Revista presei

16 mai 2019

Astăzi, de la ora 10 - "Ambasadori la UVT": ES Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România

Într-o săptămână specială pentru Universitatea de Vest din Timișoara, în care aniversează 75 de ani, seria conferințelor Ambasadori la UVT continuă cu o prelegere despre provocările unei lumi în schimbare pentru România și Canada.

Discursul va fi susținut de Excelența Sa Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei. Evenimentul va avea loc, joi, 16 mai 2019, la ora 10, în amfiteatrul A01 al UVT.

Președintele Klaus Iohannis este vineri la Timișoara. La UVT va participa la dezbaterea „Become your best! – printr-un învățământ superior de calitate”

Iata programul complet al vizitei de la Timisoara:

13:15 – Vizitarea Memorialului Revolutiei

14:00 – Participare la dezbaterea „Become your best! – printr-un invatamant superior de calitate” la Universitatea de Vest

15:15 – Vizita la Sinagoga „Cetate”

16:00 – Intalnire cu autoritatile locale din regiune la Muzeul de Arta

17:00 – Participare la festivitatea de aniversare a Colegiului National „C.D. Loga”

18:00 – Evenimentul de lansare a volumului „EU.RO – Un dialog despre Europa” la Centrul de Conferinte al Universitatii Politehnica

Vineri, 17 mai, are loc aniversarea oficială a 75 de ani de la înființarea UVT. Programul complet al evenimentului

Universitatea de Vest din Timișoara, aflată printre cele mai prestigioase, motivate și dinamice instituții de profil din România, aniversează 75 de ani de existență. 

Ceremoniile dedicate acestui moment de bilanț și sărbătoare, care vor avea loc vineri, 17 mai 2019, începând de la ora 13, când se vor reuni personalități și oficialități din țară și străinătate, ambasadori, miniștri, reprezentanți ai mediului de afaceri, rectori ai universităților partenere din Franța, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie și Ungaria, și, nu în ultimul rând, membri de onoare și de suflet ai universității, precum Maia Morgenstern, Marcel Iureș, Constantin Chiriac și Dumitru Prunariu, dar și mulți alți intelectuali, oameni de cultură, manageri și decidenți reprezentativi pentru mediul de afaceri local și național, ca și invitați speciali din țară și străinătate.

Tradiția și prestigiul Universității de Vest din Timișoara s-au clădit pas cu pas, an de an. Acum, în 2019, este momentul în care avem ocazia de a ne manifesta aprecierea și respectul față de trecutul, prezentul și viitorul universității noastre, sărbătorind 75 de ani de la semnarea Decretului Regal de înființare a instituției. Momentul aniversării ne oferă nu numai prilejul de a sublinia rolul universităților în dezvoltarea societății, dar și bucuria de a celebra tradiția și valorile UVT în mijlocul vastei noastre comunități de studenți, profesori, cercetători, parteneri din mediul socio-economic.

Împreună vom lua parte la momentul special al dezvelirii plăcii Decretului Regal de Înființare a Universității de Vest din Timișoara, vom descoperi Timișoara într-un circuit turistic antrenant și ne vom bucura de regalul muzical din cadrul programului artistic aniversar, oferit de cadrele didactice și studenții Facultății de Muzică și Teatru a UVT. La 75 de ani, demonstrăm că suntem o comunitate coagulată în jurul principiilor pe care le promovăm: libertate academică, solidaritate şi respect reciproc, diversitate, transparenţă, profesionalism şi excelenţă”, spune prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.  

 

Premieră la Universitatea de Vest: dubla sesiune China – Europa Centrală și de Est

UVT anunță o nouă premieră absolută, în tradiția orașului nostru, care a înregistrat de-a lungul timpului multe premiere naționale și internaționale.

Este vorba, de această dată, despre găzduirea, vineri și sâmbătă, a unui format special al reuniunilor internaționale pe tematică educațională, într-o dublă sesiune China – Europa Centrală și de Est.

 

ANTREPRENORIAT / Airbnb-ul gadgeturilor: O plaformă românească te ajută să închiriezi ce ai prin casă

După ce au lucrat în Olanda timp de patru ani, doi tineri au pariat pe un business online în România. Folosind principiile economiei colaborative, Radu Vladislav și Alina Petcu au lansat un marketplace online ce facilitează închirierea de obiecte între persoane. Platforma Stuffz oferă proprietarilor de gadgeturi (camere foto/video, console de jocuri, drone, biciclete și trotinete electrice, etc) posibilitatea de a le închiria în timpul în care nu le folosesc. Radu a explicat pentru StartupCafe.ro cum fucționează marketplace-ul și care au fost pașii pe care i-au parcurs pentru a lansa afacerea.

PLAN DETALIU / Decretul-lege nr. 660, din 30 decembrie, semnat de regele Mihai I al României, care atestă înființarea la Timișoara a Universității de Vest

Odata cu sarbatorirea celor 75 de ani de existenta, la Universitatea de Vest urmeaza sa fie prezentat studentilor si un monument din care vor cunoaste inceputurile istoriei universitatii in cadrul careia invata.

„E o aniversare ce va avea un program care este concentrat pe o zi, ziua de vineri, si o continuare pe ziua de sambata pana la pranz. In Timisoara, la Universitatea de Vest vor veni foarte multe personalitati ale lumii educationale, cercetare, academice, culturale sportive, administrative, si in cadrul acestei aniversari o sa dezvelim o placheta aniversara care reprezinta un extras din decretul regelui Mihai, din 1944, de infiintare a Universitatii de Vest din Timisoara, o transpunere moderna, pe o placa metalica„, spune rectorul Universitatii de Vest fin Timisoara, Marilen Pirtea.

Universitatea de Vest lua fiinta in plin razboi mondial. In 1944, nemtii pierdusera ofensiva din Ardeni, in timp ce in Romania Constantin Sanatescu isi daduse demisia, iar in locul cabinetului sau era numit un nou guvern condus de generalul Nicolae Radescu.

Timisoara inca suferea de pe urma bombardamentelor din vara lui 1944, insa la finalul lui decembrie, regele Mihai I al Romaniei semna decretul-lege nr. 660 din 30 decembrie care atesta infiintarea la Timisoara a Universitatii de Vest.

„Art. 1 – Se infiinteaza pe data publicarii legii de fata, Universitatea de Vest, cu sediul la Timisoara, avand urmatoarele Facultati: Drept, Litere si Filosofie, Stiinte, Medicina umana, medicina veterinara, farmacie si teologie
Art. 2 – Pe data publicarii legii de fata, actuala Academie Teologica din Oradea, cu sediul provizoriu la Timisoara, se transforma in Facultate de Teologie a Universitatii de Vest din Timisoara
Art. 3 – Pentru finantarea Universitatii de Vest din Timisoara se infiinteaza pe data publicarii legii de fata Eforia Universitatii de Vest compusa din reprezentantii autoritatilor locale, ca membri de drept si reprezentanti ai vietii culturale si economice locale numiti de Ministerul Educatiei Nationale.
Sunt membri de drept:
a) Primarii municipiilor Timisoara si Arad
b) Prfectii judetelor banatene si judetului Arad
c) Rectorul Politehnicii din Timisoara
d) Rectorul Universitatii de Vest 
e) Decanii Facultatilor Universitatii de Vest
f) episcopii ortodocsi romani de Timisoara, Arad si Oradea
g) Episcopul greco-catolic de Lugoj
h) Episcopul romano-catolic de Timisoara
i) Presedintele Comisiei locale al Sindicatelor muncitoresti
j) Presedintii organizatiilor profesionale locale ale corpului didactic universitar, secundar si primar
membrii de drept fac parte din Eforie, atat timp cat dureaza calitatea legala, in virtutea careia au fost numiti„, se arata in decretul de infiintare al UVT din 1944.

AICI puteti gasi integral documentul ce a consfiintit infiintarea Universitatii de Vest din Timisoara.

AFIȘ / European Capitals of Culture and Cross-Border Urban Cohesion

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională