Revista presei

16 iunie 2020

Aproape 400 de elevi au absentat la prima probă a Evaluării Naționale, în Timiș. Opt elevi sunt izolați la domiciliu

La prima probă a Evaluării Naționale, cea scrisă la Limba şi Literatura Română, au absentat aproape 400 de elevi. Opt dintre aceștia sunt izolați la domiciliu și vor da examenul în sesiunea specială.

Din 5.352 elevi înscriși la Evaluarea Națională, în Timiș, s-au prezentat la examen, la prima probă, 4.956. Dintre cei 396 elevi absenți, opt sunt izolați la domiciliu și vor da examenul în sesiune specială.

Nu a existat niciun elev eliminat în Timiș și niciun caz în care vreun copil nu a putut da examenul pentru că are temperatura peste 37,3 grade C.

Urmează miercuri, 17 iunie, proba la Matematică.

Ordin cu măsurile pentru redeschiderea creșelor, grădinițelor și activităților afterschool: Copiii nu trebuie să aducă de acasă jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare

A fost emis un Ordin comun care stabilește măsurile necesare pentru redeschiderea creșelor, grădinițelor și activităților afterschool. Ordinul a fost trimis luni, 15 iunie, spre publicare în Monitorul Oficial.

Conform Ministerului Educației, începând de luni, 15 iunie, părinții care doresc să beneficieze de serviciile oferite de grădinițele ori unitățile de învățământ preșcolar de stat, în perioada vacanței de vară, pot depune cereri la unitățile de învățământ pe care le-au frecventat copiii în acest an școlar. Cererile vor fi centralizate de către inspectoratele școlare județene și transmise autorităților publice locale pentru a decide, în acord cu acestea, asupra listei de unități de învățământ în care se vor desfășura doar activități recreative. Lista cu unitățile de învățământ preșcolar va fi afișată la avizierul inspectoratelor școlare județene și pe site-urile acestora.

Universitatea de Vest din Timișoara organizează admiterea online

Universitatea de Vest din Timişoara adună online toate datele necesare pentru informare, pre-înscriere, înscriere, clasificare și confirmare, în cadrul admiterii 2020, pentru toate programele de studii ale celor 11 facultăți componente. Din 6 iulie, prima zi de admitere, se vor derula etapele de admitere exclusiv online, pentru toate programele de studii. Universitatea de Vest din Timişoara organizează, anul acesta, admiterea online pentru 11 facultăți, oferind 75 de programe de studii universitare de licență și peste 80 de programe de studii universitare de masterat, din 34 de domenii de studii universitare diferite, precum și studii doctorale în 22 domenii.

„Comunitatea UVT a traversat în ultimele două luni o etapă de pregătire și aducere în online a capacităților noastre și de creare a mai multor unelte web prin care, acum, suntem la un click distanță de studenți și de viitorii studenți. Suntem deosebit de entuziaști, înaintea admiterii din această vară, pentru că am implementat toate facilitățile necesare comunicării ofertelor facultăților noastre și realizării aplicațiilor de admitere, astfel încât, orice candidat, din țară sau din străinătate, are șansa de a da admiterea și a-și confirma locul de student, prin platforma admitere.uvt.ro”, anunță rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea.

EVALUAREA NAȚIONALĂ - Evaluarea Națională 2020. Pe ce dată se afișează rezultatele

Un număr de 172.482 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a, dintre care 16.004 în municipiul Bucureşti, s-au înscris pentru a susţine Evaluarea Naţională din sesiunea 2 – 27 iunie, conform situaţiei centralizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Data la care se afișează rezultatele finale este 27 iunie 2020. 

Examenul a început luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, iar miercuri se va desfăşura proba la Matematică. Potrivit MEC, un număr de 10.294 de absolvenţi de gimnaziu vor susţine joi proba la limba şi literatura maternă. 

Probele pentru examenele naţionale încep la ora 9,00 şi se vor desfăşura în 4.337 de centre de examen.

Primele rezultate vor fi comunicate pe data de 22 iunie, până la ora 14,00 (în centrele de examen).

 

EVALUAREA NAȚIONALĂ - Prezenţă între 50%-70% la Evaluarea Naţională, în şcolile din comunităţile vulnerabile din mediul rural – World Vision România

Între 50% şi 70% dintre elevii de clasa a VIII-a din cele mai vulnerabile comunităţi din mediul rural, înscrişi în programele World Vision România, au participat astăzi la prima probă a Evaluării Naţionale, conform unei analize preliminare, arată organizația într-un comunicat de presă. Procentul nu îi ia în calcul pe elevii care nu au putut să se înscrie la examen deoarece au rămas corigenţi.

World Vision arată că școlile cu cea mai mare rată de absenteism în prima zi a Evaluării Naţionale sunt din comunităţile cele mai vulnerabile, cu foarte multe familii sărace, monoparentale sau cu mulți copii, fără locuri de muncă ori care lucrează cu ziua, parte din grupuri marginalizate, cu populaţia majoritară de  etnie romă.

Potrivit organizației, în cele mai sărace comunităţi rurale unde World Vision România activează au existat şcoli cu prezenţă chiar şi de 37% la examen, dar şi şcoli cu prezenţă mai ridicată, de 70%.

 

ECONOMIE - Estimări ale Universității Babeș-Bolyai: PIB-ul a scăzut cu 14,6% în trimestrul al doilea, față de primul trimestru / Revenirea pare mai rapidă decât în criza din 2008-2009

PIB-ul României a scăzut cu 14,6% în trimestrul al doilea comparatic cu primul trimestru al anului, pe fondul crizei provocate de pandemia Covid-19, potrivit estimărilor făcute de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, estimări făcute în cadrul proiectului de cercetare cu tema COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor.

Comparând datele actuale cu situația de criză din 2008-2009, aceeași sursă apreciază că “deși tensiunile financiare și reacțiile piețelor au fost similare în perioada imediat următoare izbucnirii crizei, revenirea în situația actuală pare a fi mai rapidă și mai constantă”.

UBB prezintă, într-un comunicat, “efectele asupra economiei după primele 100 de zile de la apariția primului caz de infectare cu coronavirus în România”, pe baza monitorizărilor realizate de specialiștii FSEGA.

 

PIAȚA MUNCII - Romania, pe primele locuri din UE la numarul de liber profesionisti

18 milioane de persoane cu varsta intre 20 si 64 de ani din Uniunea Europeana erau anul trecut liber profesionisti fara angajati, cu alte cuvine lucratori pe cont propriu, ei reprezentand 9% din totalul persoanelor angajate, arata datele publicate luni de Eurostat.

Statele membre cu cea mai mare pondere a lucratorilor pe cont propriu sunt Grecia (21% din totalul persoanelor angajate), urmata de Italia (15%), Polonia si Romania (ambele cu 14%).

In contrast, tarile cu cea mai mica pondere a lucratorilor pe cont propriu in totalul persoanelor angajate sunt Danemarca si Luxemburg (ambele cu 4% din din totalul persoanelor angajate), urmate de Germania si Suedia (ambele cu 5%).

Pe sectoare de activitate, aproape o cincime (19%) din numarul total al lucratorilor pe cont propriu din UE lucrau in 2019 in sectorul “agricultura, forestier si pescuit”. Urmeaza lucratorii pe cont propriu din “comertul angro si cu amanuntul, repararea vehiculelor cu motor si motocicletelor” si “activitati profesionale, stiintifice si tehnice” (ambele cu 14%), “constructii” (11%), “activitati in domeniul sanatatii umane si asistentei sociale” (7%).

CULTURA POST-PANDEMIE - Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu - online. Cât de prizat a fost

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care a debutat la sfârşitul săptămânii trecute şi care se desfăşoară online în acest an, a înregistrat cifre impresionante de audienţă, spectacolele şi evenimentele din primul weekend înregistrând 180.899 de vizualizări.

“Primul weekend al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, eveniment care a debutat vineri, 12 iunie 2020, şi care are loc în acest an online, a înregistrat cifre impresionante de audienţă până acum. Spectacolele şi evenimentele difuzate pe pagina de Facebook FITS şi site-ul www.sibfest.ro/fits-online au înregistrat 180.899 de vizualizări, de vineri până duminică.

Conţinutul #FITSonline a fost urmărit de 47.000 de vizitatori unici (27.661 au vizionat evenimentele pe site-ul festivalului şi 19.400 pe pagina de Facebook FITS). Festivalul continuă până duminică, 21 iunie 2020, cu spectacole prestigioase de teatru, dans, muzică, operă, spectacole de stradă, circ contemporan, conferinţe speciale, toate difuzate online”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională