Revista presei

19 martie 2020

APEL PUBLIC - Intrați în luptă alături de doctori! Donați pentru spitalul din Timișoara unde sunt tratați zeci de pacienți care au coronavirivrus

Doctorul Virgil Musta, reprezentant al Asociației Dr. Victor Babeș din Timișoara, face apel la cetățeni pentru a ajuta activitatea Spitalului de Boli Infecțioase, locul unde sunt internați zeci de pacienți care au coronavirus.

Puteți face donații către Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, locul unde sunt internați 38 de pacienți care au coronavirus, pentru a ajuta doctorii să lupte contra pandemiei de COVID-19. Banii vor fi folosiți pentru dotări cu echipamente, materiale de igienă și protecție, programe de eficientizare a luptei împotriva acestui virus. Doctorii se gândesc chiar și la achiziționarea unui plămân artificial.

„Asociația Dr. Victor Babes Timișoara face un apel de coeziune socială, pentru a ajuta activitatea Spitalului de Boli Infectiase V. Babes în lupta împotriva epidemiei cu COVID-19, prin donații în contul Covid 19, special deschis in acest scop. Banii vor fi folosiți pentru dotări de echipamente, materiale de igienă și protecție, programe de eficientizare a luptei împotriva acestui virus, într-o modalitate transparentă, unde cei interesați vor putea urmări toate intrările, cheltuielile și justificarea acestora”, transmite doctorul Virgil Musta, reprezentantul asociației.

Puteți dona aici:

Asociația Dr. Victor Babes Timișoara
Str Gh. Adam nr. 13,
CUI 18737642
Cont RO84RNCB0255113757760002
BCR

 

DECIZIE UVT - Se prelungește termenul de aplicare a tuturor măsurilor adoptate în şedinţa Consiliului de Administraţie UVT din 11 martie, până la termenul de aplicare a măsurilor Decretului de instituire a stării de urgenţă pe teritoriul României

Miercuri, 18 martie 2020, UVT a decis să prelungească măsurile adoptate în şedinţa Consiliului de Administraţie din 11 martie, până la termenul de aplicare a măsurilor Decretului de instituire a stării de urgenţă pe teritoriul României.

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, remarcă un efect deosebit de pozitiv înregistrat în contextul “absolut neobişnuit” din ultima săptămână, în care România a intrat şi în stare de urgenţă, iar cursurile au fost suspendate, UVT înregistrând o prezenţă mare a studenţilor, în perioada 11-18 martie, în cadrul programului online.

“Noi ne continuăm programul de cursuri şi seminarii, dar la distanţă. Nu am scăzut sub niciun fel ritmul, în acest început de semestru universitar, dimpotrivă, utilizarea aplicaţiilor online a oferit oportunitatea experimentării generalizate, în toate facultăţile UVT, a mijloacelor de comunicare la distanţă, oferind posibilitatea de a realiza activităţile speciale de pregătire cu un număr mare de studenţi, care s-au arătat foarte interesaţi de avantajele şi chiar confortul mediului virtual de comunicare la distanţă”, afirmă Marilen Pirtea, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit acestuia, UVT a înregistrat în această primă săptămână de cursuri şi seminarii organizate în totalitate online o prezenţă foarte bună, cu o medie a studenţilor confirmaţi la cursuri de peste 75% din studenţii înmatriculaţi.

“Este absolut îmbucurător faptul că într-o situaţie de urgenţă, cum este criza coronavirusului, studenţii devin mai conştienţi şi mai atraşi de cursuri şi seminarii, fiind online în număr foarte mare, alături de cadrele didactice care au început să conducă activităţile de predare-învăţare-evaluare cu ajutorul aplicaţiilor online”, menţionează rectorul UVT.

 

UNESCO - Jumătate dintre elevii și studenții lumii, afectați de închiderea școlilor din cauza noului coronavirus

Peste 850 milioane de tineri în lume, adică aproape jumătate din elevii şi studenţii de pe mapamond, trebuie să rămână acasă, fără să frecventeze instituţiile de învăţământ, conform celui mai nou bilanț anunțat miercuri de UNESCO, citat de AFP şi DPA și preluat de Agerpres.

Odată cu închiderea totală a şcolilor şi universităţilor în 102 ţări şi parţială în alte 11, din cauza pandemiei de COVID-19, numărul elevilor şi studenţilor privaţi de şcoală a crescut de peste două ori în ultimele patru zile şi ar urma să crească în continuare, a precizat organizaţia Naţiunilor Unite responsabilă de educaţie, ştiinţă şi cultură, citată de agenția de presă.

În China, unde focarul de coronavirus a apărut în decembrie, unele şcoli selectate au început să se redeschidă pe măsură ce numărul zilnic de cazuri raportate începe să scadă. Majoritatea însă rămân închise, perturbând învăţământul pentru 233,2 milioane de elevi şi pentru 45,3 milioane de studenţi numai în China, arată cifrele UNESCO.

India, care are al doilea sistem şcolar cel mai mare din lume după China, a optat până în prezent doar pentru închiderea şcolilor în unele regiuni.

“Amploarea şi viteza cu care se închid şcoli şi universităţi reprezintă o provocare fără precedent” pentru sectorul educaţiei, a adăugat UNESCO, subliniind că, peste tot în lume, autorităţile responsabile cu educaţia încearcă să suplinească închiderea instituţiilor de învăţământ prin soluţii de învăţare la distanţă, fie că este vorba de soluţii necesitând mijloace tehnologice perfecţionate (lecţii în direct prin video), fie mai puţin elaborate (programe educative la televiziune sau la radio).

SONDAJ IRES - Coronavirus: peste trei sferturi dintre responsenți respectă în totalitate indicațiile autorităților / Trei sferturi dintre români se tem pentru viețile lor și ale familiilor lor

Trei sferturi dintre români se tem pentru viețile lor și ale familiilor lor, și tot trei sferturi dintre români susțin că respectă în totalitate indicațiile transmise de Guvern și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu privire la epidemia de coronavirus, arată un sondaj IRES realizat în perioada 16-17 martie.

Pe de altă parte, cumpărăturile reprezintă activitatea cea mai frecventă pentru care au ieșit românii din casă, iar nivelul de încredere în sistemul național de sănătate și în medici cunoaște o creștere considerabilă

Cele mai importante concluzii ale studiului:

# Trei sferturi dintre români sunt îngrijorați pentru ei și familiile lor cu privire la epidemia de COVID-19. Același procent spun că se tem pentru viețile lor și ale familiilor lor.
Sentimentele de teamă și îngrijorare se manifestă în proporții mai mari în rândul femeilor, vârstnicilor și respondenților cu școlaritate scăzută.

ață de studiul similar realizat în perioada 10 – 11 martie, cele mai afectate de coronavirus sunt călătoriile, cu precădere cele în țară, dar și în afara țării.

COMPORTAMENTUL ROMÂNILOR ÎN PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ

# 97% dintre români au auzit despre starea de urgență decretată de Președintele Klaus Iohannis, în România, pe fondul epidemiei de COVID – 19.

# Peste trei sferturi dintre participanții la studiu (77%) spun că respectă în totalitate indicațiile transmise de Guvern și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu privire la epidemia de COVID – 19.
Respondenții peste 51 de ani și cei cu școlaritate scăzută susțin, în proporții mai ridicate decât alte categorii, că respectă indicațiile în totalitate. 1 din 5 români spun că respectă, parțial, aceste indicații.

# Sistemul național de sănătate se bucură de încrederea a două treimi dintre români, de asemenea 84% dintre respondenți spun că au foarte multă și multă încredere în medicii români.

# Un sfert dintre români spun că și-au consultat medicul de familie de la începutul epidemiei de COVID – 19.
Au făcut acest lucru în proporții mai ridicate românii din mediul rural, cei care locuiesc în județele din Transilvania și Banat, respondenții vârstnici și cei cu nivel scăzut de educație.

# Românii se informează cu privire la evoluția COVID – 19 în țara noastră; 96% spun că fac acest lucru.

# O cincime dintre participanții la studiu și-au anulat, de la apariția primelor cazuri de COVID – 19 în România, călătorii în țară; 16% au anulat călătorii în străinătate; 15% declară că au cumpărat alimente de strictă necesitate în cantități mai mari decât în mod obișnuit, iar 13% au cumpărat mai multe medicamente pentru prevenirea răcelilor.

Filosoful Yuval Noah Harari, despre criza COVID-19: „Este o iluzie să credem că ne putem apăra de un virus închizând granițele”

Istoricul, filosoful și scriitorul de succes Yuval Noah Harari, autor al volumelor „Homo Sapiens”, „Homo Deus” și „21 de lecții pentru secolul XXI”, a publicat recent în cunoscuta revistă săptămânală americană Time Magazine opinia sa în legătură cu răspândirea coronavirusului și situația de criză în care se află o mare parte a lumii. Yuval Noah Harari a obţinut doctoratul în istorie la University of Oxford şi este profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii Ebraice din Ierusalim. Cartea sa Sapiens, publicată iniţial în Israel în 2011, a fost tradusă în peste patruzeci de limbi. Timp de peste şase luni s-a aflat pe lista bestsellerurilor Sunday Times şi a fost de asemenea în topul bestsellerurilor New York Times.

De asemenea, într-o intervenție live, filosoful a discutat cu jurnalista CNN, Christiane Amanpour, despre situația reală de criză în care se află omenirea.

„Nimeni în ziua de astăzi nu a mai trăit ceea ce trăim acum și de aceea totul pare foarte alarmant. Dar omenirea s-a mai confruntat cu astfel de crize și atunci cu toții știm că nu existau știința și medicina pentru a identifica virușii și bolile. Ne aflăm într-o poziție privilegiată din acest punct de vedere” a spus Yuval Harari.

Istoricul a mai făcut referire și la lipsa de unitate care există în lume și la lipsa de încredere între guverne și populație.

„În timpul crizei din 2008 existau adulți responsabili care și-au asumat poziția de lideri pentru a încerca să prevină cele mai sumbre scenarii. În ultimii patru ani, însă, am văzut o deteriorare rapidă în ceea ce privește încrederea în sistemul internațional. America nu are o poziție de lider acum. Chiar dacă va încerca să își asume această poziție, nimeni nu va urmări un lider care se pune el în prim-plan”, a spus Yuval Harari la CNN.

„Este o iluzie să credem că ne putem apăra de un virus închizând granițele. Putem face asta doar realizând că ceea ce se întâmplă acum nu e o amenințare doar pentru o țară, ci este o amenințare pentru toată lumea. Avem nevoie de solidaritate internațională și de susținere a sistemului de sănătate. Dacă închidem o țară sau mai multe, acestea se vor prăbuși din punct de vedere economic. Situația din Italia este o provocare pentru Uniunea Europeană, o uniune care a pierdut multă vizibilitate în ultimii ani. Este timpul ca alți membri din UE să sprijine Italia. Dacă fac asta, își vor proteja propriii cetățeni și vor arăta că încă respectă valorile UE. Dacă nu vor face asta, virusul ar putea omorî Uniunea Europeană, nu doar indivizii ei”, a mai declarat filosoful.

Mircea Miclea: Arta de a trăi în vremuri de criză

Indiscutabil, trăim o perioadă de criză. Nu numai că ne confruntăm cu riscul îmbolnăvirii sau decesului din cauza unui virus, dar avem deja primele semne ale unei crize economice majore și ale unei uriașe crize de încredere. În astfel de vremuri, emoțiile negative (de la anxietate și stres, la furie sau disperare) preiau controlul asupra minții noastre. Credem că gândim realist, când, de fapt, atenția devine captivă știrilor negative, veștile rele sunt memorate mai repede și reamintite mai ușor; construim scenarii catastrofice despre viitor, iar situațiile neutre sunt înțelese ca fiind periculoase. Vedem peste tot răul și nu mai vedem binele. Devenim, știm asta din neuroștiințele cognitive, suprasenzitivi și suprareactivi. Vorba lui Caragiale, “simț enorm și văz monstruos”. Funcționăm ca o alarmă de mașină prost reglată, care se declanșează de mai multe ori în toiul nopții și sperie tot blocul.

În astfel de momente e instructiv să analizăm ce au făcut alții, înaintea noastră, care au traversat cu succes crize existențiale și mai mari. Cum au devenit ei rezilienți, adică nu numai capabili să absoarbă șocul crizei, dar să își revină și să se dezvolte robust; cum au traversat abisul? Sintetizez aici câteva dintre răspunsurile pe care cercetările interdisciplinare, din ultimii ani, asupra rezilienței, ni le oferă.

  1. Perseverența în proiectele personale
  2. Autodisciplina. 
  3. Dezvoltarea caracterului. 
  4. Solidaritatea. 
  5. Cultivarea emoțiilor pozitive. 

Toate lucrurile prezentate mai sus țin de responsabilitatea noastră personală, nu de deciziile sau acțiunile autorităților. Ele rezumă multe cercetări despre reziliență și merită să le punem în practică.

 

„Să ne bucurăm de fiecare zi” - povestea tinerei care a devenit o luptătoare și la propriu, și la figurat și care, la sfârșitul lunii ianuarie, a câștigat medalia de argint la Campionatul European din Portugalia

Bianca a împlinit 23 de ani. Mama ei i-a adus un tort în camera unde e izolată și i-a cântat La mulți ani. Fără să-și îndepărteze masca de protecție și mănușile, fără să o îmbrățișeze.

Tânăra a fost diagnosticată în urmă cu șase ani cu cancer pulmonar, iar medicii i-au scos un plămân ca să o salveze. Sistemul ei imunitar este fragil, iar contractarea virusului SARS-CoV2 i-ar fi fatală.

Scena se petrece într-un apartament din Palermo, Sicilia. Mama și fiica sunt din comuna Roma, județul Botoșani. Mai întâi a plecat femeia, spre sudul Italiei, ca să strângă bani pentru a asigura viitorul celor doi copii, Bianca și fratele ei.

Aceștia au rămas în grija bunicilor, până în 2011, când și-au urmat mama.

Bianca a fost diagnosticată trei ani mai târziu, după 12 luni în care a vizitat toate spitalele din capitala insulei, fără ca medicii să-i poată spune de ce se simte rău.

A stat închisă prin instituții medicale și apoi acasă, cât a durat recuperarea: zile, săptămâni, luni. A reînvățat să respire fără ajutorul tubului de oxigen și să-și învingă fricile. Cu un an în urmă a intrat în sala unui club de Jiu-Jitsu brazlian. A devenit o luptătoare și la propriu, și la figurat. La sfârșitul lunii ianuarie a câștigat medalia de argint la Campionatul European din Portugalia.

„Bianca, iubirea mea, a fost foarte greu de parcurs drumul nostru. Marea războinică ești tu, viața mea, și trebuie să-ți mulțumesc pentru forța și curajul pe care mi le-ai dat, că devenisem atât de mică din cauza fricii. Tu ne-ai demonstrat că în viață trebuie să luptăm, să credem, să fim tari. Mulțumesc, mare campioană a bucuriilor pe care le aduci în inima mamei tale”, i-a scris mama, Ionela, imediat după finală.

De ziua ei, Bianca Roșca a stat închisă în cameră. Îi lipsesc antrenamentele și sala. Nu știe cât va dura, dar e convinsă că va fi bine.

Ministrul Sănătății - Strategia de luptă este una de tip militar

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că România se situează mult sub ”linia roşie” privind cazurile de coronavirus, astfel că ”suntem mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar”, iar 90 la sută din cazurile de coronavirus din România sunt din import. De asemenea, Costache a spus că în faza a treia, în care speră să nu ajungem, se vor monta spitale mobile în Capitală.

”Ceea ce vrem, prim măsurile de prevenţie pe care le luăm, cu oprirea zborurilor, reducerea traficului, blocarea activităţilor sociale, este să rămânem mult sub acest prag roşu. Noi acum suntem mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar. Dar, de aceea, suntem proactivi şi acesta este punctul forte al Guvernului Orban, echipa de miniştri a fost proactivă, a luat măsuri foarte dure, de tipul celor luate în China şi avem încă un număr mic de pacienţi dar care se distribuie uniform pe teritoriul României deoarece a fost acest aflux de cetăţeni care s-au întors în România, 90 la sută din cazuri au fost cazuri de import”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, la Antena 3, marţi seara.

Ministrul spune că strategia este una de tip militar şi cuprinde trei faze.

”Strategia de luptă este una de tip militar, este o bătălie logistică şi reuşim împreună să organizăm baza de date. Acum avem tot ce ne trebuie pentru spitalele de fază unu, toate spitalele de boli infecţioase din ţară. Sunt primele care primesc pacienţi şi avem acolo o capacitate de absorbţie de 2200 de pacienţi. În faza. doi vom trece pe spitalele de fază doi, se adaugă institutele de pneumologie cu încă câteva mii de paturi. La faza a treia se adaugă spitalele de urgenţă şi cele universitare. La faza a treia sper să nu ajungem”, spune Costache.

 

Olanda. Premierul Mark Rutte favorizează ideea unei „imunizări colective”

Premierul olandez Mark Rutte exclude o izolare totală a populaţiei și a declarat luni că vrea să favorizeze dezvoltarea unei imunităţi colective în Olanda, scenariu în care – a avertizat el – cea mai mare parte a compatrioţilor săi se vor contamina cu noul coronavirus, relatează France-Presse, citată de Agerpres.

 

„Nu am un mesaj uşor pentru voi în această seară. Realitatea este că o mare parte din populaţia olandeză va fi infectată cu noul coronavirus. Asta ne spun experţii”, a declarat Mark Rutte, cu un aer grav, într-un discurs televizat.

Guvernul olandez a ordonat duminică închiderea tuturor şcolilor, barurilor, restaurantelor, caselor de toleranţă şi cafenelelor, până la 6 aprilie.

În discursul său către naţiune, premierul a anunţat luni că guvernul său vrea să ajungă la o „imunitate de grup”, în aşteptarea unui vaccin. Scenariul presupune ca persoanele cel mai puţin vulnerabile să primească virusul, în timp ce persoanele vârstnice şi bolnave ar urma să fie protejate prin măsuri speciale. Potrivit premierului, un asemenea scenariu de imunizare colectivă ar putea dura „luni de zile, dacă nu chiar mai mult”.

 

El a subliniat că spre deosebire de Italia, Spania şi Franţa, care au impus măsuri dure pentru a stopa propagarea Covid-19, Olanda nu are în vedere o izolare totală. „În acest scenariu, va trebui să ne închidem ţara timp de un an sau chiar mai mult, cu toate consecinţele” pe care aceasta le implică, a explicat el, adăugând că virusul „ar putea reapărea imediat, dacă măsurile sunt sistate”.

Potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor, 1.413 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost depistate în Olanda, dintre care 24 de decese. 

O idee similară cu a premierului Mark Rutte fusese vehiculată săptămâna trecută și la Londra, de premierul Boris Johnson.

Rezumatul celor mai importante măsuri adoptate prin Decretul semnat de Președintele României, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României

Administrația Prezidențială a publicat Decretul semnat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

Textul integral se găsește aici: www.presidency.ro

Iată principalele măsuri instituite, în selecție și rezumat: 

ORDINE PUBLICĂ:

  • Poliția Locală se subordonează operațional Ministerului Afacerilor Interne.
  • Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor se subordonează operațional unităților teritoriale de poliție
  • Serviciile voluntare de pompieri se subordonează operațional unităților teritoriale pentru situații de urgență
  • Serviciile publice de ambulanță se subordonează operațional inspectoratelor pentru situații de urgență
  • Ministerul Apărării Naționale sprijină, la cerere, Ministerul Afacerilor Interne
  • Instituțiile din cadrul Sistemului național de ordine publică și securitate națională suplimentează, la nevoie, efectivele și tehnica pentru intervenție
  • Instituțiile din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională

DOMENIUL ECONOMIC:

  • Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19.
  • Pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, autoritățile publice centrale pot rechiziționa unități de producție materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.
  • Autoritățile publice centrale precum și entitățile juridice în care statul este acționar majoritar, pot achiziționa în mod direct materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.
  • Se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență.
  • Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională