Revista presei

16 octombrie 2019

Bilanț: Conferinţa de securitate în Balcani, organizată de Universitatea de Vest, a ajuns la ediţia a treia

Specialişti în domeniul militar, al diplomaţiei, dar şi a mass-media, peste 300 de persoane, au discutat marţi, la Timişoara, despre problemele Balcanilor şi a riscurilor strategice ataşate acestei zone agitate a Europei. Ei s-au întâlnit în cea de a treia ediţie a conferinţei ”Security Challenges in the Balkans”, organizată de Universitatea de Vest Timișoara.

Fără prezenţa de miniştri din anii precedenţi, conferinţa a adus în faţa participanţilor specialişti de primă mână în domeniile abordate de panel-urile de discuţii programate de organizatori.

„Avem astăzi (n.r. marţi) bucura de a primi la Timișoara vizita multor invitați de onoare, aliați, prieteni și parteneri de dialog, în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței anuale „Security challenges in the Balkans”. Într-o lume în permanentă schimbare, regiunea Balcanilor rămâne un spațiu deosebit de important pentru securitatea europeană și a alianței NATO. Dezbatem în acest cadru provocările clasice și emergente de securitate ale regiunii Balcanilor, alături de invitații speciali reuniți de UVT și de New Strategy Center, la Timișoara, un dialog de prestanță al experților în relații internaționale, geopolitică, apărare, intelligence și diplomație din România, SUA, Marea Britanie, Italia, Israel, Serbia, Croația, Macedonia de Nord”, a anunţat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Generalul Ciucă, la Conferinţa de securitate în Balcani: Dezvoltarea instrumentelor care permit abordarea unui război comandat, o provocare

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a declarat marţi, în cadrul celei de-a treia Conferinţe cu tema „Security challenges in the Balkans”, că România a avut câteva iniţiative cu finanţare proprie care au contribuit la echilibrarea flancului de est al NATO şi că dezvoltarea unor instrumente de avertizare timpurie, care să permită abordarea corectă a unui război comandat, rămâne o provocare pentru liderii militari.

„Aş dori să subliniez că toate hotărârile luate de forţele armate româneşti, pe banii noştri, Brigada multinaţională, Divizia multinaţională de sud-est, Comandamentul multinaţional de sud-est, toate acestea sunt făcute pe banii noştri. Cred că aceste iniţiative sunt corecte pentru a echilibra lucrurile pe flancul de est, pentru că în acest fel arătăm măcar că există o abordare coerentă între ţările de pe flancul estic al NATO. Aş dori să invit toţi aliaţii NATO să participe la aceste iniţiative şi avându-i alături de noi le va fi mai uşor să înţeleagă contextul geostrategic al regiunii şi să vadă care sunt ameninţările cu care ne confruntăm în urma acestei abordări incisive a Rusiei în regiune”, a afirmat generalul Nicolae Ciucă.

 

FOTOJURNALISM: Viața migranților. O cercetare în trei cărți de fotografie

Odată cu Artists in Progress, proiectul prin care încercăm să înțelegem mai bine lumile din școlile de artă românești, am început o serie de dialoguri cu artiști tineri, care încă studiază sau au absolvit artele. Vrem să le cunoaștem mai bine curiozitățile și problemele, și să împărtășim arta lor cu un un public cât mai numeros. După ce data trecută am stat de vorbă cu Mihai Florea, proaspăt absolvent de fotografie la Iași, care a documentat rămășițele unuia dintre ultimii coloși industriali din orașul unde s-a născut, azi stăm de vorbă cu Oana Nechifor, care a început de curând un doctorat la aceeași universitate de arte. 

Am povestit despre parcursul ei și despre nevoia artiștilor tineri de a fi conectați la artele contemporane – legătură pe care, de multe ori, universitățile și ofertele culturale ale orașelor din România nu o pot face. Despre cum poate deveni arta instrument pentru a pune sub lupă problemele societății și despre cum ea însăși a făcut acest lucru prin vita migrantis,  proiectul pe care l-a realizat anul acesta pentru terminarea masteratului la Foto-Video. vita migrantis e întâlnirea dintre un interes personal, autobiografic, și unul de cercetare, care împrumută din metodele antropologiei. Pornind de la cazul propriei familii, din rândul căreia mai multe rude au plecat la muncă în străinătate, Oana a deschis un întreg șantier de documentare a migrației economice. A petrecut câte o săptămână acasă la trei familii de români stabilite în orașe din Spania, Germania și Anglia, observând cum devine acasă un context străin și fotografiind detaliile vieții cotidiene, de la drumul spre muncă și școală, până la spațiul domestic și timpul liber. Fiecare dintre cele trei povești de viață și adaptare s-au transformat în câte-o carte, unde imaginile sunt însoțite de o analiză a migrației economice, înțeleasă (și) prin experiența de documentare în casele acestor familii. vita migrantis, serie pe care Oana își dorește s-0 continue, vorbește în același timp despre dinamica interioară cu care vine la pachet schimbarea spațiului vital. Migrantul, spune fotografa din Iași, rămâne de multe ori „între granițe”, într-un proces care chestionează permanent identitatea.

România este pe locul 25 în UE la indicele egalității de gen

România se situează pe locul 25 în UE în ceea ce priveşte indicele egalităţii de gen, cu 54.5 din 100 de puncte.şi a înregistrat progrese în direcţia egalităţii de gen într-un ritm mai lent decât în alte state membre, pitrivit news.ro.

 

”Cu 54,5 din 100 de puncte, România se află pe locul 25 în UE pe indicele egalităţii de gen. Scorul său este cu 12,9 puncte mai mic decât scorul UE. Între 2005 şi 2017, scorul României a crescut cu 4,6 puncte (+ 2,1 puncte din 2015). România avansează în ceea ce priveşte egalitatea de gen într-un ritm mai lent decât alte state membre ale UE. România a scăzut un loc în clasament din 2005. Scorurile României sunt mai mici decât scorurile UE în toate domeniile. Inegalităţile de gen sunt cele mai accentuate în domeniul puterii (38,8 puncte), al timpului (50,3 puncte) şi al cunoştinţelor (51,5). Cel mai mare scor al României este în domeniul sănătăţii (71,1 puncte), dar acesta este cel mai mic scor din întreaga UE. Din 2005, scorurile României s-au îmbunătăţit cel mai mult în domeniul banilor (+ 8,8 puncte) şi al puterii (+ 8,1).S-a înregistrat un regres în ceea ce priveşte domeniul muncii (- 0,9 puncte)”, relevă Indexul privind egalitatea de gen pe 2019 dat publicităţii marţi.

ANTREPRENORIAT: Cărți esențiale pentru antreprenorii începători și avansați

O regula nescrisa a succesului in afaceri e sa nu te opresti niciodata din invatat. Este valabila cu atat mai mult pentru antreprenori, avand in vedere ca managementul unei afaceri, indiferent de marimea ei, necesita creativitate, munca multa, perseverenta, educatie si flexibilitate.

Pentru cei care au gustat deja din „deliciile” antreprenoriatului, sau pentru cei ce aspira sa devina antreprenori de succes, am creat o lista de carti pe care nu trebuie sa le ratezi anul acesta. Sunt carti potrivite pentru antreprenorii incepatori sau avansati, dar indiferent de nivelul tau de expertiza, titlurile de mai jos sunt un must-have daca vrei sa te mentii competitiv.

Si, sa nu uitam, poti face oricand cadou o astfel de carte unui prieten care cocheteaza cu antreprenoriatul. Titlurile sunt disponibile atat in librariile fizice, cat si in magazinele de carti online. Nu uita, dupa ce le citesti, sa lasi si un review. Viitorii cititori iti vor multumi!

Cum vrea Ministerul Educaţiei să-i lase fără posturi pe profesorii fără har, din anul şcolar 2020-2021

Aspiranţii la o poziţie didactică sunt nevoiţi, de anul viitor, să aibă finalizate cursurile psihopedagogice. Măsura a fost pusă în dezbatere de Ministerul Educaţiei ca parte a proiectului metodologiei de mobilitate pentru personalul didactic în anul şcolar 2020-2021 şi vine în contextul în care Monitorul Educaţiei pe 2019 al Comisiei Europene trage noi semne de alarmă cu privire la pregătirea cadrelor didactice din România.

Mai exact, vechea prevedere care arăta că cei care se se angajează în învăţământ „au obligaţia să finalizeze pregătirea psihopedagogică în termen de cel mult un an” ar urma să se schimbe într-o obligaţie de a face „dovada finalizării pregătirii psihopedagogice” atunci când se înscriu la titularizare. Măsura este parţial motivată de faptul că nu exista niciun proces de verificare a absolvirii modului psihopedagogic în perioada de un an în care cadrele didactice erau obligate să termine studiile. Astfel, modificarea obligă inspectoratele judeţene să verifice până la 30 ianuarie 2020 dacă cei care s-au angajat începând cu anul 2012 au absolvit cursurile psihopedagogice în acest interval.

Alocațiile copiilor vor crește anual din 2020. Legea merge la promulgare, după ce a primit azi votul decisiv

Proiectul de lege pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, la care am făcut referire mai sus, va merge, pentru a fi promulgat, la președintele României.

Astfel, copiii vor beneficia de o majorare a cuantumului alocației pe care o acordă statul cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, începând cu data de 1 ianuarie 2020

La acest moment, alocația este de 150 de lei și se acordă copiiilor între 3 și 18 ani, precum și celor care au trecut de 18 ani, până termină liceul sau școala profesională.

De asemenea, există și un cuantum mai ridicat, de 300 de lei, care se acordă pentru copiii de până în doi ani, precum și pentru cei cu handicap, până la 18 ani, în cazul celor din urmă. În privința ratei anuale a inflației, aceasta este calculată și publicată de către Institutul Național de Statistică.

Creierul poate modula intensitatea durerii, amplificând-o sau diminuând-o – studiu publicat în Cell Reports

Percepţia durerii este esenţială pentru supravieţuire, însă intensitatea ei poate fi amplificată sau diminuată, arată un studiu realizat în SUA şi publicat marți în jurnalul știinţific american Cell Reports. Tema cercetării a fost aprofundarea mecanismelor creierului responsabile de modularea acestei senzaţii, relatează Agerpres, care scrie pe larg despre concluzii studiului.

Încercând să înţeleagă mai bine mecanismele creierului responsabile de modularea durerii, cercetătorii au ca obiectiv final descoperirea unor tratamente care vizează doar formele de durere inutile.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională