Revista presei

24 mai 2019

Doi artiști timișoreni, prezenți pe albumul oficial care marchează 150 de ani de la înființarea Operei de Stat din Viena

Aura Twarowska și Alexandru Moisiuc au fost incluși într-o compilație specială numită „Jubiläumsbox” , care cuprinde zece opere, editată cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea Operei de Stat din Viena.

Aura Twarowska este prezentă pe această compilație cu o înregistrare live din aprilie 2013 cu Peter I. Tschaikowski: Eugen Onegin, iar Alexandru Moisiuc este prezent în Giuseppe Verdi: Un Ballo in Maschera (2016). „Am fost anunțată de staff-ul Operei de Viena printr-o frumoasă și detaliată scrisoare că a fost creat acest album aniversar și că urmează să îmi trimită un exemplar. Este o ediție de colecție care cuprinde 10 opere, prima din 1955 si ultima din 2016. Cu toate că mulți artisti români au cântat la Staatsoper de-a lungul anilor, în această colecție apar 4 români. soprana Ileana Cotrubas, mezzosoprana Aura Twarowska si bașii Sorin Coliban și Alexandru Moisiuc.
 

Un profesor a demisionat, nemulţumit că Tudorel Toader a revenit în funcţia de rector

(sursa foto: antena3.ro)
 
Istoricul Vasile Cotiuga, conferenţiar la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a demisionat joi din Senatul instituţiei de învăţământ superior, nemulţumit fiind de faptul că fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader şi-a reluat funcţia de rector.
 
“Am demisionat din Senatul universităţii, spun eu, dintr-un semn de normalitate ca răspuns la întoarcerea domnului profesor Tudorel Toader în funcţia de rector, o funcţie pe care dumnealui a câştigat-o prin alegeri. Consider că dumnealui ar fi trebuit să renunţe la această funcţie atât timp cât a lipsit pentru diferite alte funcţii administrative fie la Curtea Constituţională, fie în Guvern, unde şi-a îndeplinit mai mult sau mai puţin sarcinile. Din punctul de vedere al comunităţii academice, consider că nu mai era timpul să se întoarcă la universitate. Pentru că nu pot să îi cer demisia, nu am niciun cadru legal, am preferat să îmi dau eu demisia din Senatul universităţii pentru ca dumnealui să poată lucra mai departe neconstrâns”, a declarat conf. univ. dr. Vasile Cotiuga.

Drama sistemului de învățământ românesc: tinerii nu știu cum să descopere ce le place să facă

Unu din trei studenţi români se retrage încă din primul an de facultate, iar elevi cu premii internaţionale ajung să se întrebe dacă medaliile îi vor ajuta să aibă meseria pe care şi-o doresc.

Şcoala românească nu ajută deloc pe adolescenţi să îşi descopere vocaţia. Despre această problemă şi soluţii, într-un reportaj din campania Old School / New School.

Apel al decanului Facultăţii de Litere către studenți: Viitorul tinerilor a fost decis, de prea multe ori, de votanţi îngroziţi de viitor. Dați-vă o șansă. Ieșiți la vot!

(sursa foto: bzi.ro)

România se află acum în fața unei opțiuni dramatice, consideră Emil Ionescu, decanul Facultății de Litere. România va rămâne un stat ce recunoaşte valorile şi principiile Uniunii Europene sau, dimpotrivă, se va distanța de acestea, alegând cealaltă direcție: Rusia şi, prin ea, Asia. Aceasta este opinia lui Emil Ionescu, exprimată printr-un apel adresat studenților să iasă duminică, 26 mai, la vot. 


Apelul către toţi studenţii Facultăţii de Litere

Duminică, 26 mai, începe pentru România un ciclu electoral de un an şi jumătate: mai întâi, alegeri pentru Parlamentul Europei şi referendum pentru problemele justiţiei, iniţiat de preşedintele României; apoi, în toamnă, alegeri prezidenţiale; în primăvara anului viitor, alegeri locale, iar în toamna/iarna aceluiaşi an 2020, alegeri pentru Parlamentul României.

Andronescu, despre eliminarea notelor la Sport, Muzică, Desen și Religie: „Sunt minciuni”

Eliminarea notelor de la Educație Fizică, Muzică, Desen și Religie „este un neadevăr la fel ca povestea cu dirigenția”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Întrebată de Edupedu.ro dacă “se ia în calcul eliminarea notelor”, Ecaterina Andronescu a răspuns: „este un neadevăr, ca și povestea cu dirigenția. Îmi pare rău, le-aș categorisi destul de dur, dar sunt minciuni. Nu îmi place să vorbesc așa, dar în această situație suntem”. Ministrul a subliniat în continuare că nu se ia în calcul nici eliminarea notelor de la educație fizică, nici schimbarea orei de dirigenție. „Cineva care n-are ce face scrie lucruri neadevărate. Îmi pare rău”, a spus Andronescu. La întrebarea “deci ele rămân acolo și vor conta în ponderea de 20% la admiterea la liceu?”, ministrul a replicat: “Absolut”.

Chemarea spre pictură, după 20 de ani în sistemul bancar. Povestea pictorului „Goia de România“

Tiberiu Goia, absolvent de două facultăţi în Timişoara, Politehnica şi Ştiinţe Economice, s-a apucat de pictat la 46 de ani. A avut deja trei expoziţii, în 2017, 2018 şi 2019, toate la galeria de artă a Primăriei Timişoara.


Francisco Goya (1746- 1828) a fost un important pictor şi creator de gravuri spaniol, la răspântia secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea. Tiberiu Goia este din Timişoara, are 50 de ani, şi pictează de puţin timp. Dragostea pentru pictură s-a instalat brusc şi întâmplător, la 46 de ani. Dorea să decoreze pereţii unei camere.
   

 

Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021, declarata de Guvern drept asociatie de utilitate publica. Sunt asteptate finantarile

Veste extraordinara pentru Asociatia Timisoara Capitala Culturala a Europei in 2021. In sedinta de Guvern de joi, Executivul a aprobat recunoasterea asociatiei ca fiind una de utilitate publica.

„Este o modalitate de sprijin a acestei Asociatii, care coordoneaza pregatirea dosarului de candidatura, precum si implementarea, monitorizarea si evaluarea programului cultural inclus in dosarul de candidatura. Programul Timisoara – Capitala Europeana a Culturii este un proiect important pentru Romania si pentru promovarea culturii nationale in contextul multicultural european”, a spus premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de Guvern.

Hotararea vine dupa ce in 20 mai, reprezentantii TM2021 au depus oficial la Guvernul Romaniei cererea de transformare a Asociatiei Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii in asociatie de utilitate publica.

AFIȘ / UVT Liberty Marathon

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională