Revista presei

1 februarie 2019

Educația primește 3,02% din PIB, cu 9,8 miliarde lei în plus în 2019 față de 2018. Bugetul propus de Finanțe ar cuprinde și investiții de 2 miliarde lei

Ministerul Finațelor anunță în prezentarea Bugetului că pentru Educație s-au alocat suplimentar de la bugetul de stat, comparativ cu anul 2018, cca. 9,8 miliarde lei, reprezentând o majorare de 47%. Banii ar fi  pentru acoperirea creșterilor salariale și pentru investiţii (2 miliarde lei).

Potrivit prezentării, aceste 2 miliarde de lei ar urma să finanțeze implementarea unor proiecte finanțate din fonduri europene în vederea modernizării procesului de predare-învăţare cu ajutorul tehnologiilor informaţiilor şi comunicării, prin dotarea şcolilor cu table interactive.

De asemenea, sunt alocate 1,1 miliarde lei pentru implementarea unui nou program prin care sunt asigurate de rechizite pentru copii din învătâmăntul preuniversitar.

Elevii şi preşcolarii intră vineri în vacanţa intersemestrială

Elevii din învăţământul preuniversitar şi copiii de grădiniţă intră vineri, după terminarea cursurilor, în vacanţa intersemestrială, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Cursurile semestrului al doilea vor începe luni, 11 februarie.

Cursuri de prim ajutor pentru studenţii şi profesorii de la ASE

Profesori, studenţi, dar şi personal didactic auxiliar şi administrativ din cadrul Academiei de Studii Economice vor putea participa, de-a lungul întregului an universitar, la cursuri de prim ajutor. O primă serie de astfel de cursuri va avea loc sâmbăta aceasta.

Cercetarea primește 0,18% din PIB, la fel ca anul trecut. Cea mai mică cheltuială per capita în domeniul cercetării și dezvoltării din Europa

Banii alocați pentru Bugetul Ministerului Cercetării înseamnă 1,79 miliarde de lei, potrivit actelor normative puse în dezbatere de Ministerul Finanțelor.  Raportat la PIB estimat, suma înseamnă 0,18%. În proiectul de buget pe 2018 Cercetarea a avut tot o alocare de 0,18% din PIB. Potrivit celor de la Finanțe, anul acesta PIB-ul a crescut, așa că suma nominală este mai mare cu 27%.

Situaţia de la UMFST Târgu Mureş trebuie dezbătută în cadrul universităţii, nu de terţi, susţine Liga Studenţilor

Liga Studenţilor din Târgu Mureş (LSTGM) a anunţat, joi, că se delimitează de manifestările tensionate care au avut loc în ultima perioadă în Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş şi susţine că situaţia apărută ar trebui analizată şi dezbătută de persoane direct implicate în activitatea academică, nicidecum de terţi.

Liceul de la țară care a devenit mai căutat decât şcoli renumite de la oraş

Un liceu de la ţară a devenit mai căutat de elevi decât multe şcoli renumite de la oraş. Motivul e cât se poate de simplu: odată absolvenţi, tinerii au certitudinea că îşi vor găsi de lucru. Şcoala din Şendriceni, judeţul Botoşani, a ajuns atât de râvnită, pentru că oferă calificare în cele mai căutate meserii din ţară şi din străinătate: mecanic, ospătar, brutar sau tâmplar. 800 de copii sunt şcoliţi la “fabrica de muncitori”. Este bătaie pe aceste locuri, astfel încât conducerea instituţiei a fost nevoită să introducă, la admitere, testele de departajare.

Vor avea studentii Erasmus de suferit in urma Brexit-ului? Anuntul Comisiei Europene

Exista riscul ca Regatul Unit sa iasa din UE la data de 30 martie a acestui an fara a se ajunge la un acord (no deal), insa Comisia Europeana ii asigura pe studenti ca programul Erasmus+ nu va fi afectat.

Comisia Europeana a adoptat un set final de propuneri  in domeniile programului Erasmus+. Aceste propuneri au fost prezentate in urma invitatiilor formulate de Consiliul European (articolul 50), in noiembrie si decembrie 2018, care vizau intensificarea activitatii de pregatire la toate nivelurile, a adoptarii, la 19 decembrie 2018, a Planului de actiune de contingenta al Comisiei, care include mai multe masuri legislative, si a propunerilor de contingenta prezentate saptamana trecuta, care vizau activitatile de pescuit din UE.

 

Masurile prezentate astazi ar asigura faptul ca, in cazul unui scenariu no deal. 

 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională