Revista presei

2 iulie 2020

PLANUL URMĂTORILOR 6 ANI - Peste 2.400 de școli ar urma să fie modernizate și reabilitate, 180 de grădinițe cu program prelungit vor fi construite, plus 40 de campusuri școlare

Care sunt investițiile planificate în unități școlare în perioada 2021– 2027, publicate în documentul guvernamental:

  • 2.488 de unități școlare vor fi incluse în programe de modernizare/reabilitare, costurile estimate – 6,046 miliarde de lei.
  • 375 de unități școlare vor beneficia de investiții în valoare de 31,4 milioane lei pentru conformarea grupurilor sanitare (alocare 2020);
  • Programul Reforma Educației Timpurii:
    • Finanțarea construcției unui număr de 180 grădinițe cu program prelungit sau săptămânal – 146 mil. euro
  • Construire/modernizare campusuri școlare/ cămine studențești/centre universitare:
    • construirea a 40 de campusuri școlare care să includă: școală, liceu, internat, teren sport, ateliere, laboratoare, cantină, cu o valoare totală de aproximativ 2 miliarde lei;
    • construirea a 30 de cămine studențești care totalizează 10.244 de locuri de cazare pentru 30 de instituții de învățământ superior de stat din 13 centre universitare. Valoare totală a investițiilor se ridică la 1,248 miliarde de lei;

Guvernul a mai anunțat, ca măsură de protecție socială, acordarea de vouchere de 360 de lei pentru 400 de mii de elevi.

 

Coadă uriașă la înscrierea copiilor la creșe, la Timișoara. Bătălia pe 200 de locuri nu s-a putut da online

Zeci de părinți stau cu tot cu copii la o coadă uriașă încă de la prima oră, în fața Serviciului Creșe al primăriei. De miercuri se preiau dosarele de înscriere pentru anul școlar 2020-2021. Intră câte doi și sunt puține ghișee deschise. De ce nu s-a putut online?

„Suntem 100 și ceva de oameni în fața sediului agenției de creșe. De la 8.30 până la 10 au intrat vreo 20”, ne-a transmis un timișorean revoltat, bucuros că a mai găsit câțiva copaci în fața sediului de pe Bd. Revoluției 1989 nr. 3.

Oamenii spun că funcționarii care preiau dosarele se mișcă destul de încet și că trebuie să stea zeci de minute în fața clădirii. În plus, sunt foarte puține locuri, aproape 200, astfel că bătălia se dă cât mai devreme.

„De ce nu s-a putut face online? Este incredibil că suntem în 2020 și nu sunt în stare să pună la punct o chestie să depunem niște documente online. În plină pandemie noi stăm la coadă înghesuiți pe un trotuar”, ne-a spus un alt părinte.

 

UVT – primul loc în clasamentul Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects 2020 – domeniul Fizică

La fel ca în ultimii ani, Universitatea de Vest din Timişoara este prezentă în ediția 2020 a topului Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects pentru domeniul Fizică, acum ocupând prima poziţie la nivel național şi regăsindu-se în top 301-400 la nivel mondial (din 500 de universităţi din lume).

ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects 2020 clasifică universităţile din lume în 54 de domenii aferente pentru 5 zone tematice fundamentale: ştiinţele naturii, inginerie, ştiinţele vieţii, ştiinţe medicale şi ştiinţe sociale.

„Colectivul de cercetători și dascăli ai Facultății de Fizică din UVT merită felicitările întregii noastre comunități, dovedind, încă o dată, o excelentă poziționare a performanțelor internaționale pe care le obțin, pentru care au realizat proiecte internaționale ambițioase, de mai mulți ani.

Fizica de la Timișoara, și prin urmare UVT, se clasează foarte bine, din nou, în acest an fiind chiar pe primul loc între universitățile românești, conform bine-cunoscutului clasament universitar Shanghai, o performanță prin care UVT se înscrie în elita universităților din zona europeană”, afirmă rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea.

Aproape 2.000 de contestatii, dupa prima sesiune de Bacalaureat, in Timisoara si in judet. La ce materie au fost depuse cele mai multe

TIMISOARA. Aproape doua mii de elevi care au dat Bacalaureatul in judetul Timis nu au fost multumiti de notele pe care le-au obtinut la una sau mai multe probe ale examenului.

Astfel, 1882 de contestatii au fost depuse dupa afisarea primelor rezultate obtinute de candidatii prezenti la probele din prima sesiune a examenului.

Cele mai multe dintre nemultumiri au fost la proba de Limba Romana, une 677 de elevi au cerut recorectarea lucrarilor. Si la matematica au fost depuse 658 de contestatii, in timp ce la proba la alegere 533 de absolventi au considerat ca notele primite nu au fost corecte. La proba de Limba materna au fost depuse doar 14 contestatii.

Lucrarile contestate sunt acum recorectate, iar rezultatele finale urmeaza sa fie facute publice duminica, in 5 iulie.

Consiliul Județean Timiș a alocat 1,5 milioane lei pentru proiecte culturale. Lista proiectelor care au primit finanțare

În total, Consiliul Județean Timiș finanțează proiecte culturale și de tineret de 1,5 milioane lei. Vor fi finanțate proiecte la Accesart – 10 lecții virtuale de istoria artei (cu 20.000 lei), „Desene din izolare” (cu 15.000 lei), Festivalul Muzicii Clasice (24.000 lei), Festivalul Concurs Național „Din comoara satului” (24.000 lei), ATU pentru educație (24.000 lei). La masă în Banat (20.000 lei), Balada din Banat (8.000 lei) și alte manifestări.
Proiectele aprobate și finanțate le găsiți aici.

Participanții au trebuit să îndeplinească mai multe condiții, printre care semnificaţia proiectului în ceea ce priveşte dezvoltarea unei vieţii cultural – educative diversificate şi competitive la nivelul judeţului Timiş, calitatea artistică şi originalitatea proiectului, cât de coerent este proiectul, continuitatea acţiunii.

Salvați Copiii: Clase de recuperare, peste vară, pentru copiii al căror acces la educație a fost suspendat în timpul carantinei

Organizația Salvați Copiii a lansat miercuri, un program de educație remedială peste vară, pentru copii vulnerabili „al căror drept la educație a fost suspendat în perioada carantinei sociale, când nu au avut acces egal și nediscriminatoriu la școala online”. Din 1 iulie, 4.600 de copii aflați în evidența organizației vor fi incluși în 127 de clase de educație remedială din 20 de localități, cu respectarea tuturor normelor de protecție și distanțare socială, anunță organizația.

Echipele Salvați Copiii vor asigura recuperarea decalajelor cauzate de lipsa accesului sau de accesul redus/slab calitativ la clasele desfășurate online în perioada restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, astfel:

  • 100 de grupe pentru programul Școală după școală, unde vor fi integrați copiii de vârstă școlară din comunități/familii vulnerabile care au fost marginalizați suplimentar în cele trei luni de carantină;
  • 27 de grupe pentru Grădinița estivală, unde vor fi integrați copiii din ciclul preșcolar, care au fost scoși în afara oricărui program educațional la care copiii din medii sociale stabile au avut acces garantat, cu prioritate cei care urmează să frecventeze clasa pregătitoare în noul an școlar.

Clasele vor fi deschise, într-o primă etapă, începând cu 1 iulie, în școli din București, Constanța, Craiova, Iași, Lupeni, Mangalia, Negrești, Petrila, Reșița, Suceava, Timișoara, Târgu Mureș și Târgoviște.

Cărțile de știință ale lunii iunie. Cinci cărți despre pandemie, un matematician celebru care a încercat să demonstreze existența lui Dumnezeu, o călătorie prin galaxii, migrație și cultura animalelor

În vremea contaminării, de Paolo Giordano

Dumnezeul logicii. Viața genială a lui Kurt Gödel, matematicianul filosofiei, de Odifreddi Piergiorgio

Călătorie pe valuri de galaxii, de Hélène Courtois

The Next Great Migration: The Story of Movement on a Changing Planet, de Sonia Shah

Becoming Wild: How Animal Cultures Raise Families, Create Beauty, and Achieve Peace, de Carl Safina

 

DOCUMENT "Recladim Romania" - Planul de peste 100 de miliarde de euro ce prevede contructia a peste 3.400 de kilometri de autostrada, spitale regionale si milioane de lei granturi pentru firme

Premierul Ludovic Orban va prezenta miercuri Planul national de investitii si de relansare economica, “Recladim Romania” care va cuprinde investitii de peste 100 de miliarde de euro in scoli, spitale, gradinite, construirea a mii de kilometrii de autostrada si drumuri expres si inclusiv o line de metrou in Cluj.

Planul national de investitii si de relansare economica “Recladim Romania” propune un model de crestere economica axat pe stimularea si dezvoltarea capitalului autohton si a competitivitatii companiilor romanesti, investitii in domenii strategice ale infrastructurii publice, transformarea digitala a economiei si a administratiei publice, pregatirea economiei pentru noua revolutie tehnologica si tranzitia catre o economie durabila

Guvernul sustine ca noul model de dezvoltare va face ca Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumparare standard sa ajunga la 87% din media UE27, in 2025.

Guvernul vrea sa aloce o serie de granturi de sprijin pentru repornirea intreprinderilor, capital de lucru si investitii, pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor si pentru sprijinirea digitalizarii companiilor.

– Granturi de sprijin pentru microintreprinderi:
Valoare grant: 2000 Euro/SRL fara salariati; Toate domeniile; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utillitati; Numar beneficiari: 50.000; Buget: 100 mil. euro

– Schema de ajutor pentru activitati de comert si servicii afectate de Covid-19
Finantarea chiriilor pentru perioada in care desfasuararea activitatii comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectata pe perioada starii de urgenta sau de alerta: valoarea chiriei/beneficiar/luna, pentru o perioada de 3 luni. Buget: 160 mil. lei.

– Capital de lucru pentru repornirea activitatilor economice pentru IMM-uri:
Valoare grant: max. 125.000 Euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro.

– Granturi pentru investitii si pentru reconversia economica a IMM-urilor:
Valoare grant: 50.000 – 200.000 Euro; Domenii: Industria sanitara, farmaceutica, alimentara, auto, IT, energie, constructii, transport, turism, confectii; Cheltuieli: productie, achizitia de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 mil. euro.

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională