Revista presei

25 aprilie 2019

Scoaterea Informaticii de la BAC generează reacția dură a celor mai bune universități: scrisoare către Andronescu de la profesorii de Informatică din Consorțiul Universitaria

Scoaterea informaticii de la bacalaureat – așa cum prevede viziunea pe educație lansată de Ecaterina Andronescu – generează reacția dură a celor mai bune universități*. Profesorii de informatică din Universitatea București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice (ASE), Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara i-au trimis ministrului Educației o scrisoare în care amintesc faptul că „informatica reprezintă unul din puținele domenii în care România are un avans educațional față de cele mai multe țări din lume”.

Aeroportul “Max Ausnit” din Caransebeș a găzduit „Proba Practică a Etapei Naționale a Concursului CanSat 2019”. Evenimentul a fost organizat de către Aeroportul Caransebeș SA în parteneriat cu Agenția Spațială Română și Universitatea de Vest Timișoara.

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Dispozitivul a inclus toate subsistemele majore ale unui satelit, într-o doză răcoritoare cu un volum de 330 de mililitri. Sateliții au fost lansați din elicopter, de la o altitudine de 1 kilometru. 

Senzorii din acești mini sateliți au colectat mai mulți parametri fizico-chimici legați de mediul înconjurător. Construcția acestuia nu este deloc ușoară. Designul trebuie să îndeplinească anumiți parametri, să fie rezistent la impact și să conțină o mini parașută pentru a atenua șocul în momentul aterizării. 

Guvernul a aprobat cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi cel superior de stat în anul şcolar 2019-2020

Guvernul a adoptat, pe 24 aprilie, o hotărâre prin care se stabilesc cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi cel superior de stat în anul şcolar 2019-2020. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria că numărul de locuri la liceu este echivalent cu cel de anul trecut.

România, printre primele țări în Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de fete care studiază IT&C

România și Bulgaria sunt țările din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent – peste 31 la sută – al fetelor care studiază în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Aceasta, în condițiile în care la nivelul Uniunii Europene fetele reprezintă, în medie, doar 17 la sută din totalul elevilor de liceu şi studenţilor la IT&C.

 

Potrivit unor date publicate joi de Eurostat, în 2016 aproximativ 1,3 milioane elevi de liceu şi studenţi din Uniunea Europeană studiau tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

PLAN DETALIU / Ce spune biblioteca ta despre tine?

„Bibliotecile mele sunt un soi de autobiografii multietajate, fiecare carte păstrând în ea momentul în care am citit-o pentru prima oară. Însemnările scrijelite pe marginea albă, data trecută câteodată pe pagina de gardă, biletul de autobuz șters, însemnând o pagină din motive acum misterioase – toate încearcă să-mi amintească acum de cel care eram atunci. De cele mai multe ori, eșuează. Memoria este mai puțin interesată de mine decât de cărțile mele și mi se pare mai ușor să-mi amintesc povestea pe care am citit-o odată, demult, decât pe tânărul care i-a fost cititor.”, scrie Alberto Manguel, eseist și istoric pasionat al lecturii și cărților, în superba Sfârșitul bibliotecii mele, proaspăt apărută la Editura Nemira în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu.

AFIȘ / Ceremonia de absolvire UVT, 10 mai 2019

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională