Revista presei

26 martie 2019

TM NEWS / 25- 30 martie, Festivalul Internațional de Film Cinecultura, Universitatea de Vest Timișoara

A 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film CINECULTURA, 25-30 martie, găzduită de Universitatea de Vest Timișoara, va prezenta o serie de filme recente din 12 țări: România, Italia, Germania, SUA, Franța, Austria, Mozambic, Peru, Spania, Brazilia, Eritrea și Cehia. Colaboratorii festivalului sunt BEAST International Film Festival din Porto și Asociaţia Vira, Proiectul educațional „Primul meu film documentar”.
Intrareă liberă!

Join us for Cinecultura 2019! This year we are excited to offer a range of international films from 25-30 March. Over six days, we will screen films from twelve countries: Romania, Italy, Germany, USA, France, Austria, Mozambique, Peru, Spain, Brazil, Eritrea, and Czechia. We are again collaborating with BEAST International Film Festival and for the first time with Asociaţia Vira, Proiectul educațional „Primul meu film documentar”.
Entrance is free!

TM NEWS / Simona Miculescu va fi distinsă cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara

Simona Miculescu, reprezentant al Secretarului General al ONU şi Director al Biroului ONU din Belgrad, va fi distinsă pe 28 martie 2019 cu titlul onorific de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum de către Universitatea de Vest din Timișoara.

Distincţia reprezintă o recunoaştere a contribuţiilor sale semnificative în lumea diplomației, la promovarea culturii și valorilor românești în lume și modul în care Universitatea de Vest din Timișoara alege să prețuiască aportul său în apărarea principalelor obiective ale Organizației Națiunilor Unite: asigurarea păcii mondiale, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional.

 

EDUCAȚIE / Peste 150.000 de cereri pentru înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2019-2020

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a centralizat situaţia cererilor de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019-2020 depuse în prima etapă prevăzută în calendarul aprobat, potrivit datelor înregistrate în sistem fiind completate şi depuse la nivel naţional 150.084 de cereri.

Dintre cererile depuse în perioada 4 – 22 martie, 128.703 (85,8%) vizează copii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2019, inclusiv, iar 21.381 de cereri (14,2%), copii care împlinesc vârsta de 6 ani, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv.

 

EDUCAȚIE / Elevii și studenții pot cere bani de calculator de la stat în aceste săptămâni

De peste 15 ani, elevii și studenții din țara noastră pot solicita anual autorităților bani pentru a cumpărarea unui calculator nou, iar Ministerul Educației Naționale (MEN) a anunțat recent că cererile pentru obținerea ajutorului de stat se vor putea depune până spre sfârșitul lunii aprilie. Începând de anul trecut, de banii de la stat pentru cumpărarea de calculatoare noi pot beneficia mai mulți tineri.

Potrivit legislației în vigoare, tinerii din țara noastră cu vârsta de până la 26 de ani, elevi sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat pot primi, în cadrul programului “Euro 200”, un ajutor de stat în vederea cumpărării unui calculator nou. Valoarea ajutorului este echivalentul în lei al sumei de 200 de euro, calculat la cursul de schimb pentru ultima zi a lunii precedente cumpărării calculatorului.

ANTREPRENORIAT / Studenții și tinerii din România care consideră că au idei de afaceri care pot schimba lumea în care trăim sunt invitați să se înscrie în cadrul competiției Venture Cup România

Venture Cup România este un concept scandinav non-profit introdus în țara noastră în 2018.

Venture Cup România este parte din rețeaua internațională Venture Cup, iar în acest an vor selecta un startup fondat de studenți care să reprezinte România la University Startup World Cup în Copenhaga.

Așa că, după cum spuneam mai sus, dacă considerați că aveți o idee de afaceri care are potențialul de a avea un impact global, vă puteți înscrie în cadrul competiției care are loc la nivel local.

Date cheie:

Perioada pentru aplicații este 18 martie-25 aprilie. Până pe data de 10 mai va urma o perioadă de evaluare a aplicațiilor și alegerea finaliștilor care vor participa în finala locală a Venture Cup Startup Competition. Oraganizatorii estimează că aceasta va avea loc în luna iunie, data exactă urmând să fie anunțată ulterior.

University Startup World Cup 2019, finala din Copenhaga, se va desfășura în acest an între 31 octombrie și 1 noiembrie.

COMUNICARE ȘI PR / Global Women in PR România și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării lansează PR Arena la Universitatea București

Global Women in PR România, prima comunitate a celor cu o experiență de peste 10 ani în PR, anunță PR Arena prima sa inițiativă în domeniul educației, în cadrul unui parteneriat strategic cu Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din cadrul Universității din București. PR Arena se desfășoară sub forma unei competiții între echipe de studenți din programele de licență și master ale FJSC, fiecare echipă urmând să rezolve un brief de PR, sub îndrumarea unui mentor din cadrul GWPR România.

Competiția urmează să se desfășoare pe parcursul a două zile, în perioada 18-19 aprilie. Prima zi este destinată lucrului în echipă, alături de un mentor, provocarea lansată studenților fiind de a găsi cele mai creative și eficiente soluții la problemele din brief. Mentorii, membri ai GWPR cu vastă experiență în industrie, vor lucra cot la cot cu studenții astfel încât să existe un transfer de know-how relevant și valoros pentru participanți. În cea de-a doua zi, fiecare echipă urmează să susțină o prezentare de maxim 10 minute în care să “vândă” cât mai profesionist și convingător soluțiile propuse, în fața unui juriu format din reprezentanți ai FJSC și GWPR.

MUNCĂ / Poate legislația muncii să țină pasul cu noua realitate economică?

În ultimele decenii, tehnologia digitalizării a condus, prin dezvoltarea de platforme interactive online, la apariția unor transformări economice, sociale, culturale sau industriale fără precedent. Fără îndoială, transformările economice sunt cele mai spectaculoase, concretizându-se prin atragerea unui număr tot mai mare de antreprenori și beneficiari, prin investiții în creștere și profituri pe măsură sau prin atragerea în circuitul productiv al resurselor a numeroase bunuri și servicii.
Platforma este proclamată ca facilitatoare a apariției celei mai noi și radicale inovații în lumea afacerilor, capabilă să transforme radical economia în ansamblul ei și, pe cale de consecință, relațiile de muncă. S-a dezvoltat astfel o noua piață a muncii – gig economy – unde flexibilitatea reprezintă regula atât în ceea ce privește selecția forței de muncă, cât și în ceea ce privește derularea relației de muncă. 

Întrucât munca în gig economy a apărut și s-a dezvoltat în ritm alert și în sectoare diferite, într-un cadru juridic specific economiei convenționale, nu a existat timp pentru clarificarea și, deci, nici construirea unor reglementări în materia dreptului muncii care să țină cont de specificitatea acesteia.

DESCRIPITIV / Clasamentul libertății presei pe țări

România ocupă locul 44 în lume în clasamentul pe anul 2018 privind “Libertatea de informare”, pe primele poziţii fiind Norvegia, Suedia şi Olanda, iar pe ultimele Eritreea şi Coreea de Nord, conform unui raport elaborat de organizaţia Reporteri fără Frontiere.

Cu o medie de 23,65 puncte, România avansează două poziţii faţă de anul 2017, ajungând în anul 2018 pe locul 44 dintr-un total de 180 de ţări, arată raportul intitulat “Pentru libertatea de informare”, realizat de organizaţia Reporteri fără Frontiere (Reporters without Borders/ Reporters sans frontières). Scorul acordat ţărilor este între 0 (zero) şi 100 de puncte, zero fiind cel mai bun.

Pe harta elaborată de organizaţie, România se află în zona galbenă, catalogată ca fiind “destul de bună”.

Pe primul loc în clasament se află Norvegia (7,63 puncte), urmată de Suedia, Olanda, Finlanda şi Elveţia. Statele Unite ocupă locul 45, imediat după România, Franţa este o poziţia 33, Marea Britanie pe 40, Italia este pe 46, iar Ungaria pe 73.

Rusia este pe locul 148, iar China pe 176. Pe ultimele locuri se află Siria (177), Turkmenistan (178), Eritreea (179) şi Coreea de Nord (180).

AFIȘ / Workshop 26 martie 2019. ora 13, la UVT

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională