Revista presei

27 noiembrie 2019

MÂINE, LA UVT - Ediția din 2019 a Conferinței #FutureSkilledProject

Ediția din 2019 a Conferinței #FutureSkilledProject aduce împreună o serie de experți în domeniile lor de activitate pentru a evidenția importanța competențelor viitorului.

Care sunt cele mai importante?
Cum se dezvoltă competențele?
Cum se consolidează parteneriatul dintre educație și business?

— Sunt doar câteva dintre întrebările ce vor fi abordate de către specialiști din cercetare, educație, alături de oameni de succes din mediul de afaceri — cu toții implicați în comunitate și preocupați de o educație centrată pe formarea de competențe relevante pentru performanță, dezvoltare și well-being.

Ovidiu Sandor (CEO, Mulberry Development)
Andreea Jebelean (HR manager, TE Connectivity)
Andrei C. Miu (Profesor, Universitatea Babeș-Bolyai)
Razvan Ogircin – moderator (Managing partner, AIMS)
Adina Bugescu – (Pre-Sales Manager, Prospero)
Florin Costin Ciocan (Ecosystem & Innovation Manager, Nokia)
Ovidiu Megan (Conferențiar, Universitatea de Vest din Timișoara)
Silvia Toth (Project manager, Asociația pentru Valori în Educație)

Detalii: https://www.futureskillsproject.ro/
Intrarea este liberă. Vă rugăm accesați link-ul de mai jos pentru a vă înscrie, în limita locurilor disponibile.

Guvernul aloca 370 milioane lei profesorilor pentru respectarea Legii 85, prin rectificare. “Banii nu erau prevăzuţi în buget”, anunţă Premierul Orban

Sumele cuvenite pentru tranşele de anul acesta cadrelor didactice, pentru respectarea prevederilor Legii 85/2016, nu erau prinse în buget, a anunţat premierul Ludovic Orban. Acesta a mai spus că este vorba despre 370 de milioane de lei, bani care vor fi alocaţi prin rectificarea bugetară.

“Legea 85 prevedea eşalonarea pe 5 ani de zile a plăţii către cadrele didactice care nu au beneficiat de majorarea din 2008, între 2008 şi 2011. Iar pe acest an, din suma care era cuvenită către cadrele didactice, trebuiau plătiţi 25% din suma datorată în perioada 2008-2011, nu erau prevăzuţi banii în buget. Este vorba de o sumă de 370 de milioane, pe care şi pe ăştia i-am prevăzut în buget, ca să respectăm legea”, a declarat Ludovic Orban.

Legea 85/2016 prevedea că sumele datorate profesorilor vor fi plătite în tranşe astfel:

  • 2016 – 5% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2017 – 10% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2018 – 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2019 – 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • 2020 – 35% din valoarea diferențelor salariale.

EUROPA - Document / Planul franco-german pentru reforma UE

Franța și Germania au realizat un plan pentru derularea timp de doi ani a unei ”Conferințe privind Viitorul Europei”, menită să revizuiască aproape toate aspectele funcționării UE, inclusiv modificarea tratatelor Uniunii în caz de nevoie, cu scopul de a crește ”unitatea și suveranitatea Uniunii Europene”.

Documentul, publicat marți de Politico, propune liderilor UE să poarte o primă discuție referitoare la viitorul Europei la următorul summit, organizat în decembrie la Bruxelles.

Planul franco-german cere o abordare în două trepteprima care ar trebui deschisă la începutul anului 2020 și care s-ar concentra pe ”funcționarea democratică a Uniunii”, în special în ceea ce privește ”alegerile și desemnarea persoanelor în funcții cheie”

În limbaj comun, asta înseamnă modificarea modului de organizare al alegerilor și regândirea procesului de selectare și promovare al liderilor, ultimul fiind larg perceput ca fiind gripat după ce liderii UE au renunțat la sistemul Spitzenkandidat și au impus numirea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene, un post executiv de top.

EDUCAȚIE - Autorizația ISU de securitate la incendiu a fost eliminată oficial dintre condițiile pentru autorizarea și acreditarea școlilor și grădinițelor de stat și private

Autorizația ISU de securitate la incendiu a fost eliminată oficial dintre condițiile pentru autorizarea și acreditarea școlilor și grădinițelor de stat și private. Monitorul Oficial a publicat astăzi o lege care stipulează că Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) nu mai trebuie să verifice autorizația de securitate la incendiu, înainte de a propune autorizarea/acreditarea unei școli. Potrivit legii publicate astăzi, 26 noiembrie 2019, în Monitor, primăriile și proprietarii imobilelor în cazul școlilor private au de acum înainte obligația să obțină autorizația de securitate la

Amintim că o încercare similară a fost făcută și în aprilie 2019. Edupedu.ro a relatat în exclusivitate că modificarea de atunci elimina obligația avizului ISU numai pentru școlile de stat, și articolul a dispărut din OUG 23/2019 în momentu publicării în Monitorul Oficial.

Șerban Iosifescu, președintele ARACIP, a confirmat pentru Edupedu.ro că “autorizarea de funcționare provizorie a școlilor și grădinițelor și acreditarea lor nu mai depind de obținerea autorizației de securitate la incendiu”, ca urmare a legii publicate astăzi în Monitorul Oficial.

ANTREPRENORIAT - Businessul are nevoie de antreprenori tineri: Doar unul din zece acţionari ai unei firme locale are sub 29 de ani

Tinerii cu vârsta de până în 29 de ani reprezintă sub 10% din cei aproape 1,4 milioane de asociaţi/acţionari ai companiilor din România, arată datele de la Registrul Comerţului. Este cea mai slab reprezentată categorie de vârstă în rândul acţionarilor români, iar datele oficiale arată că numărul asociaţilor sub 29 de ani a crescut cu numai 2,4% în ultimii cinci ani. Spre comparaţie, categoria peste 60 de ani a crescut cu peste 40% în acelaşi interval.

”O creştere minoră a grupei de vârstă până la 29 de ani în rândul asociaţilor/acţionarilor companiilor poate să fie determinată de obstacolele întâlnite de tinerii antreprenori: promovarea şi susţinerea unei culturi antreprenoriale la nivel naţional, accesul restrâns la educaţie antreprenorială aplicată  care să pregătească tinerii fondatori, deţinerea sau dificultatea privind accesarea capitalului. Totuşi, în anul 2019 se vede o creştere a numărului de asociaţi/acţionari în rândul tinerilor de până la 29 de ani ceea ce arată o tendinţă de creştere a interesului privind viaţa de antreprenor”, a explicat Cristian Bărcan, manager al platformei REGnet, care analizează date privind universul companiilor locale.

PORTRETE ONLINE / Generația 2019

Sofia Scarlat

17 ani, fondatoare Girl Up România, București

Pe când avea 15 ani, când mișcarea #metoo luase amploare, iar în cercul ei de prieteni auzea povești sau experiențe despre violența sexuală și asupra femeilor, Sofia și-a dat seama că nimeni nu abordează problema așa cum ar trebui în rândul generației sale. „Și am zis «foarte bine, dacă nu o face nimeni, o să o fac eu».” A început să caute modele din alte țări și a dat peste Girl Up, o platformă inițiată în 2010, cu sprijinul Națiunilor Unite, care luptă pentru egalitate de gen. Le-a trimis un e-mail prin care le spunea că vrea să aducă misiunea lor în România, dar nu i-au răspuns. După câteva luni, a primit un pachet la ușă, de la Națiunile Unite: un ghid despre cum să începi un capitol Girl Up la tine în țară. Așa că, din mai și până în august 2018, a plănuit organizația cap-coadă: de la persoane din politică sau activiști cu care să intre în contact, la locul unde să țină ședințele sau ce autobuz pot lua până la locul respectiv. La sfârșitul lui iulie a lansat și un formular de înscrieri, după ce promovase puțin organizația pe social media, și s-au înscris în jur de 50 de persoane, din care a selectat 20. Deși i-a fost teamă să înceapă organizația singură, era foarte furioasă pe profesori, politicieni și pe ea însăși. „Pentru că mă gândeam la mine, într-un moment în care ar fi trebuit să mă gândesc la oricine altcineva. Și indiferent de fricile mele de la momentul respectiv, le-am ignorat pentru că mi se părea important să mă gândesc la persoanele care au nevoie de o astfel de cauză.” Din septembrie 2018, de când a înființat organizația, echipa se întâlnește sâmbăta și discută proiectele pe care le pregătesc: postere cu statistici legate de violența împotriva femeilor pe care le-au lipit în liceele din București, mijloace prin care se pot implica adolescenții în procesul legislativ. Acum organizația cuprinde 60 de persoane în 21 de orașe și comune din țară. 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională