Revista presei

18 septembrie 2019

MEN: Cluburile sportive studenţeşti trec în subordinea instituţiilor de învăţământ superior

Cluburile sportive studenţeşti cu personalitate juridică înfiinţate, potrivit legii, prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale vor funcţiona, începând din noul an universitar, în subordinea instituţiilor de învăţământ superior de stat, a anunţat MEN, marţi, într-un comunicat de presă.
Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), decizia vizează descentralizarea activităţii celor 30 de cluburi sportive studenţeşti existente şi a fost aprobată în şedinţa de Guvern de marţi, prin modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 26/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale.

Hotărârea stabileşte şi forma de conducere a acestor cluburi. Astfel, directorul, care va avea şi calitatea de ordonator terţiar de credite, va fi numit de rector, în urma promovării concursului organizat de instituţiile de învăţământ superior de stat, în maximum 3 luni de la data intrării în vigoare a actului normativ adoptat marţi. Numirea şi eliberarea din funcţie a directorului se fac prin decizie a rectorului instituţiei de învăţământ superior de stat, în condiţiile legii. Conform MEN, directorul clubului încheie un contract de management pentru o perioadă de patru ani cu rectorul instituţiei de învăţământ superior de stat. Până la data organizării primului concurs public, conducerea executivă a clubului sportiv universitar este asigurată de directorul în funcţie la data preluării. Bugetul anual al cluburilor sportive universitare din subordinea instituţiilor de învăţământ superior de stat va fi aprobat de rector.

 

Consiliere psihologica gratuita pentru elevi si prescolari. Sedintele se vor desfasura la scoala sau in spital

Copiii din invatamantul preuniversitar ce se confrunta cu probleme emotionale, de comportament sau cei agresati vor putea beneficia, la recomandarea unui specialist, de consiliere psihologica gratuita. Exista deja un proiect de lege in acest sens, care se afla deocamdata in dezbaterea deputatilor.

Acest proiect stabileste ca elevii din scolile de stat sau private autorizate ori acreditate vor beneficia de consiliere psihologica gratuita, fie in cabinetele medicale si psihologice scolare, fie in spitalele de stat.
 
“De consiliere psihologica gratuita vor beneficia anteprescolarii (copii cu varsta de pana la trei ani – cresa), prescolarii (copii cu varsta cuprinsa intre trei si sase ani – gradinita) si elevii ce au recomandarea unui specialist, psiholog scolar sau medic de medicina scolara”, precizeaza proiectul legislativ.
 
Astfel, elevii care traverseaza o perioada cu probleme emotionale sau cei care au fost victime ale comportamentelor abuzive repetate (bullying) se vor putea adresa specialistilor pentru a obtine o trimitere la un cabinet psihologic. 
 
In momentul de fata, legislatia din tara noastra stabileste ca doar studentii au dreptul la consiliere psihologica gratuita. Pentru elevi, normele actuale obliga scolile sa asigure cel putin o ora pe an de asistenta psihologica, insa aceasta se dovedeste insuficienta.

Astăzi debutează MIERCUREA DE ȘTIINȚĂ / cu Mădălin Bunoiu și invitații săi

Astăzi debutează, de la ora 18.30, la Librăria Humanitas Timișoara, un ciclu de evenimente de tip întâlniri lunare: Miercurea de știință cu Mădălin Bunoiu și invitații săi. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, își propune să aducă în fața publicului subiectele importante ale științei prin dialoguri accesibile care merg în profunzimea temelor alese, însoțite de recomandări de lectură.

Partenerul de dialog al primei ediții este Prof. Univ. Dr. Ion Cotăescu, iar tema întâlnirii este legată de unul dintre cei mai celebri fizicieni și popularizatori ai științei ai ultimelor decenii și zona de cercetare în care a produs inovație, Stephen Hawking și găurile negre.

Portalul Edumanager.ro anunță deschiderea perioadei de înscriere a proiectelor pentru Gala Edumanager

Portalul Edumanager.ro, împreună cu Oameni și Companii, organizează cea de-a VII-a ediție a Galei Edumanager.ro pe 19 noiembrie, la Hotel Pullman, în București.

Și în acest an vor fi evidențiate eforturile care se fac pentru dezvoltarea sistemului educaţional din România şi vor fi puse în lumină proiectele importante derulate în 2019 de instituţiile de învăţământ universitar şi preuniversitar.

Gala EduManager.ro va fi precedată de Conferința Națională Management Modern în Educație, care va oferi participanților informații importante legate de aplicații și soluții de comunicare destinate instituțiilor de învățământ universitar și preuniversitar: legislație, fonduri europene, management instituțional.

Pentru a participa la Gala Edumanager.ro, toate instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar, precum şi organizaţiile profesionale din domeniul educaţiei, sunt invitate să înscrie cele mai valoroase proiecte realizate în acest an, folosind formularele de înscriere de pe link-urile de mai jos:

Cea de-a XII-a ediție Street Delivery ne aduce „poezia în stradă”

În perioada 20 și 22 septembrie „Poezia e în stradă”, la cea de-a XIII-a ediție a festivalului Street Delivery, iar timișorenii sunt invitați să „compună și să descifreze metaforele orașului, cunoscându-l față în față și nu bară la bară”. Spațiile care vor fi închise pentru mașini și deschise pentru oameni vor fi Strada George Coșbuc și Piața Țepeș Vodă.

Vineri, 20 septembrie, prima zi a festivalului începe printr-un moment de tango al grupului Malena, urmat de un performance poetic marca Impro Portabil și se încheie cu concertele celor de la Fragmental și Zimbru.

Tymes Quartet dă startul zilei de sâmbătă, 21 septembrie, când vor avea loc ateliere de caligrafie, serigrafie, origami, scriere colaborativă, poezia florilor, pictură. Iar de la ora 17.00, Tudor Crețu așteaptă participanții la un live literar pentru că „poezia se susține prin interpretare și recitare”. De la ora 18:00, în spațiul librăriei Cărturești Mercy, va avea loc o prelegere susținută de Monica Varga și CAMELOT (Centru de Pedagogie și Andragogie). Seara, de la ora 19:30, poezia urcă pe scenă datorită primului grup de spoken word din România, Poethree. A doua zi de festival se încheie cu Vali Umbră și Mădălina Pavăl, cei doi artiști au colaborat cu trupa Subcarpați.

Asociația Elevilor din Constanța: “Senatorii rămân indiferenți în privința Cazului Caracal! Serviciul public de transport județean, în continuare desființat”

Comisia de transporturi a Senatului a votat un raport de adoptare a Legii care elimină transportul județean din sfera serviciilor publice, anunță Asociația Elevilor din Constanța, care acuză că “reducerile pentru elevi și alte categorii dezavantajate sunt eliminate, iar transportatorii vor opera numai pe rutele profitabile”. Reacția vine după ce Federația Elevilor din România – din care face parte și AEC – a cerut în vară Parlamentului, în contextul tragediei din Caracal, să respingă exact acest proiect de act normativ care transformă în Lege Ordonanța de Urgență prin care Guvernul a scos transportul județean din sfera serviciilor publice. Dacă parlamentarii nu vor respinge transformarea OUG în lege, “ne exprimăm îngrijorarea că tragedii de tipul celei din Caracal se vor mai petrece, în lipsa unor servicii de transport sigure și accesibile”, spunea Federația Elevilor din România, pe 27 iulie 2019.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională