă trebuie să se încadreze în preţul de 10 lei, cu 3 lei mai mult decât în anul şcolar 2017-2018.

CĂRȚI / Mimo Obradov a lansat o nouă carte dedicată rockului bănățean

Noua carte a sa este „Vuneno vreme banatskog rokenrola” („Vremurile de lână ale rockului bănățean”) . Titlul nu se poate traduce ad literam din limba sârbă în română căci își pierde semnificația așa că cea mai apropiată versiunea ar fi „Când rockul bănățean a fost tînăr”.

Cartea începe și se termină cu un vis – primul cu trimitere la originea pasiunii pentru loc, oameni și muzică (Phoenix – Vremuri) dar umbrit de angoasa unor vremuri cenușii (comunism, securitate); al doilea vis redă un episod generator de punk și anarhie. De la Beat la Punk, un fel de cadru general a ceea ce a însemnat cultura și atitudinea rock. Între aceste două texte (care prefigurează o altă carte în care vor fi incluse exclusiv vise, cu adevărat visate, nu imaginate, în care elementul dominant este muzica) sunt mai multe eseuri și cronici, precum și câteva portrete. Volumul beneficiază de un tratament grafic de excepție datorat artistului Aurelian Scorobete, care a prelucrat o mulțime de fotografii (multe din acestea inedite) și a creat împreună cu autorul două colaje și coperta.

CĂRȚI / "Hemingway şi cu mine", de Paula McLain

“Hemingway şi cu mine”, de Paula McLain, a fost aleasă drept una dintre cele mai bune cărţi ale anului 2018 de către publicaţiile The Washington Post, USA  Today, The Boston Globe, Publishers Weekly, Bloomberg şi de New York Public Library.

Mărturisindu-se atrasă irezistibil de poveştile femeilor curajoase şi originale, care îşi croiesc singure drumul în viaţă şi îşi controlează destinul, Paula McLain dedică acest nou roman uneia dintre cele mai interesante figuri din peisajul jurnalistic şi literar american al secolului XX.

În 1937, tânăra jurnalistă şi scriitoare Martha Gellhorn pătrunde clandestin în Spania măcinată de Războiul Civil. Ajunsă la Madrid pe urmele subiectelor care o pasionează, îl reîntâlneşte aici pe Hemingway, scriitor deja celebru, cu care îşi încrucişase drumurile în timpul unei vacanţe în Florida. În mijlocul luptelor eroice, al suferinţei şi tragediei, atracţia dintre ei, alimentată de crezuri comune, devine irezistibilă. Legătura pasională destramă cea de-a doua căsnicie a lui Hemingway şi o transformă pe Martha în muză şi soţie. Va putea însă neîmblânzita Marty să fie sprijinul de care are nevoie soţul ei, sau va rămâne aceeaşi femeie independentă şi îndrăzneaţă, gata să-l lase în urmă pe Ernest şi tot ce părea să însemne viaţa ei – splendoarea apelor tropicale, vegetaţia luxuriantă şi culorile tari ale Cubei sau atmosfera trepidantă a New Yorkului ori marile întinderi ale Vestului american -, pentru a fi martorul evenimentelor cruciale din Europa însângerată şi devastată de confruntările decisive ale celui de-al Doilea Război Mondial?

Romanul “Hemingway şi cu mine”, de Paula McLain, o reconstituire ficţională a iubirii dintre Ernest Hemingway şi celebra corespondentă de război şi scriitoare americană Martha Gellhorn, va fi lansat miercuri, la librăria Humanitas de la Cişmigiu.

VLOG MANIA / Selly are 18 ani, două milioane de fani pe YouTube și o mulțime de adolescenți care vor să fie ca el. Iată cum a ajuns aici.

E duminică, am ajuns în Craiova și fac ceva ce mii de adolescente din România visează să facă: cobor din tren să petrec ziua cu cel mai urmărit adolescent din online-ul românesc. Văd că mă caută cu privirea, dar între noi e un grup de băieți blonzi cu obraji roșii de frig care îl înconjoară, își scot telefoanele și îl roagă să stea la selfie-uri. În tot timpul ăsta îl strigă  pe nume, de parcă ar fi pe stadion: „Se-lly, Se-lly, Se-lly!”. Selly zâmbește politicos, se apropie de fiecare, își trece mâna prin păr și ridică privirea spre cameră. Un selfie, următorul.

Mă gândesc că e posibil ca fericiții de pe peron să fie printre cei peste 1,95 milioane de abonați la canalul lui de YouTube; printre cei care aduc zecile de milioane de views la piesele pe care le scoate cu gașca lui de vloggeri 5GANG și le urcă în #trending; printre cei 894.000 care îi urmăresc contul de Instagram; printre cei 225.000 care îl urmăresc pe Facebook (mai sunt copii acolo?); printre miile care și-au adus părinții de mână în săli polivalente din țară când a fost în turneu anul trecut; printre cei care-l adoră; printre cei care se întreabă „băi, cum a reușit?”.

Selly are 1,80 metri și 70 de kilograme. Gambele îi ies în evidență prin blugii de obicei mulați. Are umărul drept mai coborât decât stângul, din cauza nopților petrecute  la calculator și a poziției brațului pe mouse când  era mic. De obicei își poartă părul pe partea stângă, peste tâmpla tunsă  scurt. Are ochii căprui, fața rotundă  și o bărbie pronunțată. Când  își face un selfie, ține buzele ușor întredeschise. E rârâit. Recent a împlinit 18 ani și spune că internetul i-a schimbat viața într-un mod incredibil. Anul trecut a devenit cel mai urmărit vlogger din România, pe YouTube, unde peste 400 de ore de videoclipuri sunt încărcate în lumea întreagă în fiecare minut.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională