Revista presei

2 noiembrie 2018

UVT – în Best Global Universities Subject Rankings 2019, cu domeniul Fizică

Și în 2018, Universitatea de Vest Timișoara – UVT – este prezentă în Best Global Universities Subject Rankings 2019, cu domeniul Fizică, ocupând locul 287 la nivel mondial, din 600 de universități (în urcare cu 17 poziții față de clasificarea anterioară) și locul 2 la nivel național (din 4 universități).

Topul Best Global Universities by Subject reflectă performanţa cercetării universităţilor în 22 de domenii de studii şi are la bază analiza datelor bibliometrice din perioada 2012-2016, extrase din baza de date Web of Science, o platformă web care acoperă peste 18.000 din cele mai influente și mai importante reviste științifice din întreaga lume în domniile: științe, științe sociale, arte și umaniste.

UVT, pe locul 72 în topul celor mai bune 300 de universități din țările în curs de dezvoltare

Universitatea de Vest din Timișoara ocupă locul 72 în topul celor mai bune 300 de universități din țările în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală. Potrivit topului QS Emerging Europe and Central Asia, UVT se regăsește pe poziții alăturate instituțiilor de învățământ superior cu reputație recunoscută la nivel regional (Tallinn University din Estonia, The University of Nova Gorica din Slovenia, Vytautas Magnus University din Lituania).

În realizarea clasamentului din acest an au fost analizate mai mult de 83.000 de răspunsuri ale membrilor comunității academice internaționale cu privire la cele mai bune instituții de învățământ superior în zona de cercetare și mai mult de 43.000 de răspunsuri ale angajatorilor din lume cu privire la cei mai buni absolvenți ai universităților. Pentru obținerea acestor informații au fost folosite cele două studii anuale ale QS: Global Academic Survey și Global Employer Survey. De asemenea, au fost evaluate rezultatele obținute de instituții prin activitatea de cercetare științifică (perioada 2012-2016 pentru publicații și perioada 2012-2017 pentru citări) utilizându-se date bibliometrice din Scopus. Au fost evaluate doar instituțiile care au generat mai mult de 150 de lucrări științifice în ultimii cinci ani.

Fructe pentru elevii timișeni

În ședința de plen de ieri a Consiliului Județean Timiș a fost aprobată lista cu produsele care vor fi distribuite, în județ, în cadrul programului special pentru școli, dar și toate măsurile educative aferente, pentru anul școlar în curs.

Astfel, prin programul destinat copiilor din școlile și grădinițele timișene, vor fi achiziționate și distribuite următoarele produse: lapte UHT, corn sau biscuiți uscați și mere.

Ministerul Educației a respins noua Cartă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași al cărei rector suspendat este Tudorel Toader. MEN invocă mai multe „nereguli”, între care „o chestiune legată de demiterea rectorului”

Ministerul Educației a respins carta Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, în care se spune că rectorul poate fi demis dacă afectează imaginea instituţiei. Ministerul susţine că documentul avea mai multe nereguli, printre care elemente contrare Codului de etică şi deontologie profesională. Rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi este Tudorel Toader, în prezent suspendat în condițiile în care ocupă portofoliul de la ministerul Justiției.

Universitatea Al I. Cuza din Iaşi nu renunţă la noile criterii din Cartă privind revocarea rectorului: „Așa prevede legea educației” / Ce spune șeful Senatului Universității despre Tudorel Toader

După ce Ministerul Educaţiei i-a respins noua cartă universitară, Universitatea Al I. Cuza din Iaşi(UAIC) nu renunţă la introducerea unor criterii pentru revocarea rectorului. Ovidiu Gabriel Iancu, preşedintele Senatului Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, a declarat pentru Hotnews.ro că legea educaţiei naționale obligă Senatul să prevadă în Cartă criteriile de revocare pentru toate funcţiile de conducere, inclusiv pentru cea de rector.

Conferință despre tulburările de spectru autist, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în colaborare cu Fundația „Ancora Salvării” din Iași, a organizat, pe 30 octombrie, conferința Exploring the Sensory World of Autism, suținută de dr. Olga Bogdashina, cadru didactic la Universitatea Birmingham din Marea Britanie și membră a Institutului Internațional de Autism. În cadrul aceluiași eveniment, dr. Olga Bogdashina și-a lansat cartea „AUTISMUL: Cum devenim părinți profesioniști. Explorând lumea senzorială a autismului”. Prin această publicație, autoarea își propune să vină în ajutorul părinților, cadrelor didactice și specialiștilor care interacționează cu copii sau persoane adulte care au tulburări de spectru autist, oferind sfaturi simple, exemple practice și modele de interacțiune adaptate la sistemul senzorial specific autismului. Din partea Facultății de Științe ale Educației, de organizarea evenimentului s-a ocupat doamna asistent universitar doctor Diana Sînziana Duca, care are o colaborare eficientă cu formatorii.

Spaţii destinate cercetării medicale, atribuite UMF Iaşi

Mai multe spaţii proprietate publică şi aflate în administrarea Spitalului Clinic de Urgenţe „Sfântul Spiridon” vor fi transmise cu drept de folosinţă gratuită Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi, pe o durată de minim 10 ani. Proiectul de hotărâre aprobat în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local, vizează 3 spaţii aflate în Compartimentul UPU al Spitalului „Sfântul Spiridon”, 4 spaţii ale Institutului de Gastroenterologie şi 8 spaţii din cadrul Ambulatoriului Integrat de Specialitate. Atribuirea acestor spaţii este necesară implementării de către UMF Iaşi a proiectului „Platforma multidisciplinară de cercetare medicală în regiunea Nord Est”.

Cea mai mare competiție de robotică din Europa are loc la București!

Liga Studenților Electroniști și Universitatea Politehică București, în parteneriat cu Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României – prin Senatul Știițific, vă invită, în perioada 3-4 noiembire, începând cu ora 11:00, la ROBOCHALLENGE 2018, cea mai mare competiție de robotică din Europa.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti face un apel la factorii de decizie să sprijine dezvoltarea învăţământului dual

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a îndemnat factorii de decizie din ţara noastră să se implice în dezvoltarea sistemului de învăţământ dual, ca şansă reală pentru viitorul societăţii româneşti.

“Este foarte important pentru prosperitatea societăţii ca sistemul educaţional să îndeplinească cerinţele economiei de astăzi. Pentru a prospera, economia are nevoie în mod cert de ingineri de top, dar şi de meseriaşi competenţi. Iar cei care urmează formarea educaţională primesc această recunoaştere pe piaţă.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională