Revista presei

28 ianuarie 2020

Judecătorii CEDO și decani ai barourilor din România și Franța reuniți la UV Timișoara

La Universitatea de Vest Timișoara au fost organizate, la sfârșitul săptămânii, evenimentele aniversare prilejuite de împlinirea a 145 de ani de la atestarea Camerei Avocaților Timișoara, realizată în anul 1875.

Aula Magna din UVT a găzduit un public ales, judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului, reprezentanți ai Uniunii Naționale a Barourilor din România, decani ai unor barouri din România și Franța, decanii Facultăților de Drept din Hexagonul Facultăților de Drept, cadre didactice ale unor facultăți de drept din România, reprezentanți ai instituțiilor judiciare, ai autorităților locale, ai profesiilor liberale, avocați din Baroul Timiș și din alte barouri.

”Mă bucur să transmit, din partea comunității academice a UVT, felicitări și gânduri bune avocaților din Camera Avocaților Timișoara, Baroul Timiș și invitaților lor, la această frumoasă aniversare, atestând o tradiție și o permanență de mare valoare.

Am participat la deschiderea lucrărilor conferinței profesionale, organizată, în parteneriat cu Facultatea de Drept din cadrul UVT, la care am salutat participarea judecătorilor invitați din partea Curții Europene a Drepturilor Omului, precum și a unor reputați profesori din România”, a spus Marilen Pirtea, rectorul UVT.

FEBRUARIE - Filmul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, proiectat la UVT

Joi, 20 februarie, de la ora 18.30, cinefilii timișoreni sunt invitați la o proiecție eveniment a mult așteptatului film „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, în prezența echipei de producție și a protagoniștilor, la Universitatea de Vest din Timișoara.

„colectiv” este „un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală”.

Filmul urmărește povestea primului an de după incendiul din clubul „Colectiv” și oferă acces spectatorilor în locurile cheie de după evenimentul tragic: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe. Cutremurător și emoționant, filmul dezvăluie o rețea de corupție, minciuni și manipulări și urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului.

PIAȚA MUNCII - Un sfert dintre angajatori îngheaţă salariile în acest an, iar o treime oferă o majorare de cel mult 5%. Ca urmare a majorării salariului minim, angajatorii vor să restrângă cheltuielile, să comaseze funcţii şi să restructureze poziţii

Unul din patru angajatori nu va acorda nicio majorare salarială în acest an, deşi majoritatea angajaţilor speră să câştige mai mult, iar 35,5% afirmă că majorările salariale planificate pentru 2020 vor fi de cel mult 5%, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Salarii mai mari cu până la 10% vor oferi 13% dintre angajatori, iar doi din zece şi-au bugetat creşteri de până la 15% pentru angajaţii din companie. Doar 6,5% dintre respondenţi au afirmat că vor majora salariile peste acest prag.

Totodată, circa un sfert dintre angajatori spun că majorarea salariului minim de la 1 ianuarie le va afecta bugetul de personal, astfel că vor lua măsuri precum restrângerea cheltuielilor cu beneficiile extrasalariale, comasarea unor funcţii, automatizarea unor procese şi restructurarea unor poziţii.

”În privinţa beneficiilor extrasalariale, cei mai mulţi dintre angajatori (64,5%) mizează în continuare pe tichetele de masă, iar 58% spun că vor acorda prime pentru ocazii speciale, în timp ce 39% vor organiza petreceri pentru angajaţi. În plus, 38,7% dintre respondenţi vor susţine cheltuielile cu transportul ale angajaţilor, iar 35% vor investi în cursuri şi traininguri de dezvoltare personală pentru angajaţi. Alte beneficii : teambuilding-uri, abonamente la clinici medicale private sau abonamente la săli de sport. Aproximativ doi din zece respondenţi susţin că vor oferi un program flexibil de muncă”, mai arată sondajul.

Angajatorii vor continua recrutările şi în acest an, iar pentru primul semestru şase din zece angajatori vor deschide până la 10 poziţii noi, iar unul din zece va deschide între 10 şi 20 de poziţii. Pentru fiecare dintre acestea, 42% dintre angajatori vor recruta între 2 şi 5 angajaţi, iar o treime vor deschide poziţii ce vor fi acoperite de un singur angajat.

Alţi aproape 10% vor avea nevoie de 5 până la 20 de angajaţi pe fiecare poziţie nou deschisă. În majoritatea cazurilor, recrutarea se va face pe termen lung.

Circa 39% dintre poziţiile ce vor fi deschise în perioada ianuarie – iunie a acestui an vor fi pentru muncitori necalificaţi, 35% vor fi pentru muncitori calificaţi, iar 26%, pentru personal la birou (White Collars).

ANTREPRENORAT - Alina Cazacu a creat brandul de lumânări parfumate Arome Hai Hui şi vrea să realizeze 1.500 de produse pe an

„Nu cred că toată lumea poate să fie antreprenor, dar este important ca dacă simţi că ai o chemare să faci altceva, să îţi dai timp să încerci.“

Alina Cazacu a pus pe piaţă în noiembrie 2019 brandul Arome Hai Hui sub care creează lumânări parfumate handmade, pornind de la ideea de a face un cadou prietenilor şi familiei. În primele două luni de business, antreprenoarea a ajuns însă să vândă 500 de lumânări parfumate în marile oraşe din ţară.

Investiţia iniţială a fost de 2.200 de euro, iar o lumânare costă 35 de lei. Borcanele în care vin produsele, dar şi esenţele vin de la furnizori români şi ambalajul poate fi refolosit ulterior.

„Obişnuiam să fac în liceu tot felul de cadouri creative. M-am apucat împreună cu o prietenă care face textele de pe eticheta lu­mâ­nărilor, cu o altă prietenă care face scrisul ca­ligrafic. Am făcut o pagină de Facebook. Ne-am gândit că acesta este cel mai bun nume pentru că Hai Hui este o poreclă pe care o folosesc“, a povestit Alina Cazacu.

Divizionara A de handbal feminin CSU Oradea a fost învinsă în deplasarea cu CSU Universitatea de Vest Timișoara, contând pentru etapa a 12-a stagională din Seria D

Echipa timișoreană s-a impus, oarecum surprinzător, cu scorul de 30-27 (17-12). CSU Oradea se menține pe locul 3 în clasamentul Seriei D în urma acestui rezultat, cu 19 puncte la activ. Etapa viitoare, echipa orădeană va juca pe teren propriu cu CSU Reșița.

Rezultate înregistrate în etapa a 12-a din Seria D:
CSU Universitatea de Vest Timișoara – CSU Oradea 30-27 (17-12)
ACS Crișul Chișineu Criș – CS Marta Baia Mare 33-23 (18-16)
CSU Reșița – CSU Târgu Mureș 15-36 (7-19)
CLASAMENT
1. Crișul Chișineu Criș 12 10 2 0 375 – 279 32
2. CSM Târgu Mureș 12 9 1 2 371 – 287 28
3. CSU Oradea 12 6 1 5 317 – 326 19
4. CSU Timișoara 12 4 0 8 305 – 350 12
5. CSU Reșița 12 4 0 8 264 – 311 12
6. CS Marta Baia Mare 12 1 0 10 280 – 359 3

Etapa viitoare (sâmbătă, 8 februarie): CSU Oradea – CSU Reșița, CSM Târgu Mureș – ACS Crișul Chișineu Criș, CS Marta Baia Mare – CSU Universitatea de Vest Timișoara.

Cum pot învăța elevii despre migrație prin joc

Luana Martin, 37 de ani, a creat un boardgame pe care profesorii îl pot folosi la clasă pentru a le explica elevilor migrația și noțiuni de protecția mediului.

Când deschide cutia în care se află jocul educațional CUiB, Luana scoate prima oară trei boarduri diferite, cu situația climatică la nivel global pentru trei perioade diferite: 2015, 2065 și 2165. Jucătorii folosesc cartonașe cu păsările ca să străbată harta de la sud la nord și înapoi. În tot acest timp traseul lor depinde de variabile precum resurse, hrană sănătoasă / nesănătoasă sau apă curată / poluată. Astfel, CUiB le dă șansa profesorilor să aducă în discuțiile cu elevii teme mari precum climă, poluare, migrație sau exploatare forestieră, la ore precum geografie, biologie sau educație civică.

Luana locuiește în Berlin, dar prima oară a jucat CUiB alături de copii din România. În 2015, când a obținut finanțare pentru a crea boardgame-ul CUiB prin intermediul unui ONG de mediu cu care colabora în România, Luana Martin și-a dat seama că are doar patru luni la dispoziție pentru a face un joc de la zero: trebuia gândit, elaborat un design, produs și apoi implementat în școli. În acele luni, Luana a tot venit în România pentru a se asigura că jocul va ieși cum își dorește și că va fi un instrument valoros la clasă. Între timp, a adus jocul și în câteva școli germane, iar ceea ce a remarcat atât la profesorii români, cât și la cei germani, este volumul mare de muncă pe care trebuie să-l depună pentru a-și organiza materia. Așa că acum, Luana lucrează la un ghid pe care să-l includă în cutia jocului, pentru ca profesorii să știe de la început cum îl pot folosi în clasă.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională