Revista presei

27 aprilie 2020

Elevii vor merge la școală cu mască și li se va lua temperatura

Premierul Ludovic Orban a anunțat, vineri, măsuri ce vor putea fi luate după relaxarea restricțiilor impuse în starea de urgență. În cazul în care va fi reluată activitatea în școli și universități, elevii și studenții vor trebui să poarte măști. De asemenea, pentru a preveni răspândirea cu COVID-19, va exista o triere a elevilor și angajaților prin măsurarea temperaturii înainte să intre în clădire. Grupul de Suport Tehnico-Științific a discutat și despre redeschiderea parcurilor, hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor.

Purtarea măștilor va fi obligatorie în școli și universități iar Guvernul va asigura echipamentul pentru cine nu are.

“Președintele României a anunțat obligativitatea de purtare a măștii va fi pentru spații închise. Școala este un spațiu închis. În cazul în care se va relua activitatea cu participarea studenților sau elevilor la școală, cu siguranță va fi asigurată masca.

În cazul în care se vor deschide școlile, este normală obligația Guvernului de a asigura măștile pentru toți elevii care nu vor avea posibilitatea să procure măști”, a declarat Ludovic Orban.

Nelu Tataru: Nu ne grabim cu o decizie legata de scoli. In Franta, primele semne dupa redeschidere nu sunt incurajatoare

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, afirma ca autoritatile nu se vor grabi cu o decizie legata de redeschiderea scolilor, intrucat au vazut din experienta Frantei, care a deschis partial scolile ca “primele semne nu sunt incurajatoare”.

Nelu Tataru a declarat, duminica, pentru Libertatea, ca urmareste cifrele care arata evolutia pandemiei in Romania si, in functie de acestea, se va lua o decizie cu privire la redeschiderea scolilor.

“Un sfert din toti cei bolnavi de COVID-19 sunt in Suceava si avem datoria sa evitam nasterea unor noi focare. De aceea nu ne grabim cu o decizie legata de scoli. (…) Am vorbit chiar sambata in Franta, care a redeschis partial scolile, si au aparut deja cazuri de infectare si in randul copiilor, si in cel al cadrelor didactice. Primele semne dupa redeschidere nu sunt incurajatoare. Vom vedea”, a spus Nelu Tataru.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, ca decizia de redeschidere a scolilor va fi luata in functie de contextul epidemiologic si de capacitatea de a reduce la maxim orice risc de imbolnavire a copiilor.

Sociologii spun ca standardul de viata va fi afectat.

Romania se confrunta, in paralel, cu doua crize in contextul pandemiei cu noul coronavirus, cea medicala si cea economica, potrivit unui studiu realizat de un grup de sociologi, care fac si propuneri de politici sociale pe termen scurt, mediu si lung, intre care se numara negocieri “urgente” cu FMI pentru acordarea unui imprumut, prorogarea sau abrogarea Legii pensiilor adoptata in 2019, cresterea de salarii doar pentru a compensa rata inflatiei si introducerea unui impozit de solidaritate.

Raportul “Pandemia si standardul de viata. Politici de protectie sociala” este disponibil pe site-ul Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV) al Academiei Romane, pe platforma Romania Sociala, pe Biblioteca Virtuala de Sociologie si pe site-ul Asociatiei Sociologilor din Romania.

Cei sase sociologi de la ICCV al Academiei Romane care au realizat raportul – Sorin Cace, Iulian Stanescu, Daniel Arpinte, Simona M. Stanescu, Sebastian Toc, Simona Mihaiu – arata ca, spre deosebire de criza medicala, care produce efecte imediate, criza economica are implicatii sociale, care deja se resimt si vor fi vizibile pe termen imediat si mediu.

Potrivit cercetatorilor, standardul de viata va fi afectat mai ales dupa ce criza medicala va trece sau se va reduce.

Ei adauga ca “lectiile” crizelor prin care a trecut Romania cu efecte in plan economic si social arata ca revenirea la puterea de cumparare de dinainte a salariilor si pensiilor dureaza cel putin o jumatate de deceniu.

Contextul “dificil” de la inceputul anului 2020 schimba, potrivit celor sase cercetatori, perspectiva asupra politicilor de raspuns si constrangerilor la care acestea trebuie sa faca fata.

Cercetatorii mentioneaza ca o parte dintre veniturile populatiei sunt deja reduse de pandemie, iar cei mai afectati sunt salariatii care au intrat in somaj tehnic (peste un milion de persoane au avut contractul de munca suspendat); persoanele in ocupare informala (adesea si precara), subocupare si/sau din agricultura de subzistenta, al caror numar precis ramane necunoscut si persoanele care s-au intors recent din strainatate si care nu au venituri (numarul precis al acestora este necunoscut).

Ei indica drept masuri exceptionale indemnizatia de somaj si venitul minim garantat de 1.000 de lei.

Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Redeschiderea şcolilor şi universităţilor pe 16 mai este un scenariu nerealist

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, consideră că redeschiderea şcolilor şi universităţilor pe 16 mai şi organizarea examenelor de final de an în sistem clasic reprezintă un scenariu nerealist, apreciind că Ministerul Educaţiei şi Cercetării ar trebui să elaboreze şi un “plan B”.
 
El afirmă că în prezent nu poate cineva să susţină că ştie când vor fi reluate cursurile. “În acest moment, nu cred că poate cineva să susţină că ştie când se vor redeschide cursurile, dar, din analiza datelor publice pe care le avem în România şi comparând aceste date cu situaţia din alte ţări, cred că redeschiderea şcolilor şi universităţilor pe 16 mai este un scenariu nerealist. De asemenea, declaraţia ministrului Educaţiei potrivit căreia “examenele naţionale vor avea loc” mi se pare un angajament riscant, mai ales că vorbim de peste 330.000 de elevi (clasele a VIII-a şi a XII-a), care ar trebui să parcurgă, timp de mai multe zile, toate probele acestui examen în spaţii închise şi nepregătite pentru măsuri de protecţie împotriva COVID-19″, susţine rectorul SNSPA, potrivit unui comunicat.
 
Acesta recomandă MEC să elaboreze şi un “plan B”, care să presupună, printre altele, continuarea procesului didactic în sistem online până la finalul anului şcolar 2019-2020; identificarea unor soluţii de sprijin pentru copiii care nu au acces la resurse digitale; încheierea mediilor după o formulă adecvată – chiar şi prin notă unică pentru fiecare disciplină (fără teze, fără număr minim de note, în funcţie de disciplină, profil etc.); organizarea examenelor naţionale în sistem digitalizat şi individualizat, aşa cum se susţin testele de tip TOEFL, SAT, GRE etc, iar în cazul în care acest lucru nu poate fi realizat în timp util, să se recurgă la o formulă de echivalare a notelor pentru examenele naţionale, procedură atipică, dar deja asumată şi de alte ţări.
 

Rectorul Universităţii Bucureşti: Estimez că în iunie ne întoarcem la cursuri. Luăm în calcul inclusiv august

Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Marian Preda, spune că se aşteaptă ca studenţii să revină fizic la cursuri, începând cu luna iunie. 

În acest timp însă, studenţii şi profesorii au recurs la cursuri în mediul on-line, astfel că 80% din activităţile din facultăţi s-au derulat fără probleme, mai spune Marian Preda, potrivit zf.ro.

“Se fac cursuri în continuare. La cursurile faţă în faţă eu estimez că, probabil în etape, în luna iunie ne vom întoarce. Am încercat să derulăm în regim online cât mai multe dintre activităţile obişnuite”, a declarat Marian Preda.

Cu toate acestea, mutarea activităţii în online nu s-a putut realiza pentru unele laboratoare din anumite facultăţi. 

Rectorul Universităţii din Bucureşti mai spune că se pregătesc pentru mai multe scenarii, inclusiv pentru decalarea activităţii spre luna august, iar admiterile la facultăţile unde este necesară nota la Bacalaureat se vor realiza ce mai probabil în august sau septembrie.

Cum redeschid şcolile statele europene

Austria încearcă încet-încet să iasă din blocajul creat de pandemia cu noul coronavirus. Vineri, autorităţile au anunţat că majoritatea elevilor se vor reîntoarce la şcoală pe 18 mai. Dar cursurile se vor desfăşura într-o formulă nouă.

Majoritatea elevilor din clase va fi împărţită în două, fiecare jumătate participând la cursuri câte o jumătate de săptămână, pentru a se asigura distanţarea socială. Băncile elevilor vor fi prin urmare suficient de departe una de alta astfel încât sănătatea copiilor să nu fie pusă în pericol, au anunţat vineri autorităţile austriece, citate de Reuters.   Austria a luat măsuri din vreme pentru a controla pandemia de Covid-19 închizând în urmă cu o lună şcolile, barurile, restaurantele şi magazinele neesenţiale, precum şi alte locuri în care se concentrau multe persoane. Autorităţile au cerut populaţiei să rămână acasă şi să lucreze de acasă dacă este posibil.    Acest lucru a contribuit la încetinirea răspândirii zilnice a infecţiei, la mai puţin de 2%., Austria înregistrând un total de 15.011 cazuri confirmate şi 530 de decese.   

Reprezentanţii guvernului susţin că aceste cifre justifică ridicarea măsurilor restrictive care a început săptămâna trecută prin redeschiderea centrelor de bricolaj şi a grădinilor publice, ca şi a micilor magazine.  Elevii din ultimul an de studiu ar fi trebuit să se reîntoarcă la cursuri pe 4 mai, dar reprezentanţii guvernului au decis săptămâna aceasta ca şcolile să se redeschidă ”pas cu pas”, începând cu 15 mai. 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională