Revista presei

3 noiembrie 2020

ASTĂZI - Security Challenges in the Balkans 2020 - 4th Edition

Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu asociația New Strategy Center, organizează în data de 3 noiembrie 2020 cea de-a patra ediție a conferinței internaționale „Security Challenges in the Balkans”, fiind transmisă live pe site-urile organizatorilor (www.newstrategycenter.ro și www.uvt.ro/ro/security2020), în intervalul 09:30 -18:30. Evenimentul aduce la Timișoara invitați cu o vastă experiență profesională, pentru a dezbate provocările clasice și emergente de securitate din regiunea Balcanilor.

Temele incluse pe agenda evenimentului sunt următoarele:

✔️ ”The Balkans and the Security Challenges in the Pandemic Crisis. The Day After Tomorrow”
✔️ ”Security Challenges in the Balkans Region and the Great Power Competition”
✔️ ”Economic Crisis after Pandemic: Threats and Opportunities for Regional Cooperation”
✔️ ”Hybrid Warfare in the Balkans. Infodemics and not Only”

Conferința va beneficia de prezența oficialităților și reprezentanților mediilor academice din România, Italia, SUA, Bulgaria, Franța, UK, Croația, Serbia, Polonia, Turcia.

Ministerul Fondurilor Europene: Școlile și universitățile pot aplica pentru accesarea de fonduri UE pentru tablete

Apelul de proiecte finanţat în cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC) pentru finanţarea tabletelor pentru elevi şi studenţi s-a deschis luni, 2 noiembrie, la ora 09:00, informează Ministerul Fondurilor Europene, citat de Agerpres.

În primele 30 de minute au fost depuse în sistemul electronic MySMIS 113 schiţe de proiecte şi 6 cereri de finanţare au fost finalizate. Până la ora 11:30, în sistemul electronic MySMIS au fost încărcate 14 proiecte în valoare de 6,7 milioane de euro.

În cadrul apelului POC pot fi decontate tabletele achiziţionate de unităţile de învăţământ şi de autorităţile publice locale începând cu data de 1 august 2020. Proiectele vor putea fi depuse până la data de 1 februarie 2020.

 

Suplimentar, pentru a susţine desfăşurarea activităţii didactice, MFE finanţează, prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare, echipamentele de protecţie şi containerele sanitare mobile în valoare de 50 milioane de euro, respectiv 25 milioane de euro. În cadrul acestui apel, proiectele pot fi depuse până la data de 15 ianuarie 2021. 

PIAȚA MUNCII UE - Ce înseamnă pentru România propunerea CE de reglementare unitară a salariului minim în toate statele UE

Noua propunere de directivă a Comisiei Europene de a stabili standarde în domeniul salariului minim în toate statele membre ale Uniunii Europene a generat deja, în doar câteva zile de la prezentare, dezbateri intense.

 

Nu este nicio surpriză deoarece domeniul salarizării este în competența statelor membre și intervenția europeană, chiar dacă este motivată de bune intenții, va fi cu siguranță dezbătută în contradictoriu atât în Parlamentul European, cât și în Consiliu.

Este mai ușor să precizăm, de la bun început, ce nu face propunerea de directivă. În primul rând, nu stabilește un nivel comun european al salariului minim. Nici nu ar fi posibilă o asemenea unificare în condițiile în care salariul minim de 312 euro din Bulgaria sau de circa 466 de euro din România este doar o fracțiune a salariului minim de 2.071 de euro din Luxemburg. Este evident că este imposibil din punct de vedere economic, al competitivității și al productivității din economiile statelor membre, să credem că am putea stabili un salariu minim comun european.

 

În al doilea rând, directiva nu stabilește o formulă unică de calcul a salariului minim. Formula unică este imposibilă în UE câtă vreme 21 de state membre, printre care și România, au un salariu minim național stabilit de guverne, iar alte 6 state membre, statele nordice, Danemarca, Suedia și Finlanda, dar și Austria, Italia și Cipru, folosesc metoda tradițională de a stabili salariul minim prin negocierile colective dintre patronate și sindicate.

În sfârșit, propunerea de directivă nu se referă în niciun fel la ideea venitului minim garantat. Pentru moment, acordarea unui venit minim garantat este mai degrabă o idee în dezbatere. Statele europene care fac experimente în acest domeniu se află într-un stadiu incipient al înțelegerii efectelor sociale pe care o asemenea măsură le-ar provoca.

Anisie: Un milion de copii învaţă exclusiv online. Fac apel către inspectori să intensifice monitorizarea lecţiilor desfăşurate în sistem online

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a anunţat, luni, că un milion de copii învaţă exclusiv online şi a făcut un apel către inspectorii şcolari generali şi către inspectorii şcolari să intensifice activitatea de monitorizare a cursurilor. Ministrul a precizat că s-au primit sesizări, atât de la părinţi, cât şi de la elevi că nu se desfăşoară activităţi didactice în sistem online.
Monica Anisie a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că există în prezent peste 3.800 de unităţi de învăţământ în scenariul roşu, care presupune cursuri exclusiv online.    “Conform raportărilor inspectoratelor şcolare, astăzi, la ora 10:30,avem următoarele date: şcoli în scenariu verde – 8.797, şcolii în scenariul galben – 5.029 şi şcoli în scenariul roşu – 3.830. Elevii care învaţă exclusiv online sunt aproximativ un milion de copii, iar în ceea ce priveşte municipiul Bucureşti – înţeleg că deja s-a încheiat şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a decis continuarea tot pentru 14 zile a învăţării în sistem online”, a afirmat ministrul Educaţiei.   Monica Anisie a făcut un apel către conducerea inspectoratelor judeţene să intensifice activitatea de monitorizare a lecţiilor desfăşurate în sistem online deoarece au fost primite semnale că nu au loc astfel de ore. 

Situatia la zi a scolilor din Romania. 3.830 de unitati de invatamant, in scenariul rosu

Situatia scolilor din Romania se schimba de la o zi la alta, in functie de numarul cazurilor noi de COVID-19, de rata de incidenta si de cazurile de infectare care apar in randul elevilor si profesorilor. 3.830 de unitati de invatamant isi desfasoara activitatea in scenariul rosu, exclusiv online, 5.029 in scenariul hibrid, atat online, cat si fata in fata, prin rotatie, iar 8.797 in scenariul verde, doar cu participare fizica.

“- 8.797 de unitati de invatamant in Scenariul 1 (S1): participarea zilnica (fata in fata) a tuturor prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie sanitara.

– 5.029 de unitati de invatamant in Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnica (fata in fata) a tuturor prescolarilor si elevilor din invatamantul primar, a elevilor din clasele a VIII-a si a XII-a, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie, respectiv revenirea partiala (prin rotatie de una-doua saptamani) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu si liceu, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie.

– 3.830de unitati de invatamant in Scenariul 3 (S3) implica participarea tuturor prescolarilor si elevilor la activitati/lectii online.

"Donează plasmă, fii erou!", campanie derulată de studenții de la UMF “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

Studenții de la „UMF Iuliu Hațieganu”  din Cluj-Napoca sunt implicați activ în lupta împotriva COVID-19.  Una dintre inițiativele acestora este campania ” Donează plasmă, fii erou!”, care se desfășoară în săptămâna 2-6 noiembrie. 

Toți pacienții vindecați de COVID-19 care sunt eligibili pentru donare și care doresc să ofere ajutor pacienților aflați în stare gravă, sunt invitați să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj Napoca, în intervalul orar 7:30-13:30,  spune la RFI, Marc Tudor Damian, student în anul IV la „UMF Iuliu Hațieganu” și coordonatorul proiectului Donează sânge, fii erou!, în care este inclusă și campania pentru donarea de plasmă.  

“La nivelul județului Cluj, dar și la nivelul întregii țări, este o foarte mare nevoie de plasmă, pentru pacienții internați pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. Plasma convalescentă conține anticorpi care previn infectarea celulelor sănătoase de către virus. Terapia cu plasmă convalescentă reprezintă o soluție bună de tratament pentru pacienții aflați în stare severă.  (…) Este super important să doneze cât mai multă lume, deoarece după cum vedem la nivelul întregii țări crește incidența cazurilor, din păcate numărul pacienților internați pe secțiile ATI este și el în creștere. “, spune Marc Tudor-Damian.

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională