Revista presei

3 iulie 2020

Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara este pregătită să primească viitori studenți

FEAA Timișoara asigură un învățământ superior de înaltă calitate în domeniul economic și te pregătește pentru o carieră de succes în direcți diverse din sfera afacerilor, a serviciilor publice și a mediului financiar-bancar.

Suntem cea mai mare facultate din vestul României, ne poziționăm în TOP 3 facultăți de economie la nivel național și avem recunoaștere internațională pentru performanța în educație și pentru soluțiile inovative de dezvoltare sustenabilă a societății.

Punem la dispoziția viitorilor studenți o infrastructură modernă, comparabilă cu cea regăsită în universitățile de top din spațiul european. Sălile noastre de curs și seminar sunt modernizate și dotate cu tehnologiile necesare pentru derularea unui învățămțnt superior modern și racordat la noile tendințe europene și mondiale.

Avem grija de tine să nu îți lipsească nimic, de aceea, la etajul 2 vei găsi un Fast Food, mai exact 3F 😊, cu prețuri speciale pentru studenți.

Avem si locuri de recreere, Minds Hub de exemplu, este un spațiu în care vei putea să stai în pauze, să citești, să discuți cu alți colegi sau cu profesioniști din mediul de afaceri.

A fost promulgată legea prin care concursurile de titularizare pot fi organizate şi în perioada stării de alertă

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ, care prevede că în perioada stării de alertă pot fi organizate concursurile de titularizare în învăţământul preuniversitar şi cele de ocupare a posturilor din învăţământul universitar.

‘Pe durata stării de alertă, în instituţiile şi autorităţile publice, se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcţiilor vacante şi temporar vacante, cu excepţia celor prevăzute la alin. (1) şi (2), precum şi la art. 11 şi 12, precum şi posturile de predare vacante din unităţile de învăţământ preuniversitar şi a posturilor şi funcţiilor vacante din instituţiile de învăţământ superior, institutele de cercetare, Academia Română şi academiile de ramură’, prevede actul normativ.

Ordonanţa vizează stabilirea unor măsuri privind buna funcţionare a sistemului de învăţământ pentru asigurarea continuităţii procesului de învăţământ pe durata stării de urgenţă, completată şi cu starea de alertă, până la eliminarea restricţiilor privind adunările publice, astfel încât procesul de învăţământ să se poată realiza şi în modul online. Agerpres

Adrian Curaj, fost ministru al Educației: Cred puternic că ne trebuie un CNATDCU care să vegheze asupra calității și aspectelor de etică la nivel de sistem. Dar nu să facă bucătăria pe care trebuie să o facă universitățile

Cum poți acorda o diplomă în sistem joint degree, deci cu cel puțin o altă universitate din Europa, dacă diploma din România este emisă de Ministerul Educației? Întrebarea este ridicată de fostul ministru al Educației Adrian Curaj, cel care în mandatul din 2016 a încercat să modifice legea astfel încât universitățile să fie cele care eliberează diploma de doctor, nu Ministerul Educației cum e în prezent. Inițiativa fostului ministru a fost primită cu mare ostilitate, în contextul în care eliberarea de către universitate însemna și retragerea tot de către instituția de învățământ superior, iar o serie de plagiate, ca cel al fostului premier, Victor Ponta, așteptau să fie tranșate tocmai de Ministerul Educației, nu de universitățile de la care obținuseră doctoratele prin plagiat.

Contactat de Edupedu.ro în contextul în care mai mulți rectori nemulțumiți că nu fac parte din CNATDCU ar fi propus desființarea pur și simplu a forului, potrivit Pressone.ro, Curaj a declarat că a discutat cu rectorii, dar “într-un context mai mare, cel din 2016, și această părere e consolidată acum, în 2020, de ceea ce se întâmplă în proiectul universităților europene, acolo unde se pune accent pe acordarea diplomelor în mecanism joint degree”.

 

DIASPORA - Master la Universitatea Stanford cu o lucrare despre costumul românesc

Deși a plecat din țară încă din 1991, la 18 ani, urmându-și familia mai întâi în Canada, apoi în Statele Unite, Simona Laiu a păstrat mereu conexiunea cu țara, prin firele cât se poate de vizibile din care sunt țesute costumele tradiționale pe care le iubește, le poartă și le colecționează cu nesaț, pe care le-a dus în toată lumea și le-a cuibărit în cele mai surprinzătoare și mai exotice peisaje (vizibile pe pagina ei de Facebook Grădina Hestiei) și pe care acum le studiază. Tocmai și-a luat titlul de Master la Universitatea Stanford cu o lucrare despre costumul românesc și urmează, desigur, să studieze mai departe.

„În toate licitațiile mondiale, cele mai prețioase articole de port țărănesc sunt cele românești. Există piese somptuoase, migăloase, prețioase ale altor popoare, însă estetica portului nostru, în special a cămășilor, este covârșitoare. Muzeele lumii poartă în ele prețioase articole de port țărănesc românesc, ii, de la începuturile lor, majoritatea create în a doua jumătate a secolului 19.

 

ECONOMIE - Harta comerţului modern: unde au mers retailerii cu cele 4.300 de magazine alimentare aflate acum în prima linie a economiei locale. Județul Timiș, pe primul loc în țară

Pentru a realiza această hartă au fost analizate datele pentru 11 reţele de comerţ modern ce au local magazine de tip hipermarket, supermarket, cash & carry, discount şi proximitate modernă.

Harta comerţului modern local este de fapt o copie fidelă a economiei româneşti dat fiind că cele mai multe magazine sunt deschise în judeţele puternice economic, în frunte cu Bucureştiul. Mai exact, Capitala găzduieşte aproape 800 de magazine, respectiv aproape o cincime din totalul unităţilor moderne, indiferent de tipul lor.

Pe poziţiile următoare la nivel de judeţe se găsesc Timiş (217), Cluj (191), Ilfov (189), Braşov (178) şi Constanţa (165). Astfel, judeţele cele mai puternice din punct de vedere economic sunt şi cele care au acoperire bună din punctul de vedere al numărului de magazine.

DANIEL FUNERIU - Manual de navigat în apele tulburi ale lui 2020

Viața este, esențialmente, despre discernământ. Cu cât avansezi în viață, cu atât ești chemat să ai discernământ asupra unor spețe din ce în ce mai complexe.

Din fericire baza de date pe care o ai la o vârstă mai avansată, popular numită experiență, e și ea din ce în ce mai vastă, deci poți să faci alegeri fericite în spețe din ce în ce mai complexe.

De aceea oamenii mai educați, adică cei care au baze de date mai vaste, dar și motoare de căutare mai performante, iau decizii mai bune, adică, spus pe scurt, au un discernământ mai dezvoltat, navighează mai bine prin viață. E preferabil să fim conduși de așa oameni. Cu cât educația e mai slabă, cu atât deciziile luate se bazează pe instincte și nevoi primare și nu pe analize complexe.

DEZBATERE - Economistul-șef al Raiffeisen Bank: O creștere de 10% a pensiilor este fezabilă, dar e sfidător sistemul pensiilor speciale

Posibila creștere de 10% a pensiilor este una „fezabilă”, în contextul presiunii puse pe buget de cheltuielile aproape la fel de mari ca veniturile și a efectelor pandemiei de coronavirus, a explicat, pentru Europa Liberă, Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank.

Totuși, economistul argumentează că sistemul de pensii din România își arată astfel inechitățile, deoarece pentru pensionarii care au contribuit toată viața lor activă la sistemul de pensii nu există bani ca pensiile lor să ajungă la un nivel decent, în schimb, s-a format „o castă de privilegiați” care primește pensii „enorme, raportate la contribuțiile pe care le-au avut”.

Așa cum a anticipat și agenția Standard & Poor’s în cadrul celei mai recente evaluări a ratingului de țară, pensile ar putea fi majorate cu 10%. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a explicat, la Digi24, că propunerea sa este ca, în septembrie, pensiile să crească cu acest procent, în loc de 40% cât era programat prin legea pensiilor, dând astfel posibilitatea creșterii alocațiilor și lăsând bani și pentru investiții.

EDITORIAL - A doua pandemie în Occident: antirasismul justiţiar

Precizez că şi eu mă asociez milioanelor de oameni de pe planetă care au fost indignaţi în urma celor petrecute la Minneapolis. Şi eu, ca şi alte milioane de oameni, detest rasismul şi sînt dispus în orice moment să-l denunţ şi să-l condamn. Nu sînt însă dispus să mă las manipulat de o formă de antirasism imaginar şi generator de ură care mi se pare şi un pericol pentru democraţie. Acum ar fi momentul să citim sau să recitim un eseu intitulat Un rasism imaginar publicat în 2017 de filozoful francez Pascal Bruckner. Există deja pe planetă destule forme de rasism veritabile, nu e cazul să mai inventăm altele, imaginare, afirmă Pascal Bruckner în această carte disponibilă şi în româneşte la Editura Trei. El se ocupă în special de un fenomen apărut în ultimii treizeci de ani în Franţa, unde imediat ce încerci să schiţezi o observaţie critică în privinţa islamului eşti tratat de islamofob, dar analizează şi mecanismele de instrumentalizare a antirasismului de către forţe care vor distrugerea Occidentului, a civilizaţiei occidentale şi a democraţiei.

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională