Numărul copiilor care trăiesc în sărăcie extremă a scăzut moderat cu 29 de milioane între 2013-2017. Cu toate acestea, UNICEF și Grupul Băncii Mondiale avertizează că orice progres dobândit în ultimii ani a căpătat un ritm îngrijorător de lent, cu o distribuție inegală și supus riscurilor din cauza impactului economic al pandemiei de Covid.

Sanjay Wijesekera, Director de Programe UNICEF spune că cifrele șochează pe oricine, iar „scala și amploarea a ceea ce știm despre dificultățile financiare provocate de pandemie nu fac altceva decât să înrăutățească situația. Guvernele au nevoie urgent de un plan de recuperare pentru copii, pentru a preveni situația în care mulți alți copii și familiile lor ar putea ajunge la un nivel de sărăcie nemaiîntâlnit de mulți, mulți ani”.

Aproape jumătate din persoanele care trăiesc în sărăcie extremă sunt copii

Deși copiii reprezintă o treime din populația lumii, aproape jumătate din persoanele care trăiesc în sărăcie extremă sunt copii. Pentru minori, probabilitatea de a fi extrem de săraci este de două ori mai mare decât pentru adulți (17,5% dintre copii față de 7,9% dintre adulți). Copiii de cele mai mici vârste sunt cei mai afectați – aproape 20% dintre cei cu vârste sub 5 ani din statele în curs de dezvoltare trăiesc în gospodării extrem de sărace.