Revista presei

27 ianuarie 2020

FEBRUARIE - Filmul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, proiectat la UVT

Joi, 20 februarie, de la ora 18.30, cinefilii timișoreni sunt invitați la o proiecție eveniment a mult așteptatului film „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, în prezența echipei de producție și a protagoniștilor, la Universitatea de Vest din Timișoara.

„colectiv” este „un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală”.

Filmul urmărește povestea primului an de după incendiul din clubul „Colectiv” și oferă acces spectatorilor în locurile cheie de după evenimentul tragic: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe. Cutremurător și emoționant, filmul dezvăluie o rețea de corupție, minciuni și manipulări și urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului.

INS: romanii cheltuie mai putin de 4 lei pe luna pentru Educatie

Potrivit Institutului National de Statistica, o familie a cheltuit in medie, lunar, 804 lei pe alimente si bauturi nealcoolice.
 
Veniturile totale ale unei familii sunt, in medie, de 4.900 de lei pe luna. Din suma totala, cheltuielile reprezinta 86 la suta, adica 4.200 de lei.

Banii se duc in special pe alimente si pe utilitati. Sanatatea, recreerea si educatia sunt domeniile unde se cheltuiesc cei mai putini bani.

Economistii spun ca exista cateva fundamente economice pentru aceasta situatie: “Adevarul economic este ca puterea de cumparare in Romania raportat la media din Uniunea Europeana este la aproape jumatate. Principalul factor determinant fiind competitivitatea scazuta a companiilor care nu sunt capabile sa plateasca salarii pentru un trai decent de viata. Un alt fundament economic important este inflatia in crestere din cauza costurilor si a deprecierii monedei nationale”, declara Iancu Guda, economist, conform digi24.ro.  
 
Mai putin de 0,1% din veniturile totale ale unei familii se duce pe educatie, adica sub 4 lei pe luna.
 

ANALIZĂ - România, pe locul 8 în Uniunea Europeană la numărul absolvenţilor de facultate în anul 2017. Unul din patru termină drept, management sau administraţie

Peste 27% dintre absolvenţi de studii superioare din România în anul 2017 erau specializaţi în drept, administraţie şi afaceri, potrivit datelor Eurostat analizate de Edupedu.ro. România a avut în anul 2017 un număr de 121.250 de absolvenţi de studii superioare, fiind pe locul 8 în rândul statelor Uniunii Europene, după acest criteriu. Cei mai mulţi absolvenţi din UE în acel an au fost în Marea Britanie, peste 783 de mii.

În România cei mai mulţi tineri care au terminat facultatea în 2017 sunt specializaţi în afaceri (management), drept sau administraţie, peste 33.500. Inginerii erau în 2017 pe locul al doilea, cu 22.106 absolvenţi. Numărul celor care au terminat medicină şi farmacie era de peste 14 mii, iar al celor specializaţi în IT – 6.750.

 

DIASPORA - ReBrain Greece: Program guvernamental pentru repatrierea “creierelor” plecate din cauza crizei economice și a corupției

Guvernul grec a lansat un proiect-pilot prin care subvenționează întoarcerea în țară a 500 de absolvenți de studii post-universitare care au emigrat în ultimii ani, potrivit Politico.

Proiectul vizează specialiști în domenii de înaltă calificare, cu vârsta cuprinsă între 28 și 40 de ani, și le oferă acestora acces la joburi stabile și un salariu minim brut de 3.000 de euro, din care guvernul va suporta 2.000 de euro. Companiile care participă la proiectul-pilot sunt obligate să îi păstreze minimum un an pe cei întorși prin această schemă de sprijin.

DIASPORA - Cum să-i întorci acasă pe cei care au plecat în alte ţări. Exemplul Lituaniei

În vreme ce multe țări din Europa fac față cu greu imigrației, altele resimt efectele emigrației. State precum Lituania se confruntă cu un exod al creierelor. Tinerii caută oportunități în alte țări. Fostul stat sovietic a făcut un plan pentru a pune capăt exodului și îi ademenește pe investitori cu politici orientate spre afaceri. Capitala Vilnius e cosmopolită, inovativă și, mai ales, accesibilă. Unii oameni contribuie la clădirea viitorului acestei țări și atragerea înapoi acasă a lituanienilor emigraţi.

Capitala Lituaniei, Vilnius, se dezvoltă, solidă și promițătoare. Orașul baltic a devenit un punct de interes pentru talentele IT și atrage mulți tineri. Aici se clădeşte lumea digitală de mâine.

Cum arată HumanApp, considerat viitorul Facebook

Justas Janauskas este „Mark Zuckerberg” al țării sale. Are 35 de ani și a transformat câteva start-up-uri în afaceri înfloritoare. HumansApp este cel mai nou proiect.

George Soros anunță că va finanța cu un miliard de dolari o nouă rețea universitară: Open Society University Network (OSUN). Universitatea Central Europeană (CEU), fondată de Soros, și Colegiul Bard vor constitui nucleul noii rețele.

Miliardarul american George Soros a anunțat că va finanța cu un miliard de dolari crearea unei noi rețele universitare care să promoveze valorile liberale și viziunea sa asupra unei societăți deschise. El a spus că este importantă finanțarea unor instituții care să contribuie la rezistența în fața creșterii autoritarismului din SUA, Rusia și China, lansând un atac nou la adresa lui Donald Trump, pe care l-a numit “escroc” și “narcisist”, scrie Guardian.

 

Filantropul originar din Ungaria, în vârstă de 89 de ani, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos, că acest proiect – pe care îl va finanța cu un miliard de dolari – va fi “cel mai important și mai durabil” al vieții sale. Rețeaua universitară, care va funcționa în întreaga lume, poartă numele Open Society University Network (OSUN) și va integra activitatea de predare și cercetare în instituțiile de învățământ superior din întreaga lume. Aceasta va oferi simultan cursuri și programe de licență comune, iar Universitatea Central Europeană (CEU), fondată de Soros, și Colegiul Bard vor constitui nucleul noii rețele.
 
“Cred că cea mai bună speranță a noastră este accesul la o educație care consolidează autonomia individului prin cultivarea gândirii critice și accentuarea libertății academice. Consider că Open Society University Network este cel mai important și durabil proiect al vieții mele și aș dori să îl văd pus în aplicare în timp ce sunt încă în preajmă (…) Sper ca cei care împărtășesc această viziune să ni se alăture pentru a deveni realitate”, a spus Soros.
 

 

“Trăim într-un moment transformatoriu în istorie. Supraviețuirea societăților deschise este pusă în pericol și ne confruntăm cu o criză și mai mare: schimbările climatice”, a adăugat miliardarul american, citat de Guardian.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională