Revista presei

3 mai 2019

Antoine Compagnon, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara

Antoine Compagnon, profesor la Collège de France, cea mai înaltă instituție de învățământ superior din Franța, va primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara.

Ceremonia de decernarea a titlului de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum profesorului Antoine Compagnon va avea loc luni, 6 mai, de la ora 11, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara.

În după-amiaza aceleiași zile, de la ora 18, tot la UVT, în amfiteatrul A11, Antoine Compagnon va susține o conferință despre „Literatură și inovație”. Conferința, coorganizată de UVT și Institutul Francez din Timișoara, este parte din programul Sezonul România-Franța 2019.

Ești elev sau student și vrei să câștigi 2.000 de lei? Înscrie-te la Timișoara virtuală 2019

Clubul SF Helion atenționează că elevii sau studenți care au vârste cuprinse între 14 și 30 de ani sunt invitați să participe la
concursul „Timișoara virtuală” 2019.

Acesta are loc în cadrul celei de-a 40-a ediții a Convenției Naționale de Science-Fiction, ROMCON, care se va desfășura la Timișoara în perioada 11-12 mai 2019.

Timișoara virtuală este o competiție de idei, fiecare concurent putând să probeze originalitatea și inventivitatea, proiectând o Timișoară posibilă, dar verosimilă.

Lucrările prezentate în concurs nu vor depăși 10.000 de semne tipografice. Lucrările se vor expedia pe adresa electronică asociatia.arcasf@gmail.com până la data de 8 mai 2019, ora 24.

CERCETARE / Dau un regat pentru un cod – Un cod de etică a cercetării științifice

Anunțat din 2003, „Codul de etică şi deontologie profesională al personalului de cercetare-dezvoltare” ar fi trebuit să completeze până acum Legea 319 din 2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare. Normele de bună conduită în cercetarea științifică sunt stabilite în Legea 206 din 2004, cu modificările și completările ulterioare. La adoptarea ei, această lege anticipa că normele de bună conduită vor fi completate și detaliate de acel „Cod de etică şi deontologie profesională al personalului de cercetare-dezvoltare”, dorit și pentru mai buna definire a statutului cercetătorului.

Codul în cauză se află (și) acum în dezbatere, într-o altă formă – pentru că au mai existat încercări: în 2010 a existat chiar și o propunere de hotărâre de guvern pentru aprobarea „Codului de etică şi deontologie profesională a personalului de cercetare-dezvoltare”. Propunerea cea mai recentă vine (tot) din partea Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovări (CNECSDTI). La sfârșitul lunii aprilie 2019, CNECSDTI a oferit consultării publice un proiect de cod de etică: „Codul Național de Etică a Cercetării Științifice” (CoNaEtic).

Din 2003 până în 2019, universitățile din România, Academia Română și diferite institute de cercetare au elaborat în nume propriu coduri de bună conduită a cercetării științifice și de predare plecând de la Legea 206 din 2004 și, mai ales, de la completările substanțiale pe care le-a primit această lege în 2011. Evoluția în sine este salutară. În lipsa unui cod elaborat sub pecetea Autorității Naționale a Cercetării Științifice, oameni și instituții au acoperit golurile dintr-un domeniu de activitate pentru care reglementarea etică devenea tot mai stringentă. În ultimii opt ani, s-au acumulat descoperiri stânjenitoare despre precara elaborare a unor lucrări de cercetare științifică, plecând chiar de la ceea ce constituie în mod convențional începutul unei cariere științifice: elaborarea tezei de doctorat. Prin urmare, era și firesc și de dorit ca cercetarea științifică să își clarifice cât mai repede standardele la care aderă.

Transformările pieței muncii prin automatizare și robotizare

Pierderea locurilor de munca generate de tehnologie va fi una de proportii astronomice, avand in vedere faptul ca susceptibile de inlocuire sunt exact locurile de munca ocupate de americanii cei mai afectati de schimbarile economice si dificultatile aduse de acestea. Educatia reprezinta o portita de scapare, dar cei mai multi dintre americani sunt ingrijorati de amenintarea creditelor de studii care trebuie contractate. Daca ne gandim la profesii care pot scapa de amenintarea automatizarii, acestea ar fi cele din domenii precum invatamant, asistenta medicala sau terapie, dar, daca oamenii nu isi permit o specializare in aceste domenii, aceste servicii n-ar mai exista.

Nu inlocuirea in sine este problema, ci ritmul in care aceasta inlocuire a locurilor de munca are loc. E greu de prezis, in momentul de fata, cat de rapide vor fi aceste schimbari. Daca te intrebi daca locul de munca pe care il ocupi va fi automatizat, raspunsul este, cel mai probabil, da, dar acest lucru va avea loc peste ani sau zeci de ani. Locul tau de munca va fi luat de un robot? Da, cel mai probabil. Pe termen lung, locul tau de munca va fiu automatizat, dar acest lucru nu inseamna ca nu te poti orienta spre a deprinde noi abilitati, unele care nu pot fi inlocuite de Inteligenta Artificiala. 

Priveste lucrurile altfel: 90% din activitatile pe care le derulau oamenii au fost deja inlocuite. Amenintarea tehnologiei nu este ceva nou. De-a lungul timpului, noile tehnologii au revolutionat natura ocuparii fortei de munca, muncitorii simtindu-se adesea amenintati ca vor fi inlocuiti. Noile tehnologii au creat si noi oportunitati si locuri de munca. Nu stim ce ne aduce ziua de maine, dar nu putine sunt vocile care sustin ca schimbarile viitoare nu vor fi cu mult diferite fata de cele experimentate deja de-a lungul timpului. Cee ace este cu adevarat important este sa tinen pasul cu aceste schimbari.

Parintii cer eliminarea mediei din gimnaziu din calculul mediei de admitere la liceu

Media obtinuta de elevii de clasa a VIII-a la examenul de Evaluare Nationala (EN) si media pe care au avut-o la clasa in gimnaziu arata ca notarea copiilor este foarte diferita, arata o analiza a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR). De aceea, parintii considera ca este mai bine sa nu se mai tina cont de media din gimnaziu care inseamna 20% din nota de intrare la liceu. Acestia aduc in discutie reintroducerea examenului de admitere la liceu.

Concret, unul din 3 copii a avut medii cu peste trei puncte mai mari la clasa fata de cele obtinute la examen. Mai mult, in total, 50 la suta din copii au avut medii mai mari cu cel putin un punct fata de cele obtinute la Evaluarea Nationala. 
 
Drept urmare, reprezentantii CDR au propus Ministerului Educatiei eliminarea mediei din gimnaziu din calculul mediei de admitere la liceu. In prezent, la calculul mediei de admitere la liceu, media anilor de gimnaziu inseamna 20%, iar cea obtinuta la Evaluarea Nationala conteaza in proportie de 80%.
 
In plus, reprezentantii asociatiilor parintilor spun ca cer si ei luarea unei astfel de masuri.
 
“Federatia Nationala a Parintilor a incercat in ultimii patru ani sa scoata acest procent. Ministerul Educatiei nu si-a dorit asta, explicand ca unii elevi buni pot fi emotionati si sa nu dea randament maxim la EN si atunci, media claselor V-VIII ii ajuta. Acesta a fost singurul argument oferit de catre minister”, sustine presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Romania, Iulian Cristache.

PLAN DETALIU / ROMÂNI EMIGRAȚI: Paște în zi de lucru

Nicoleta Boboșilă avea 26 de ani atunci când a venit în Castellón de la Plana, cu 16 ani în urmă. Soțul ei, Stan, sora ei, Dana, și fratele ei, Florin, erau deja aici. După un an, a venit și mama ei, Florina, care i-a adus pe cei doi copii ai Nicoletei, Claudiu și Alex, care au crescut în Spania și au astăzi 17 și 19 ani. Casa părintească din Băleni-Români, județul Dâmbovița, a rămas goală, iar lângă ea au ridicat încă două case: una a Nicoletei și alta a fratelui ei, Florin. N-au locuit niciodată în ele.

Mâine, în Duminica Paștelui, familia se va întâlni la Benicàssim, în restaurantul fratelui cel mic – două surori, un frate, soția și soții lor, cei șapte copii și bunica Florina care i-a crescut pe toți. Se vor întâlni abia după-amiaza, după ce frații o să închidă barurile și restaurantele în care lucrează, o să se spele și o să se îmbrace în haine de sărbătoare.

AFIȘ / Antoine Compagnon, Doctor Honoris Causa al UVT, 6 mai 2019

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională