Revista presei

4 martie 2019

UVT a deschis perioada de înscrieri la cursul Revoluția de la Timișoara din 1989

Universitatea de Vest Timișoara a deschis perioada de înscrieri la cursul Revoluția de la Timișoara din 1989, în cadrul programului „Timișoara, trei decenii de libertate”, organizat la 30 de ani de la revoluție.

Ultima zi de înscriere va fi joi 7 martie 2019 (inclusiv). Formularul de înscriere ce a fost creat și postat online poate fi folosit atât de studenții UVT, cât și de studenții altor universități, elevi sau orice cetățean interesat să participe la programul acestui curs. În funcție de categoria în care se încadrează cel care vrea să participe la curs, formularul se împarte pe ramuri și solicită înscrierea datelor cursantului, și se află la această adresă web https://goo.gl/forms/SE9oC2V6VxU6ELSo2 .

Evoluția stării infracționale în școlile din Timiș, în primul semestru

De la începutul anului școlar (septembrie 2018) până în luna ianuarie a anului 2019 (primul semestru), în Timiș au fost sesizate 15 infracțiuni comise în incinta și zona adiacentă a unităților de învățământ preuniversitar, conform reprezentanților Poliției.

Dintre aceste infracțiuni, 14 au fost săvârșite în incinta unităților de învățământ și o faptă în zona adiacentă școlii. Toate cele 15 infracțiuni au fost înregistrate în mediul urban. Autorii acestor infracțiuni constatate în semestrul I au fost elevii, care au furat sau i-au lovit pe colegii lor. De altfel, furturile sunt pe primul loc în topul infracțiunilor din școli și în zona adiacentă lor în Timiș, dar sunt urmate îndeaproape de loviri și alte violențe.

Învățământul dual vs învățământ profesional

În 2012, la cererea expresă a angajatorilor care nu reuşesc să acopere nici acum lipsa de meseriaşi, s-a înfiinţat învăţământul dual. Şi tocmai că angajatorii cer expres anumite calificări, cei care reuşesc să intre în puţinele clase au şi mai multe avantaje.

Avantaje învăţământ profesional:

– practică în companii după finalizarea clasei a X-a

– bursă de la stat: 200 de lei

– locuri puse la dispoziţie de MEN

Avantaje învăţământ dual

– practică în companii din primul an

– bursă de la stat: 200 de lei + bursă de la angajator:  200 de lei

– locuri puse la dispoziţie de angajatori

Începe înscrierea în clasa pregătitoare

Luni, 4 martie 2019, începe înscrierea copiilor de 5-6 ani în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2019-2020. Potrivit calendarului afișat de Ministerul Educației, părinții pot începe completarea cererii de înscriere fie online, fie la școală, iar mai apoi validarea acestor documente la secretariatul școlii.

Formularul online (va fi disponibil pe 4 martie, potrivit Ministerului) pentru completarea cererii nu permite și trimiterea acestei cereri la școală, ci oferă doar posibilitatea completării câmpurilor din cerere. După care părintele trebuie să printeze formularul completat și să meargă cu el la secretariatul școlii la care vrea să își înscrie copilul, pentru validare.

Se extind reacțiile și în mediul universitar față de OUG 7: Asociația studenților de la Facultatea de Drept a Universității București cere abrogarea ordonanței

Asociația studenților de la Facultatea de Drept a Universității din București se raliază celorlalte reacții din mediul universitar față de OUG 7, cerând abrogarea acesteia și condamnă măsurile legislative de întârziere a admiterii tinerilor absolvenți de studii juridice în profesiile de judecător și procuror prin dublarea nejustificată a școlarizării la INM și a stagiaturii.

 

Asociația Studenților în Drept, în calitate de organizație neguvernamentală care își asumă reprezentarea intereselor studenților Facultății de Drept a Universității din București, precizează că susține la pozițiile exprimate de cadrele didactice din Facultatea de Drept a Universității din București, de Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, precum și acțiunile declanșate de judecătorii și procurorii din țară.

Limba este un instrument de cultură și comunitate

Ce este mai ușor de descris: culoarea ierbii sau mirosul ei? Răspunsul poate depinde de locul în care vă aflați și, mai exact, de limba voastră maternă.

Oamenii sunt deseori caracterizați ca ființe vizuale. Dacă sunteți un vorbitor nativ de limbă engleză, ați putea fi de acord în mod intuitiv. La urma urmei, engleza are un vocabular bogat pentru culori și forme geometrice, dar puține cuvinte pentru mirosuri. Cu toate acestea, un studiu recent la nivel mondial sugerează că, dacă înțelegem lumea prin văz, auz, miros, gust sau senzație, percepțiile variază enorm în funcție de cultură. Aceste diferențe se reflectă în limbă.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională