Revista presei

19 mai 2020

Webinarele UVT – dedicate dezvoltării personale a elevilor

Uneori realizăm că simple cuvinte, precum „bacalaureat” sau „admitere”, nu mai reprezintă doar noțiuni teoretice, ci au devenit adevărate surse de stres și agitație. Chiar dacă elevii se bucură încă de timpul pe care-l mai au până la „examenul maturității”, dezvoltarea personală este o latură semnificativă a vieții ce nu trebuie neglijată. De aceea, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC), îi invită pe elevi să participe la webinarele organizate în vederea facilitării demersului lor educațional și profesional viitor.

Vor fi abordate teme despre cunoașterea de sine, managementul timpului, sau managementul stresului ori despre cum anume să fim productivi, învingându-ne acea voce care ne șoptește „încă un episod și apoi te-apuci de treabă”.

Suntem convinși că webinarele UVT, dedicate dezvoltării personale a elevilor, vor atrage multe curiozități și vor deveni chiar populare printre tinerii liceeni. Este de reținut că o mare parte din stresul și anxietatea ce apar în apropierea examenelor se pot risipi în urma partipării la „exercițiile de dezvoltare a personalității”, pe care UVT le va dedica tinerilor în următoarele zile, în aceste webinare”, subliniază rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea.

Merkel și Macron propun un plan de redresare economică a UE în valoare de 500 miliarde de euro

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au propus luni, într-o videoconferință, un plan de redresare economică a UE în valoare de 500 miliarde de euro.

Germania și Franța propun un plan european în valoare de 500 miliarde de euro pentru redresarea economică a Uniunii Europene după pandemia de COVID-19, relatează Süddeutsche Zeitung.

Fondul de reconstrucție va aloca ”bani pentru sectoarele și regiunile cele mai afectate”, a declarat cancelarul german Angela Merkel. Există riscul unei periclitări a coeziunii Uniunii din cauza efectelor noului coronavirus. “Europa trebuie să stea împreună”, a susținut Merkel.

”Aceasta este o criză fără precedent”, a subliniat președintele francez Emmanuel Macron, adăugând că pentru combaterea pandemiei e nevoie de un efort european comun.

Chiar dacă la început răspunsul UE a fost mai ezitant și prea puțin coordonat, Bruxellesul și-a revenit și numeroase măsuri au fost luate la nivel european. Președintele francez a subliniat că țările s-au ajutat reciproc, manifestându-și solidaritatea prin îngrijirea persoanelor bolnave și livrarea de echipamente medicale și de proiectție.

El și-a exprimat speranța că propunerea germano-franceză privind fondul de reconstrucție va fi preluată de Comisia Europeană și sprijinită de partenerii europeni. Mai exact, potrivit propunerii celor doi lideri, Uniunea Europeană ar trebui să strângă 500 de miliarde de euro pe piețele financiare. Comisia urmează să anunțe până la finalul acestei luni un plan ambițios de redresare.

STUDII SOCIALE - Cum influențează educația părerile românilor despre epidemia Covid-19, vaccinare și starea de urgență – Concluziile ultimului studiu IRES, care spune că 4 din 5 români ar renunța la libertăți în schimbul siguranței, iar 1 din 3 nu s-ar vaccina

Patru din cinci români spun că ar renunța la drepturi și libertăți pentru a rămâne în siguranță într-o criză precum cea cauzată de Covid-19. O treime spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă, iar jumătate cred că virusul este mai puțin periculos pe cât se crede. Jumătate cred că statul a ascuns informații importante, iar o treime văd încă statul ca pe un partener de încredere. Acestea sunt o parte dintre concluziile unui studiu despre impactul stării de urgență, dat luni publicității de IRES. Ce efect are nivelul educației în felul cum românii și-au format opiniile în această perioadă? EduPedu.ro vă prezintă concluziile studiului, dar și efectul studiilor asupra opiniilor respondenților, așa cum reiese din prezentarea institutului de cercetare.

  • Studiul (versiunea detaliată aici) a fost realizat pe un eșantion de 1.027 indivizi de 18 ani și peste. Eșantionul este declarat drept reprezentativ la nivel național, cu o eroare maximă tolerată de +/-3,1%. El a fost realizat în perioada 13-14 mai prin metoda CATI (interviuri telefonice asistate de calculator)

Cele “10 concluzii după starea de urgență”, conform IRES:

#1. 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV2.

#2. Peste 4 din 10 români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID – 19 odată ce ar exista un vaccin omologat, dar 33% spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă. 6 din 10 români ar fi dispuși să se testeze în schimbul primirii unui ”pașaport de imunitate.

#3. Aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede, în timp ce 1 din 5 români apreciază că este chiar mai periculos.

#4. Jumătate dintre români cred că statul a ascuns informații importante în această criză și același procent cred că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID – 19.

#5. Doar o treime dintre români mai văd statul ca pe un partener de încredere.

#6. România va ieși mai dezbinată după criza generată de pandemia de COVID – 19, cred jumătate dintre români.

#7. Viitorul sigur devine grija principală pentru mai mult de jumătate dintre români.

#8. Apropierea celor dragi este lucrul cel mai de preț care le-a lipsit românilor în perioada stării de urgență.

#9. Aproape 1 din 3 români se așteaptă ca situația financiară proprie să se degradeze după 15 mai.

#10. Peste jumătate dintre români cred că situația economică a țării se va degrada după ieșirea din starea de urgență.

ECONOMIE - Industria auto românească generează un sfert din toate exporturile. În fiecare zi a Stării de Urgență pierderile cauzate de închiderea temporară a fabricilor au fost de 124 milioane de euro

Christophe Dridi, șeful Dacia, a concentrat în câteva date situația industriei auto care trece prin momente dificile. Industria auto generează 14% din produsul intern brut al României și 26% din exporturi, iar pierderile cauzate de închiderea temporară a fabricilor au fost de 124 milioane de euro pe zi. În același timp, piața auto nu dă semne ca își va reveni prea rapid, fiind șanse reduse ca vânzările de mașini să crească în următoarea perioadă.

Șeful Dacia a avut și câteva propuneri concrete legate de digitalizare, despre care se vorbește tot mai mult. Este vorba despre introducerea unor documente online pe care companiile le folosesc în relația cu administrația, precum fișa postului, contractul de muncă sau actele adiționale, formularul de concediu medical sau adeverința pe care compania o eliberează angajatului pentru a putea obține un credit.

Dan Șucu, reprezentant al Federației Patronale a Rețelelor de Comerț, a făcut un scurt bilanț al sectorului de vânzări nealimentare: 170.000 de angajați aflați în șomaj tehnic și scădere dramatică a vânzărilor. De asemenea, patronii din domeniu sunt îngrijorați de reacția consumatorilor. Mulți dintre aceștia vor avea veniturile reduse sau încrederea afectată. Ceea ce îl face pe Dan Șucu să creadă că anul acesta va fi unul în care nu profitul va fi cuvântul de ordine, ci supraviețuirea afacerilor.

Soluții posibile pentru relansarea vânzărilor de produse nealimentare? Promovarea produselor românești și scăderea dobânzilor la credite, astfel încât consumatorii să poată să continue să achiziționeze bunuri de folosință îndelungată, este de părere Dan Șucu.

RESURSE UMANE - Soluții „smart” în vremuri de criză – HR 2.0

Cel de al cincilea webinar din seria “Bright Talks in DifficultTimes”, organizat de Revista CARIERE împreună cu EY România, vineri, 15 mai, s-a adresat în principal specialiștilor în resurse umane. Cu titlul ”HR 2.0: ce păstrăm și ce schimbăm?”, evenimentul și-a propus să aducă în atenția publicului principalele provocări și probleme cu care s-a confruntat acest departament în cele două luni de pandemie, dar și să creioneze câteva strategii de viitor, pe termen scurt și mediu.

Invitații de vineri au fost: Crina Ilie – People Function Leader, Genpact Europe; Raluca Gâdiuță – Country HR Leader, HP; și Radu Mavrodin – HR Director, OMV Petrom. Așa cum v-ați obișnuit deja, moderator a fost Horațiu Cocheci, Director People Advisory Services, EY România.

”Ținând cont de contextul dinamic actual datorat răspândirii coronavirusului (COVID-19) în România și Europa, angajatorii trebuie să facă față provocărilor, să își adapteze afacerile la noile standarde legale și operaționale și să ia cele mai bune măsuri, inclusiv din punctul de vedere al resurselor umane. Ediția de astăzi, una cumva aniversară, pentru că se împlinesc fix 2 luni de când s-a instituit starea de urgență, este despre viitorul departamentului de HR, așa cum îl desenează realitatea prezentului”, a precizat, în deschiderea evenimentului, Horațiu Cocheci.

În contextul dat și concentrată pe soluții „smart” în vremuri de criză, întâlnirea a supus dezbaterii teme precum: noua modalitate de rulare a proceselor de resurse umane; utilizarea tehnologiei, recalibrarea politicilor de atragere, motivare și retenție, ori roluri și responsabilități în noua structură a departamentului.

Pentru Crina Ilie, primele zile ale stării de urgență au însemnat două mari provocări, accentuate și de faptul că organizația sa are mai multe regionale în țări din Europa. După 2 luni de pandemie, privind în urmă, ea consideră o adevărată performanță faptul că toată echipa, însemnând toți colegii din Europa, a reușit să treacă în sistemul de lucru work from home în doar 5 zile, în condițiile în care aproape 90% dintre ei nu aveau laptop-uri sau dacă aveau desktop-uri, nu îndeplineau tehnic cerințele activității ce trebuia continuată de acasă.

ADMINISTRAȚIE LOCALĂ - Modelul Oradea

Modelul Oradea-Bihor. Așa ar putea fi numită acțiunea concertată a autorităților locale din județul din vestul țării, în cele două luni de stare de urgență.

Județ de graniță și unul din locurile din țară prin care s-au scurs din străinătate un aflux considerabil de oameni, Bihorul a reușit, totuși, să țină epidemia de Covid-19 sub control și în plus a dotat toate spitalele cu echipamente de protecție achiziționate direct din China, la costuri inferioare față de transporturile realizate de Ministerul Sănătății. 

Cum s-au organizat? Am discutat cu Mihai Jurca, cel care s-a ocupat de achiziții pe toată durata operațiunii „avionul din China”. Este directorul executiv al Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune. Cu alte cuvinte, nu e specialist în achiziții publice.

Cu toate acestea, a explicat cât de simplu pot fi operaționalizate structuri ale statului care deja există în fiecare județ și cum șefii de instituții publice pot face echipă în interesul public.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională