Revista presei

2 decembrie 2019

Universitatea de Vest Timișoara, decorată cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer

În cadrul unei ceremonii solemne, la Palatul Cotroceni a avut loc decernarea Ordinului „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer, Universității de Vest din Timișoara, cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea şi modernizarea învăţământului românesc, la recunoaşterea valorii sale la nivel internaţional, precum şi la îmbunătăţirea politicilor educaţionale.

Din partea Universității de Vest din Timișoara, la ceremonia organizată de Administrația Prezidențială au participat rectorul universității, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, alături de președintele Senatului UVT, prof.univ.dr. Viorel Negru.

Rectorul UVT a subliniat importanța excepțională a decernării acestui ordin prezidențial:

”Comunitatea UVT este onorată să primească Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Ofițer, acordat de Președintele României „În semn de apreciere pentru rezultatele de excepție obținute în formarea intelectuală și umană a tinerelor generații, precum și în procesul de cercetare științifică, remarcându-se ca model de excelență în învățământul superior românesc, contribuind, pe această cale, la ridicarea prestigiului comunității locale și naționale”, așa cum se menționează în decretul de decorare, emis cu prilejul Zilei Naționale a României. Ordinul acordat ne arată că suntem pe drumul cel bun, dar, mai ales, ne motivează în a ne asuma noi obiective ambițioase, care nu se vor atinge decât prin perseverență, prin muncă în echipă și prin dezvoltarea standardelor de calitate, pentru excelență academică. Suntem onorați să primim recunoașterea Administrației Prezidențiale. Îi mulțumim Președintelui României, Excelenței Sale, domnului Klaus Iohannis, pentru aprecierea și prețuirea pe care ne-a arătat-o în mod constant”.

La ceremonia desfășurată vineri, 29 Noiembrie 2019, Președintele României a acordat ordine naționale și de merit mai multor instituții și personalități prestigioase ale vieții publice din România, pentru contribuția profesională și participarea acestora la cele mai semnificative programe de educație și cercetare, culturale și vocaționale, atât de importante în contextul societății cunoașterii și a integrării noastre în circuitul valorilor internaționale.

Atelier de jurnalism organizat de UNHCR România și UVT

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați și Universitatea de Vest din Timișoara, invită comunitatea de mass-media din România să participe pe data de 5 decembrie la Atelierul Media care va aborda subiecte precum: ”De ce și cum să scriem despre problemele refugiaților și migranților?; Jurnalism de investigație sau bazat pe fapte; Breaking News; Europa deschisă sau Fortăreața Europa?”.

În ultimii ani, criza refugiaților a devenit un subiect foarte des dezbătut în media, de aceea, UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați și Universitatea de Vest din Timișoara au considerat că este esențial să ofere profesioniștilor mass-media oportunitatea de a accesa informații de la prima sursă despre problemele referitoare la refugiați, precum și un dialog deschis cu jurnalistul BBC și scriitorul de renume mondial Nick Thorpe, care va facilita atelierul.

Participarea este gratuită și se va face pe baza de selecție, urmând ca participanții să primească la final un certificat. Doritori pot aplica (aici) sau pe link-ul de mai jos. Pe durata atelierului, participanților le vor fi asigurate masa de prânz și pauzele de cafea. Participanților care nu  locuiesc în Timișoara le va fi asigurată și o noapte sau două de cazare, în funcție de itinerariul fiecăruia. 

Link de înscriere: https://forms.gle/tkaJ9uyzGQhNFC4AA

Mai multe detalii aici: http://bit.ly/UNHCRro

Peste un sfert dintre copiii români petrec mai mult de 6 ore cu ochii în tablete și telefoane, într-o zi cu şcoală - reiese dintr-un studiul întocmit de Organizaţia "Salvaţi Copiii"

Mai mult de un sfert dintre copiii din România (27%) afirmă că, într-o zi cu şcoală, stau peste şase ore online sau îşi verifică periodic dispozitivul inteligent, telefonul mobil fiind de departe cel mai utilizat terminal (în 96,1% dintre cazuri), reiese dintr-un studiul întocmit de Organizaţia “Salvaţi Copiii”, citat de Agerpres.
 
Datele centralizate în cercetare arată că, în topul terminalelor folosite de către copii pentru a naviga pe Internet, se mai află laptop-ul – cu 46,6% din totalul respondenţilor, computer (desktop) – cu 33,2%, Smart TV (17%), tableta (16,4%) şi consola de jocuri (7,3%).
 
Cât priveşte timpul petrecut în mediul online, studiu citat relevă faptul că, într-o zi de şcoală, peste un sfert dintre cei intervievaţi (27%) stau peste şase ore în faţa unui dispozitiv inteligent sau îl verifică în mod constant. Totodată, într-o zi fără şcoală, procentul copiilor care stau mai mult de şase ore/zi pe Internet sau îşi verifică periodic dispozitivul creşte la peste 47%.
 
“Copiii care afirmă că petrec peste şase ore online sunt semnificativ mai nemulţumiţi de relaţia cu părinţii, prietenii şi profesorii, precum şi de viaţa lor în prezent. De asemenea, consideră într-o măsură mai redusă că activităţile de zi cu zi au sens sau sunt mai puţin optimişti cu privire la viitor, sunt mai nemulţumiţi de deciziile luate şi afirmă că au fost mai puţin relaxaţi în ultimele două săptămâni”, se menţionează în cercetarea “Salvaţi Copiii”.

ECONOMIE - Ziua Națională a României inegale. Suntem tigrii Europei la creștere economică. Problema e cum explici asta celor peste 4,5 milioane de români catalogați oficial drept ”săraci”

​„Supraviețuim, dar nu se cheamă că trăim”, spune Florin, angajat pe salariul minim într-o localitate din nordul țării. „În ziua de salariu rămân instant fără jumătate din bani. Se duc pe plata abonamentului la telefon, pe chirie și pe mâncarea pe o săptămână. Și nici nu cumpăr cine știe ce. Iar cu o săptămână înainte de leafa următoare fac foamea”, zice el. Florin spune un adevăr nerostit- chiar dacă Iohannis, Orban sau Isărescu de la BNR le-ar spune că trăiesc în cea mai bună Românie din ultima sută de ani, mulți români i-ar privi cu neîncredere. Și nu sunt puțini aceștia; Statistica tocmai a publicat noile date privind numărul săracilor: 4,6 milioane!
 

E drept, alegerile recent încheiate dar mai ales cele care vor urma reprezintă căile prin care aceștia își pot face auzită vocea. PSD a speculat foarte bine din punct de vedere electoral sărăcia din țară, promițând creșteri masive de salarii și pensii, fără însă să știe că a fi modest din punct de vedere al posibilităților financiare nu înseamnă să fii naiv sau credul.

Relațiile adolescenților din România și ce spun ele despre noi. Caiet de lucru cu rezultatele proiectului In a Relationship, 2016—2019, editat de Fundația Friends For Friends

In a Relationship este un proiect dedicat adolescenților din România lansat în 2016, parte din Campania Respectului, inițiativa AVON de luptă împotriva violenței domestice. Proiectul pune accentul pe primele relații de dragoste ale adolescenților, iar misiunea lui este să facă liceenii mai conștienți privind abuzurile potențiale în cuplu (fizice, emoționale, psihologice, sexuale și cibernetice/online) și să prevină violența din timpul liceului, sâmburele violenței domestice de mai târziu.

In a Relationship a produs o cercetare națională pe aproape 1.500 de adolescenți (Generația nevorbită are cuvântul), un atelier de ilustrație și o expoziție de lucrări realizate de liceeni, mai multe intervenții publice, o serie de ateliere interactive cu grupuri de liceeni pe tema abuzurilor relaționale, la care au participat timp de un an circa 500 de adolescenți din 10 orașe din România, și caietul de lucru cu rezultatele proiectului. Un exemplar al acestuia poate fi obținut contra unei donații care susține proiectul în continuare.

 

Campioana mondială Simona Halep, Doctor Honoris Causa UVT, a lansat un clip internaţional pentru a marca 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, şi a-i celebra pe toţi românii care lucrează în afara ţării.

Banca Transilvania, numărul 1 în România, a lansat un clip internaţional cu Simona Halep, unul dintre cei mai mari sportivi ai României, care a câştigat anul acesta Wimbledon, pentru a marca 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, şi a-i celebra pe toţi românii care lucrează în afara ţării.

În 2018 au început cu „cuvinte pentru Romania” cu un mesaj despre faptul că trebuie doar să ne facem treaba noastră și putem să fim primi la orice, anul acesta mesajul este că “suntem ceea ce facem”. Așa că “Hai sa facem treabă, România!”

„Dacă știți vreun român, să-i spuneți La Mulți Ani de 1 Decembrie– Ziua Națională a României.

În această zi, vorbim despre ceea ce contează cu adevărat, despre oameni, despre valori și despre noi- românii.

Ni s-a alăturat și Simona Halep în acest proiect, numărul 1 mondial la tenis feminin, pentru 64 de săptămâni.

Ea este un supererou și credem noi că este unul dintre cei mai mari ambasadori ai României, un <model> pentru noi, care ne-a învățat că se poate.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională