Revista presei

14 mai 2020

Cum se vor desfăşura examenele naţionale anul acesta. Ordinul Ministerului Educaţiei

Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii au aprobat, o serie de măsuri pentru desfăşurarea activităţilor de către persoanele care au acces în unităţile de învăţământ, în condiţii de siguranţă, în contextul prevenirii şi combaterii îmbolnăvirilor cu SARS CoV 2.
Cele două ministere şi instituţiile din subordinea acestora  – inspectoratele şcolare judeţene, direcţiile judeţene de sănătate publică – au responsabilităţi specifice în vederea desfăşurării în condiţii de siguranţă a sesiunilor de pregătire a examenelor organizate pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, între 2 şi 12 iunie 2020.   Astfel, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar vor elabora şi vor aproba, în termen de 5 zile de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial  nr. 381/12.05.2020, o procedură proprie, în cadrul căreia vor fi stabilite modalităţile de desfăşurare a activităţilor de pregătire a sesiunilor de examen, propriul circuit de intrare şi de ieşire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi modul în care se va realiza igienizarea/dezinfecţia unităţii de învăţământ.    Potrivit actului normativ mai sus citat, insoectoratele judeţene şi al Municipiului Bucureşti trebuie să transmită Sirecţiilor de Sănătate Publică, cu cel puţin o săptămână înainte, perioada de desfăşurare a activităţilor la care aprticipă elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar, precum şi intervalul orar.    Tot ele verifică dacă materialele necesare igienei în incinte sunt asigurate. Triajul epidemiologic va fi asigurat în fiecare zi, respectiv măsurarea temperaturii – care nu trebuie să fie mai mare de 37 de grade Celsius – de către un medic sau asistent medical în fiecare unitate de învăţământ. 

Educația, pe perioada stării de alertă: Inspectoratele și școlile au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie

 

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi și până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autoritățile de resort, unităţile de învăţământ preuniversitar organizează activităţi din planurile de învăţământ și în mediu online.

Pentru a asigura accesul egal la educație, inspectoratele școlare/inspectoratul școlar al municipiului București și unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie, în conformitate cu instrucțiunile ministrului educației și cercetării.

Derularea activităţilor, precum şi modul de recuperare a conținuturilor din programele școlare care nu pot fi parcurse în această perioadă se stabilesc de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Pe durata stării de alertă, instituțiile de învăţământ superior din sistemul naţional de învăţământ, în baza autonomiei universitare, cu respectarea calităţii actului didactic şi cu asumarea răspunderii publice, vor utiliza metode didactice alternative de predare-învăţare-evaluare, în format online, în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr.58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ.

EDITORIAL - Molimele se schimbă, oamenii nu (Aurora Liiceanu)

Unii se referă la trecut, la perioada pre-coronavirus, alții la prezent, alții la post-coronavirus. Se fac comparații și prognoze. Totuși, două teme majore există: frica și incertitudinea. Ar mai fi și ignoranța, pe care majoritatea evită să și-o asume, referindu-mă la liderii de opinie, jurnaliști, politicieni, decidenți sau la cei ce-și doresc cu orice preț prezența în spațiul social oferind opinii. Se dau rețete, sfaturi, soluții, idei, cei prezenți în tabloide, interesați de faptul că aparțin lumii showbiz-ului și cancanurilor, nu uită să facă orice ca să nu fie uitați de fani, de public. Ce fac ei în perioada de izolare, cum trăiesc, li se pare o continuare a autopromovării ca strategie de a nu fi uitați. Așa aflăm cum îl tunde Gina Pistol pe Smiley și cum dansează micuța Măruță.

Unii scriitori amintesc despre vechile molime de ciumă, holeră, tifos, variolă din istoria omenirii, citând surse importante, dar și cărți scrise de scriitori sau de istorici consacrați.

Interesul pentru istoria urgiilor abătute asupra oamenilor, pentru cronologia molimelor, a făcut să crească interesul pentru cărți care, de regulă, nu prea erau citite. Astfel, în Regatul Unit, lectura unor cărți uitate a crescut semnificativ. S-au scos de la naftalină Meditațiile lui Marcus Aurelius, Jurnalul anului ciumei a lui Daniel Defoe, celebru prin cartea sa Robinson Crusoe, s-a recitit Decameronul, dar și Frica în Occident (secolele XIV-XVII). O cetate asediată a lui Jean Delumeau sau Omul în fața morții din Evul Mediu până în prezent, studiul privind marea ciumă din secolul al XIII-lea al lui Philippe Aries.

După cum se vede cu ușurință, autorii au fost filosofi, scriitori sau istorici.

Am să încep cu Marcus Aurelius, împăratul roman din antichitate, numit filosof, ale cărui Meditații s-au vândut și au fost recenzate recent, datorită interesului față de pandemia pe care o trăim astăzi.

Considerat de istorici ca ultimul mare filosof stoic al antichității, el a trăit în ultimii săi 14 ani de viață cea mai rea ciumă din istoria europeană, care a ucis cinci milioane de oameni și se spune că și el a murit din aceiași cauză. Avea doar 58 de ani.

Un studiu SuperTeach relevă atitudinea pozitivă a părinţilor privind educaţia online

Un studiu realizat de SuperTeach şi Open-I Research, prezentat într-o conferinţă de presă online, relevă atitudinea pozitivă a părinţilor privind educaţia online. Felix Tătaru, unul dintre fondatorii SuperTeach, a afirmat, în conferinţa de presă, că studiul a fost efectuat online, în perioada 3-7 mai.

Adina Nica, consultant strategie şi cercetare la Open-I Research, a menţionat că studiul “Vocea SuperTeach@Părinţi” a fost efectuat pe un eşantion de 3.847 de părinţi din ţară. “În primul rând, aş menţiona atitudinea pozitivă a părinţilor cu privire la educaţia online, deci a fost presiune acum din partea lor şi ne aşteptăm să fie o presiune mare şi în momentul revenirii la şcoală. Aş puncta şi starea în care sunt părinţii. Ei au fost foarte îngrijoraţi de întreruperea educaţiei, mai ales că trebuie să avem în vedere că, atunci când s-a intrat în carantină, a fost o pauză mare de comunicare din partea profesorilor, iar din perspectiva copiilor ce e interesant este că pentru ei lipsa şcolii a însemnat lipsa vieţii sociale”, a declarat Nica.

Întrebaţi în ce parte a procesului de învăţământ cred că ar fi utilă introducerea instrumentelor online atunci când copiii vor reveni la şcoală, 71% dintre respondenţi au răspuns că acestea ar ajuta în mare măsură în situaţii excepţionale: ninsoare, epidemii, când se organizează secţii de vot, a afirmat Nica. Potrivit studiului, 23% sunt de părere că instrumentele online ar ajuta în procesul de predare în situaţii excepţionale într-o mică măsură. În ceea ce priveşte coordonarea lucrului în echipă pentru realizarea proiectelor, 53% dintre cei chestionaţi cred că instrumentele online ar ajuta într-o mare măsură, iar 34% – într-o mică măsură.

Simona Neumann, invitatul din Timişoara la conferinţa live Linked Culture despre management şi marketing cultural

Directorul Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, Simona Neumann, va fi invitata care va reprezenta Timişoara în cadrul unei serii de interviuri şi discuţii despre alternative, creativitate, resurse şi soluţii în faţa numeroaselor provocări şi oportunităţi existente în lumea culturală şi artistică, ce vor avea loc în zilele de 21 şi 22 mai de la ora 10.00, live, pe pagina de Facebook: BMagency.

Conferinţa Linked Culture difuzată pe pagina de Facebook BMagency şi-a propus încă de când s-a născut să fie alături şi să faciliteze o adunare pentru oamenii creativi, întreprinzători şi pentru toţi cei care sunt interesaţi de dezvoltarea sectorului cultural din România.

În contextul actual, organizatorii au schimbat scenariul şi iată că ceea ce trebuia să fie o conferinţă şi câteva ateliere despre management şi marketing cultural, găzduite de Timişoara, în cadrul celei de-a IV-a ediţii, aceasta se transformă într-un eveniment online, într-o “televiziune temporară”.

Tema centrală este mobilitatea, iar în zilele de 21 şi 22 mai ne vor prezenta discuţii despre ce se întâmplă acum şi ce va fi ceva mai târziu în muzică, film, artă, teatru, literatură şi zona de entertainment.

ANTREPRENORIAT - Cum pot folosi companiile din Romania aceasta perioada pentru optimizarea lucrului remote / analiza

InnerTrends, companie care ofera suport pentru echipele de marketing si managerii de produs prin furnizarea de date relevante despre consumatori, a facut o analiza a mediului de business si a ceea ce a presupus lucrul de acasa pentru o mare parte din companiile din Romania.

Astfel, dupa 10 ani de lucru remote, dar si dupa aproape doua luni in care romanii care au putut au lucrat de acasa, compania vine cu o serie de recomandari pentru antreprenori, in aceasta perioada.

“Este clar ca aproape orice business este afectat in contextul actual. Unele business-uri poate au inchis, altele functioneaza cu motoarele la minimum, iar antreprenorii trec prin situatii dificile.

Recomandarea mea pentru cei care vor sa ramana activi este sa foloseasca acest timp ca sa adune toate datele pe care le au disponibile despre clientii lor, despre produsele lor, despre furnizori si sa incerce sa inteleaga cat mai bine ce a functionat foarte bine, ce a functionat mai putin bine si ce ar trebui sa faca astfel incat sa optimizeze in momentul in care vor reveni in business cu toate motoarele turate”, a explicat Claudiu Murariu, cofondator si CEO InnerTrends.

Recomandarea InnerTrends pentru antreprenorii care inca au business-ul operational e sa faca un efort si sa inteleaga povestea din spatele datelor. Lumea se schimba, clientii se schimba, business-ul se va schimba si, cu siguranta, lucrurile nu se vor mai derula la fel ca pana acum.

Cei care vor intelege acest lucru mai repede si vor reusi sa se adapteze la noua realitate sunt cei care vor iesi cel mai usor din criza curenta.

Din septembrie 2019, InnerTrends a implementat o strategie prin care sa creasca productivitatea echipei. Acesta este un avantaj crucial in a lucra remote, deoarece, atunci cand vine o criza care impinge companiile catre lucru de la distanta, infrastructura exista deja si nu are impact asupra fluxului obisnuit.

Mai mult, modul de operare al InnerTrends se bazeaza pe increderea in angajati si finalizarea cu succes a proiectelor, mai mult decat pe controlul task-urilor zilnice.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională