Revista presei

14 mai 2019

Astăzi, de la ora 13.30, la UVT are loc deschiderea conferinței ,,Patrimoniu și înnoire urbană: spațiile creative, cultura inclusivă și antrenarea spiritului civic” – CREATONVIL

Centrul pentru Dezvoltare Regională, Studii Transfrontaliere și Amenajare Rațională a Teritoriului (CDR-START) din cadrul Universității de Vest din Timișoara organizează marți, 14 mai, conferința internațională de lansare a proiectului ,,Patrimoniu și înnoire urbană: spațiile creative, cultura inclusivă și antrenarea spiritului civic” – CREATONVIL.

Proiectul face parte din Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare 2015-2020 și își propune o reflecție colaborativă asupra spațiilor generate de industriile creative în Timișoara și Novi Sad, ambele desemnate Capitale europene ale culturii pentru anul 2021, precum și în Cluj-Napoca, Chișinău și Angers (Franța).

Scopul principal al proiectului este de a genera informație nouă, competitivă privind geneza și dinamica spațiilor urbane creative și specificul antreprenorial local în sfera activităților creative. Se urmărește, de asemenea, impulsionarea implicării populației în acest domeniu, prin identificarea și promovarea bunelor practici și elaborarea de metode de investigare adecvate. Sunt privilegiate modelele digitale aplicative.

Miniştri ai Educaţiei din mai multe ţări europene se întâlnesc la Timişoara cu specialişti din China

Miniştri din domeniul educaţiei din mai multe ţări est-europene se întâlnesc la Timişoara la finalul acestei săptămâni, pe 17 şi 18 mai. Ei vor discuta, împreună cu reprezentanţii Chinei, despre politicile educaţionale şi învăţământul superior. Vineri şi sâmbătă, la Universitatea de Vest vor fi prezenţi cunducătorii portofoliilor Educaţiei din Muntenegru, Serbia, Cehia, Ungaria, Macedonia de Nord şi România. Reuniunea este prilejuită de organizarea aici a două importante conferinţe, cea de a şaptea ediţie a Dialogului privind Politicile Educaționale în format China – Europa Centrală și de Est, respectiv cea de a şasea ediţie a Consorțiului instituțiilor de învățământ superior din China – Europa Centrală și de Est. „Universitatea de Vest din Timișoara, aflată printre cele mai prestigioase, motivate și dinamice instituții de profil din România, aniversează 75 de ani de existență și este onorată să anunțe o nouă premieră absolută, în tradiția orașului nostru, care a înregistrat de-a lungul timpului multe premiere naționale și internaționale. Este vorba, de această dată, de găzduirea unui format special al reuniunilor internaționale pe tematică educațională, într-o dublă sesiune China – Europa Centrală și de Est.

Universitatea de Vest din Timișoara aniversează 75 de ani de la înființare, prin festivitățile din această săptămână

Universitatea de Vest din Timișoara, aflată printre cele mai prestigioase, motivate și dinamice instituții de profil din România, aniversează 75 de ani de existență. 

Ceremoniile dedicate acestui moment de bilanț și sărbătoare, care vor avea loc vineri, 17 mai 2019, vor reuni personalități și oficialități din țară și străinătate, ambasadori, miniștri, reprezentanți ai mediului de afaceri, rectori ai universităților partenere din Franța, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie și Ungaria, și, nu în ultimul rând, membri de onoare și de suflet ai universității, precum Maia Morgenstern, Marcel Iureș, Constantin Chiriac și Dumitru Prunariu, dar și mulți alți intelectuali, oameni de cultură, manageri și decidenți reprezentativi pentru mediul de afaceri local și național, ca și invitați speciali din țară și străinătate.

Tradiția și prestigiul Universității de Vest din Timișoara s-au clădit pas cu pas, an de an. Acum, în 2019, este momentul în care avem ocazia de a ne manifesta aprecierea și respectul față de trecutul, prezentul și viitorul universității noastre, sărbătorind 75 de ani de la semnarea Decretului Regal de înființare a instituției. Momentul aniversării ne oferă nu numai prilejul de a sublinia rolul universităților în dezvoltarea societății, dar și bucuria de a celebra tradiția și valorile UVT în mijlocul vastei noastre comunități de studenți, profesori, cercetători, parteneri din mediul socio-economic.

Împreună vom lua parte la momentul special al dezvelirii plăcii Decretului Regal de Înființare a Universității de Vest din Timișoara, vom descoperi Timișoara într-un circuit turistic antrenant și ne vom bucura de regalul muzical din cadrul programului artistic aniversar, oferit de cadrele didactice și studenții Facultății de Muzică și Teatru a UVT. La 75 de ani, demonstrăm că suntem o comunitate coagulată în jurul principiilor pe care le promovăm: libertate academică, solidaritate şi respect reciproc, diversitate, transparenţă, profesionalism şi excelenţă”, spune prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.  

Proiectul viitorului Cinema Studio, prezentat la UVT

La evenimentul de prezentare a proiectului de reamenajare a Cinema Studio, desfășurat la UVT, a participat Michele Ramis, ambasadorul Franței în România, care a precizat că a decis să se implice pentru că în Timișoara este nevoie și de o sală de cinema independentă, care să promoveze filmul european, de artă. „Este o sală de cinema închisă de 25 de ani, o adevărată bijuterie în plin centrul orașului pe care ne-am decis să-i susținem renovarea, reabilitarea și a o transforma într-o adevărată sală de cinema. Ambasada Franței este în acest proiect pentru a sprijini cu toate forțele realizarea lui pentru că este un proiect pluriparteneri și obiectivul este ca sala să fie deschisă în 2021, când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii, putând astfel să găzduiască și să ofere publicului timișorean evenimente cinematografice remarcabile.

Ambasada s-a implicat în proiect pentru două motive. Primul este că noi avem la București o sală de cinema independentă, care promovează filmul european, care funcționează foarte bine și credem că putem ca sala de aici să fie o replică a celei din București, dar și pentru că Ambasada Franței susține diversitatea culturală, știind că la Timișoara sunt săli de cinema în cele două centre comerciale, dar este nevoie și de o sală de cinema independentă care să promoveze filmul european, de autor, de artă”, a afirmat ambasadorul Franței în România.

Arhitectul Dan Munteanu, din partea firmei care a realizat proiectul de reamenajare a Cinema Studio, a declarat că imobilul va găzdui de fapt două săli de cinema, una cu 200 de locuri și alta cu 80 de locuri. De asemenea, se vor realiza proiecții de film chiar și pe acoperiș, spațiul urmând să aibă tot aproximativ 80 de locuri. „Nu va mai fi un cinematograf, o să fie o clădire deschisă care o să aibă o grămadă de spații care vor fi cu acces liber de public. Adică în afară de cele două săli de cinema, o să mai fie locul cu cafeneaua de la parter, spațiu de hub cu cel expozițional și terasa de sus vor fi libere, cu acces public în fiecare zi. Evident, la film se va accede cu bilet, dar va fi o clădire mult mai deschisă. Spre deosebire de un cinematograf clasic în care te duci la film, ai plătit biletul și ai intrat înăuntru, aceasta va fi o clădire deschisă cu diverse activități înăuntru. Vor fi două săli de proiecție și se va putea proiecta și pe terasa de la ultimul nivel, într-un regim de cinema de vară. O sală va fi în locul sălii de la balcon și cealaltă va fi în zona în care în acest moment este golul din fața balconului”, a explicat arhitectul timișorean.

14 mai 1981, ziua în care Dumitru Prunariu a zburat în spaţiul cosmic

“La 35 de ani de la zborul meu cosmic, lumea este mult schimbată faţă de momentul startului meu spre înălţimi.

Important este însă faptul că noi, cei care am fost la înălţimi cosmice, indiferent de apartenenţa statală, avem o viziune comună asupra planetei noastre şi a nevoii de protecţie şi păstrare a ei în condiţii de curăţenie, pace şi colaborare, pentru a putea găzdui în viitor cât mai multe generaţii de oameni”, crede azi Dumitru Prunariu .

După Revoluţia din 1989, Dumitru Prunariu a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Spaţiale Române. De asemenea, a fost preşedintele Comitetului pentru utilizarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic, în prezent fiind membru corespondent al Academiei Internaţionale de Astronautică şi membru de onoare al Academiei Române.

În 2015, cosmonautul Dumitru Prunariu a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş, locuinţa părintească fiind aflată într-un sat din acest judeţ.

 

PLAN DETALIU / Ce va fi Capitala Culturală Europeană 2021?

E ușor bizar să auzi, din gura echipei TM2021, că bid book-ul e „orientativ“, dar realitatea din teren e că multe dintre angajamentele de acolo au de­venit, aproape instant, opționale. Cu măririle semnificative de salarii operate de gu­ver­narea instalată în 2017, angajările con­stante făcute de instituțiile și societățile din subordinea Primăriei și reducerea impozitului pe venit (deci a încasărilor), posibilitatea ca Primăria Timișoara să pună la dispoziția Capitalei Culturale fonduri semnificative a rămas tot mai iluzorie – iar întrebarea e dacă, avînd în vedere istoricul de finanțări culturale al Primăriei, angajamentele făcute în bid book au avut, vreodată, un fundament bugetaro-financiar realist. În această combinație națională de birocrație multidezvoltată, proceduri de achiziție întinse pe ani de zile și impredictibilitate bugetară, ideea că-n patru ani de zile o primărie, alta decît cea a Bucu­reștiului, eventual, ar putea asigura cofinanțarea pentru reabilitarea a 14.500 de clădiri istorice în proprietate privată a fost mereu nobilă, voluntaristă, dar iluzorie.

AFIȘ / Timișoara în Revoluție, 15 mai 2019, Conferință dedicată Revoluției de la Timișoara din decembrie 1989, cu participarea: prof.dr. Mihaela Miroiu (SNSPA), gen. Dan Voinea, Traian Orban. Moderator prof.dr. Robert Reisz

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională