Revista presei

22 octombrie 2018

Absolventii Universitatii de Vest Timisoara care activeaza la Bruxelles, din nou impreuna

Universitatea de Vest Timişoara a reuşit pentru a doua oară să organizeze o întâlnire a absolvenţilor instituţiei care activează în acest moment în capitala Europei, Bruxelles. Evenimentul, organizat la Parlamentul European, a atras peste 30 de persoane.

Sarbatoare la USAMVB Timisoara cu Dan Puric invitat special Foto

Eveniment important vineri, 19 noiembrie, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timișoara. S-au marcat 100 de ani de la Marea Unire.

Gulaș, tocăniță de vânat, varză cu afumătură, cârnați, salamuri și brânzeturi tradiționale românești, cehe și nemțești. Cu astfel de bucate au fost întâmpinați studenții care au ieșit de la cursuri, dar și cei care au fost prezenți la USAMVB.

Elevii Liceului Pedagogic din Timișoara au protestat pentru că vor să poată ieşi din şcoală în timpul programului

Aproape două sute de elevi de la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara au protestat spontan, pe 18 octombrie, cerând “schimbarea” condiţiilor în care cei care au atins vârsta majoratului să poată ieşi din incinta şcolii în timpul programului. În prezent, ei pot părăsi liceul doar în pauze şi în baza unui bilet de voie semnat de un cadru didactic, tocmai pentru a fi protejaţi.

“Programul de şcoală este program de şcoală. Noi avem o legislaţie în vigoare, avem regulamente, acte normative care ne obligă să protejăm elevii, să avem grijă de securitatea lor în incinta şcolii. Noi răspundem de viaţa şi de siguranţa lor atâta cât timp ei sunt la şcoală”, a declarat inspectorul şcolar general al ISJ Timiş, Aura Danielescu.

Olimpicul din Timisoara care va reprezenta Romania la Olimpiada Internationala din Botswana

Un olimpic din Timișoara va participa la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, care se va desfășura în Botswana, în luna decembrie a acestui an. Elevul de clasa a VIII-a din urbea de pe Bega s-a calificat pe primul loc în lotul de olimpici care va reprezenta România peste hotare.

70 de liceeni au scris basme noi, reinterpretate

Un număr de 70 de liceeni din Timișoara și Teregova (Caraș Severin) au învățat ce sunt basmele, și i-au cunoscut pe ultimii păstrători ai poveștilor. Mai mult, au scris, ei înșii, basme, care, joi, au fost prezentate public, în finalul proiectului “Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane”.

„SIMULATOR DE CARIERĂ”: 80 DE STUDENȚI UAIC VOR BENEFICIA DE STAGII DE PRACTICĂ

80 de studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor beneficia de stagii de practică în cadrul proiectului „Simulator de Carieră”, implementat de Fundația Dreptul la Educație și al cărui obiectiv general este de a crește gradul de angajabilitate a 130 de studenți din regiunile Nord Est și Sud Est prin participarea la programe de învățare la locul de muncă.

Până pe 22 octombrie,  studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi îşi pot depune candidaturile pentru a obţine una dintre Bursele „Sfantul Dumitru”, oferite de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi prof. univ. dr. Dumitru Oprea, rector al universităţii în perioada 2000-2008. Dosarele vor fi depuse, într-un plic sigilat, la Secretariatul Prorectoratului pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public – Corp A, Rectorat (Persoană de contact: Noemi Bomher), de luni până vineri, în intervalul orar 09.00 – 16.00.

Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad a fost reprezentată la reuniunea internațională “Anul 1918, Anul speranței”

Între 15 și 18 octombrie 2018 la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-a desfășurat cea de-a XIII-a ediție a Reuniunii Comisiei mixte de istorie româno-slovacă din cele două academii: Academia Română și Academia de Științe din Republica Slovacia, cele mai importante foruri de cercetare științifică din cele două țări. Tema actualei reuniuni, stabilită acum doi ani la reuniunea precedentă care s-a desfășurat la Kremnita în Slovacia, s-a intitulat: „Anul 1918, anul speranței”.

Lucrările au fost coordinate de cei doi co-președinți ai comisiei: Eva Mârza – din partea română, respectiv Stanislav Mičev din partea slovacă.

Universitatea Maritimă din Constanța a organizat a doua ediţie a Târgului de Cariere

Pe 19 octombrie Universitatea Maritimă din Constanța a organizat a doua ediţie a Târgului de Cariere dedicat studenților și elevilor constănțeni. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului MENTOR – Blue Career Centre of Eastern Mediterranean and Black Sea, contract nr. EASME/EMFF/2016/1.2.1.2./06/S12.749365-MENTOR, care reunește 7 parteneri din 4 țari din zona Mediteranei de Est și a Mării Negre.

Târgul de Cariere și-a propus să contribuie la facilitarea inserției pe piața muncii a elevilor și studenților, făcând posibilă interacțiunea concretă între potențialii angajatori (administrația portuară, firme de crewing, operatori portuari, reprezentanți ai industriei off-shore) și forța de muncă locală. La eveniment au participat 8 parteneri din cadrul proiectului (Grecia, Cipru și Bulgaria), 10 studenți din cadrul Universităților de profil din Varna și un număr de aproximativ 250 de elevi din cadrul a 11 licee constănțene.

Profesorii și dictatura. INTERVIU cu unul dintre autorii studiului privind valorile profesorilor din România. „Proporția celor cu atașament scăzut față de democrație este mai mare în rândul celor tineri”

Sunt profesorii din România mai toleranți decât restul populației? 87% dintre profesori spun că democrațiaeste bună pentru România si 45% susțin dictatura. Cum ar trebui să privim aceste date? Gabriel Bădescu, unul dintre autorii studiului ”Educație pentru democrație în școlile din România”, explică pentru HotNews.ro care este profilul profesorului român, cum pot părinții să schimbe școala și ce măsuri poate lua Ministerul Educatiei.

In primul rand, as vrea sa clarificăm un aspect important, care a dus la titlurile din presă cu profesorii care susțin dictatura. Cum se împacă cei 87% care apreciază un sistem politic democratic ca fiind o opțiune bună sau foarte bună pentru România cu 45% dintre profesori care afirmă că ar fi foarte bine sau bine ca România să fie guvernată de un lider puternic, care ignoră rolul Parlamentului și al alegerilor? Cum ar trebui să privim aceste date?

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională