Revista presei

23 iulie 2019

La Timisoara incepe ISWinT, festivalulul care va schimba… ziua de maine

Marti, 23 iulie 2019, la ora 16:00, in sala festiva a Liceului de Muzica „Ion Vidu”, se da startul editiei 2019 a Festivalului ISWinT (International Student Week in Timisoara), cel mai amplu proiect organizat de catre Liga Studentilor din Facultatea de Automatica si Calculatoare (Liga AC) din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, proiect aflat sub patronajul Parlamentului European, patronajul Guvernului Romaniei si patronajul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.

In cadrul acestui proiect, Timisoara va gazdui, timp de 10 zile, peste 130 de studenti din intreaga lume.

UVT a obținut prima victorie la Campionatul European

Echipa Universității de Vest din Timișoara a obținut prima victorie la Campionatele Europene Universitare de la Madrid. Ieri, bănățenii au învins cu 4-0 reprezentanta Poloniei, Universitatea Marie-Curie-Sklodowska din Lubin.

La pauză s-a intrat cu scor egal, 0-0, dar în mitanul secund reprezentanții României au înscris de patru ori. Giuricici a reușit o „dublă”, pe lista marcatorilor mai figurând Niță și Pădurariu. 

Festivalul MOONIVERSE a sărbătorit, prin muzică și expoziții tematice, 50 de ani de la prima aselenizare

De luni de zile am tot auzit vorbindu-se despre proiectul Spacers, al nou fondatei asociații Spacers, cu sediul în Timișoara. Știam de ele pentru ca doi dintre membri clubului Helion, Adrian Bancu și Adrian Chifu, sunt piloni de bază în aceste intreprinderi. Am fost extrem de curios să văd cum se va concretiza acest proiect, care naște o nouă echipă de organizare, distinctă, provenită din fandomul SF timișorean.

Festivalul Spacers se dorește a fi o manifestare complexă, culturală și educațională. În 2019 a pornit cu un proiect pilot, festivalul Mooniverse, dedicat celei de a 50-a aniversări a aselenizării unui echipaj uman. Pentru a vedea proiectul din interior, m-am oferit ca voluntar în ziua festivalului, la una din locațiile acestuia.

Încă 11 elevi au luat 10 la BAC în 2019, anunţă ministerul Educaţiei la 7 zile de la publicarea rezultatelor finale. Vor primi câte 3.000 de lei, arată un proiect în dezbatere

Ministerul Educaţiei anunţă că 235 de elevi au luat media 10 la Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2019 şi nu 224 cum fusese anunţat pe 12 iulie, în ziua publicării rezultatelor finale, după contestaţii. Informaţia apare în  proiectul de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere, prin care vor fi acordate “stimulente financiare” pentru elevii de 10 la BAC şi Evaluarea Naţională. Banii vor fi alocaţi de la “Ajutoare sociale”.

Datele publice anunţate de ministerul Educaţiei după souţionarea contestaţiilor arată că la Bacalaureat au fost 224 de medii de 10 (după ce înainte de contestaţii erau 177). În nota de fundamentare a actualului proiect, apare însă o altă cifră – 235 de absolvenţi de liceu care ar fi luat media 10 la Bacalaureat 2019. Diferenţa de 11 elevi nu a fost explicată de autorii proiectului.

 

Dan Barna, reacție la declarațiile lui Teodorovici: E o abordare medievală, de a vedea tinerii legați de glie

Președintele USR, Dan Barna, a criticat propunerea lui Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, care a propus ca studenții să rămână câțiva ani să muncească în România după terminarea facultății.

Asta e problema cu care se confruntă România, e modul medieval de a vedea românii și tinerii, să știi că ai niște oameni legați de glie.  Într-o lume care devine globală, mai deschisă spre Europa, spre toată planeta, ideea că ai putea să le spui tinerilor să rămână legați de glie arată cât de în urmă am rămas noi ca societate, cu niște politicieni nu de anii 80, e o abordare de tip medieval. E o aberație”, a spus Dan Barna la Digi24.

Constructim face noul campus școlar Lenau din zona Oituz. Contract de 12 milioane de euro

Constructim, Dinu Instal, Ila Vorhaben și Alex-Dia Construct vor ridica noul campus școlar pentru Liceul Nikolaus Lenau, pe strada Popa Șapcă, în baza unui contract de peste 12 milioane de euro. Lucrările vor începe în curând și ar trebui să fie gata în doi ani.

Reprezentanții Primăriei Timișoara au semnat, vineri, contractul pentru construirea corpului 2 al Liceului Teoretic Nikolaus Lenau pentru Școala Gimnazială Nikolaus Lenau, care va fi ridicat pe str. Popa Șapcă nr. 5. Licitația municipalității a fost câștigată de o asociere de firme, toate din Timișoara: Constructim – lider, Dinu Instal, Ila Vorhaben și Alex-Dia Construct.

Admitere 2019 la Politehnica timişoreană. La Informatică a fost concurenţă precum la Medicină pe vremuri

Înscrierile în vederea admiterii 2019 la ciclul de licență la Universitatea Politehnica Timișoara s-au încheiat. Cu toate că în acest an fost mai puţini elevi care au promovat bacalaureatul, s-a înregistrat un număr mai mare de candidaţi decât în 2018. Cea mai mare concurenţă a fost la Informatică: aproape 12 candidaţi pe loc.

Universitatea Politehnica Timișoara continuă să se mențină în topul preferințelor absolvenților de liceu din partea de vest a țării, înregistrând un număr de candidați la admitere mai mare decât în 2018. Iar acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care numărul de absolvenți de liceu care au promovat examenul de bacalaureat a scăzut.

Universitatea de Vest din Timișoara, în Newsletterul EUniverCities

Instituției de învățământ superior, dar și orașului de pe Bega, îi sunt alocate spații ample în cel mai nou Newsletter al EUniverCities, numărul din luna iulie 2019. 

UVT a fost acceptată ca membră deplină a prestigioasei rețele europene, la sfârșitul anului trecut, fiind practic o recunoaștere a implicării instituției în comunitate. Universitatea de Vest din Timișoara a devenit, astfel, și prima din Sud-Estul Europei, membră în EUniverCities. Vorbim de o rețea europeană, lansată oficial în 2012, în care orașele mijlocii și universitățile lor colaborează (în așa-numitele tandemuri) pentru a îmbunătăți cooperarea. Obiectivul rețelei este schimbul și răspândirea cunoștințelor, expertizei și experienței cu privire la cooperarea dintre oraș și universitate.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională