Revista presei

16 ianuarie 2020

Constantin Chiriac, recital de poezie în SUA de Ziua Culturii Naționale. „Domnule și frate Eminescu”

„E important că România are o zi dedicată sărbătoririi Culturii Naționale, ar trebui însă să păstrăm în suflet sărbătoarea Culturii Naționale în toate celelalte zile din timpul anului. Astăzi sunt la New York, în Statele Unite ale Americii și mă bucur că pot oferi comunității de români un prilej de reconectare cu spiritul românesc.” Constantin Chiriac, director general TNRS.

Este profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și doctor honoris causa al Leeds Metropolitan University (2008) și al Universității de Vest Timișoara (2018), susținând cursuri și conferințe la universități din lumea întreagă. Munca sa a fost recunoscută prin nenumărate premii și distincții, printre care Premiul Aspen Institute pentru Contribuția la Patrimoniul Cultural Național în 2014 și Premiul Fundației Japonia și al Ministerului de Afaceri Externe din Japonia (2015). Este Ofițer al Ordinului Coroanei Belgiene (2011) și Ambasador Onorific al Turismului din 2014. De asemenea, a primit Ordinul Național „Pentru Merit“ în grad de Cavaler (2000) și Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, din partea Marelui Duce de Luxemburg (2017). În anul 2018 a primit Crucea Casei Regale a României pentru Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu și Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea. În 2019 a devenit membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, iar Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe din Franța l-au decorat în Legiunea de Onoare, în grad de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.  Tot în anul 2019 a fost decorat de Guvernul Japonez cu “Ordinul Soarelui Răsare cu Raze Aurii”.

OFICIAL Luminiţa Barcari, numită secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar de către premierul Orban

Premierul Ludovic Orban a numit-o oficial pe Luminiţa Barcari în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei, potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial. Edupedu.ro a scris încă de marţi că Barcari, fost inspector şcolar general la ISJ Ialomiţa şi vicepreşedinte PNL Ialomiţa, urmează să fie numită în acestă funcţie şi că se va ocupa de învăţământul preuniversitar.

Numirea unui secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar vine la finalul a două luni în care Ministerul declarat una dintre prioritățile acestei guvernări a fost fără niciun responsabil pe învățământul preuniversitar. Barcari face parte din lotul celor 13 inspectori școlari demiși prin fax de Liviu Pop, în 2017, și repuși în funcții de justiție.

Luminița Barcari este vicepreședinte PNL Ialomița, este inspector școlar general în Ialomița din 2011, a fost consilier județean din partea PDL și apoi din partea PNL din 2012 până în 2017 (detalii aici), și este profesor de chimie și fizică.

Cei mai mulți copii care cresc în alte țări din UE decât cea de origine sunt români

În Uniunea Europeană, în jur de 6,9 milioane de copii trăiesc în altă țară decât cea a cărei cetățenie o dețin. România conduce lista țărilor de origine a persoanelor sub 20 de ani care locuiesc în alte state ale UE, potrivit unei analize publicate de portalul Deutsche Welle.

Un studiu recent al Centrului de cunoștințe pentru migrație și demografie al Comisiei Europene arată câți copii imigranți locuiesc în Uniunea Europeană și din ce țări provin. Autorii studiului estimează că în jur de 7 la sută dintre copiii care trăiesc în UE au cetățenia unei alte țări. Două treimi dintre aceștia s-au mutat într-o țară UE dintr-un „stat terț”, din afara spațiului comunitar, o treime sunt cetățeni ai UE care locuiesc în alt stat membru.

În perioada 2014-2018, numărul imigranților cu vârste sub 20 de ani a crescut (2018 fiind anul cel mai recent din care există cifre concrete cu privire la aceste evoluții), dar nu atât de mult cum ar fi fost poate de așteptat în contextul crizei refugiaților din 2015. O concluzie surprinzătoare a studiului: migrația din state UE în alte state ale spațiului comunitar a crescut de două ori mai mult decât cea din state terțe, în ciuda crizei refugiaților.

Ministrul Educației: Lansăm proiectul prin care elevii să citească 20 de minute zilnic

Ministerul Educaţiei lansează un proiect dedicat încurajării lecturii în şcoală şi în familie, a anunțat miercuri ministrul Educației, Monica Anisie, la Academia Română, de Ziua Culturii Naţionale. În cadrul proiectului, profesorii din școlile din România îi vor îndemna pe elevi să citească 20 de minute zilnic.

“Lansăm invitaţia ca în toate şcolile din România fiecare copil să citească măcar 20 de minute pe zi. Totodată, invit pe cei mari – părinţi şi bunici – să se alăture copiilor şi să citească împreună încă 20 de minute acasă. Observarea, înţelegerea şi interpretarea textelor reprezintă sprijin pe drumul construirii de sine. Tocmai de aceea, îi rog pe colegii mei profesori să îi încurajeze pe copii să întrebe, să aibă răbdare cu ritmul lor de înţelegere, să le ofere timp pentru mirări şi spaţiu în care ei să îşi imagineze lumile descrise în cărţi. Îmi doresc ca lectura să fie o prioritate pentru noi toţi în înţelegerea lumii şi a sinelui”, a declarat Monica Anisie, citată de Agerpres.

Începe Digitaliada 2020! Creatorii de conținut digital educațional, răsplătiți cu premii de 8.000 de euro

Profesorii si elevii de peste 14 ani sunt invitati sa participe a patra editie a concursului national #Digitaliada, care premiaza cele mai bune materiale educationale digitale.

Ca element de noutate, din acest an, participantii pot inscrie materiale in patru categorii de concurs: Aplicatii, Continut video, Proiectare didactica si Alte materiale educationale.

In plus, competitia se deschide si pentru materiale dedicate ciclului de invatamant primar. Pentru ca aceste materiale vor fi folosite la clasa, o comisie de elevi va evalua materialele create de adulti si va acorda un Premiu de Popularitate.
 
Totodata, din acest an se pot inscrie si elevii cu varsta peste 14 ani, intr-o categorie dedicata exclusiv lor. Competitia se desfasoara pe www.digitaliada.ro, in perioada 14 ianuarie – 29 februarie 2020. Puteti sa consultati Regulamentul concursului aici.
 
Juriul este format dintr-o comisie de experti in educatie si continut digital, iar concursul este deschis tuturor persoanelor interesate sa creeze si sa puna la dispozitia publicului larg materiale didacticein format digital, ce pot fi folosite in predarea oricarei discipline scolare de la clasele I-VIII. 

 

PORTRET ONLINE / Rusanda Davideanu, de la fata cu dragoste de cărți la inventatoarea Bookletta, geanta care scoate cultura la vedere

Rusanda Davideanu este o moldoveancă de peste Prut, venită la București cu idei mărețe și o sete nestăpânită pentru cultură. Deși România n-a fost prima ei opțiune, s-a îndrăgostit de ea și a decis să rămână. Iubirea pentru cărți și dorința de a schimba modul în care este privit cititorul a dus-o la o idee de afacere unică în lume: creearea unor genți cu vedere la carte, astfel încât purtătoarele lor nu doar să se mândrească, ci și să inspire în același timp. Deși Rusanda e optimistă din fire, Bookletta a crescut mai mult și mai repede decât și-a imaginat creatoarea sa, ajungând o poveste internațională. Cu toate astea, Rusanda Davideanu spune că cea mai frumoasă parte din poveste rămâne interacțiunea directă cu clientele ei.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională