Revista presei

2 octombrie 2018

Succes total pentru Noaptea Cercetatorilor

Timişorenii au încercat şi în acest an diferite experimente, care mai de care mai interesante, la ediţia a cincea a Nopţii Cercetătorilor. Sute de participanţi s-au familiarizat cu ştiinţa, iar unii au câştigat chiar şi premii.

Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara a organizat cea de-a cincea ediție a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor”. Acţiunea a fost una de succes, a atras sute de participanți.

Mii de timişoreni au aflat ce înseamnă ştiinţa la Noaptea Cercetătorilor FOTO

Punctul culminant al evenimentului Noaptea Cercetătorilor, desfăşurat la Observatorul Astronomic din Timişoara, a adunat, la sfârşitul săptămânii trecute, aproape o mie de oameni care au avut la dispoziţie instrumentele speciale pentru a vedea stelele. De asemenea, acţiunea organizată de UVT a atras la ExperimentariumTM peste 700 de vizitatori.

Start in noul an univeristar la USAMBV. Mii de stundenti la festivitatea de deschidere

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului și-a deschis luni, 1 octombrie, porțile. Mii de studenți au luat parte la festivitatea de deschidere din Aula Magna a universității. La eveniment au participat reprezentanți ai instituților publice, secretarul de stat în Ministerul Cercetării, Ciprian Preda, primarul Timișoarei, Nicolae Robu și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române.

Tehnologiile neconventionale si nanotehnologiile sunt dezbatute intr-o conferinta la Timisoara

Începutul lunii octombrie aduce la Timişoara Conferința Internațională de Tehnologii Neconvenționale – ICNcT 2018. Cu o tradiţie de 47 de ani, evenimentul este cea mai reprezentativă galerie de manifestări științifice globale de acest gen.

A inceput anul scolar si la Scoala de Arte de la Timisoara. Se fac inscrieri pentru mai multe discipline si grupe de varsta

Prima zi a lunii octombrie a adus si inceputul cursurilor la Scoala de Arte din Timisoara, la toate cele 24 de specializari. Timisorenii care vor sa isi valorifice talentul artistic inca se mai pot inscrie in cercurile de muzica si dansuri populare.

Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis organizeaza doua grupe de dansuri populare adresate copiilor si tinerilor. Incepand cu 1 octombrie in fiecare sambata, intre orele 10:00 – 12:00 are loc cercul de dansuri populare – Banatul junior

Debut de an universitar cu emoții și optimism la “Danubius”

Rectorul Universității ”Danubius”, Conf. univ. dr. Andy Corneliu PUȘCĂ, însoțit de echipa managerială (Conf. univ. dr. Monica POCORA- Prorector cu activitatea didactică; Conf. univ. dr. Florian NUȚĂ – Prorector cercetare științifică; Conf. univ. dr. Emanuel MARINESCU – Prorector relații internaționale și Conf. univ. dr. Carmen SÎRBU – Director General Administrativ) a deschis oficial anul universitar 2018- 2019.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a omagiat 99 de ani de la nașterea Acad. Nicolae Cajal

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Centrul de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal”, Comunitatea Evreilor din Arad, cadre didactice și studenți l-au omagiat, luni, 1 octombrie, pe acad. Nicolae Cajal, unul dintre fondatorii Facultății de Medicină din Arad, fost președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, prin depuneri de jerbe de flori la bustul academicianului aflat în fața Sinagogei Ortodoxe din Arad.

Klaus Iohannis: Învăţământul tehnic este una din principalele componente ale unui sistem educaţional conectat la piaţa muncii

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, pe 1 octombrie, la Iaşi, că “învăţământul tehnic este, din multe puncte de vedere, una dintre principalele componente ale unui sistem educaţional conectat la piaţa muncii şi conectat la realităţile economice”.

La Galați, anul universitar nu a început doar pentru tinerii studenți, ci și pentru pensionari: 200 de seniori au început cursurile Universității Vârstei a Treia

La Universitatea Dunărea de Jos din Galați, anul universitar nu a început doar pentru tinerii studenți, ci și pentru 200 de pensionari, relatează Mediafax. Este vorba despre persoanele care s-au înscris la cursurile Universității Vârstei a Treia programate să se desfășoare pe parcursul unui an.

Valetin Popa: Setul de standarde minimale pentru acordarea titlului de doctor este reglementat prin ordin de ministru

Ministrul demisionar al Educaţiei, Valentin Popa, a anunţat, cu prilejul deschiderii anului universitar la Iaşi, modificarea procedurilor de susţinere a tezei de doctorat. El a declarat că niciun student doctorand nu va putea susţine o teză dacă nu a publicat un număr minim de lucrări ştiinţifice, reglementare care reprezintă o premieră în România.

“Recent am semnat un ordin de ministru prin care este aprobat setul de standarde minimale pentru acordarea titlului de doctor. Reglementarea reprezintă o altă premieră în România, oferind un sistem standardizat de asigurare a calităţii în privinţa acordării titlului de doctor. Începând cu această generaţie de doctoranzi care intră astăzi pe băncile universităţilor, nu se vor mai putea susţine public teze de doctorat decât dacă doctorandul a publicat un număr minim de lucrări ştiinţifice în care sunt incluse rezultatele cercetării sale doctorale”, a afirmat Popa.

Ex-ministrul Educaţiei susţine că există diferenţe semnificative în finanţarea universităţilor, în funcţie de calitate

Ministrul demisionar al Educaţiei, Valentin Popa, a declarat, cu prilejul deschiderii anului universitar la Iaşi, că există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte finanţarea universităţilor. El a susţinut că statul plăteşte, în medie, 4.481 de lei pentru fiecare student, însă nivelul finanţării pentru fiecare universitate în parte diferă în funcţie de calitatea instituţiei academice.

Despre acutizarea problemelor educației din România: Putem avansa fără cercetare avansată în Științele Educației?

Anul universitar 2018-2019 a debutat cu un record negativ pentru România: portofoliile de miniștri ai Ministerulului Educației Naționale și ai Ministerului Cercetării și Inovării sunt ocupate de interimari, soluții de avarie pentru înlocuirea a doi miniștri demisionari. Acești indicatori reprezintă doar cireașa de pe tortul problemelor cronice cu care se confruntă educatia. Însă hai să ne imaginăm situația în care următorii miniștri vor avea susținerea politică, priceperea și bugetul necesar pentru a face o schimbare pozitivă. De unde ar începe? Care sunt resursele pe care se pot baza în luarea deciziilor? Ce pot face pentru o dezvoltare sustenabilă a educației in România?

În țările care au un sistem de educație avansat, politicile educaționale sunt făcute pe baza rezultatelor cercetărilor din domeniul știintelor educației (“research-based education”). Inițiative politice la nivelul Uniunii Europene susțin cercetările avansate iar studii empirice confirmă utilitatea lor. Dar cum stă România în acest domeniu? În ce măsură și unde se face cercetare avansată în domeniul științelor educației? Există “focare” / laboratoare de cercetare avansată în România care să ofere soluții validate științific la numeroasele probleme cu care se confruntă?

Băiețelul de 9 ani care și-a ucis bunica în luna mai nu este școlarizat / Inspectorat: Școlile nu l-au primit pentru că au prea mulți elevi

Băiatul care şi-a ucis bunica într-un apartament din Sectorul 1 al Capitalei în primăvara acestui an nu este şcolarizat şi nu participă la cursurile de învăţământ în nicio şcoală, susţin reprezentanţii ISMB, precizând că motivul ar fi clasele aglomerate şi lipsa locurilor, potrivit Mediafax.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională