Revista presei

5 februarie 2020

UVT confirmă! Cea mai bine poziționată universitate din Timișoara în ediția ianuarie 2020 a Webometrics

UVT se plasează pe locul 5 din cele 101 de instituţii de învăţământ superior ierarhizate din România, potrivit rezultatelor ediției din ianuarie 2020 a Webometrics.

La nivel european se regăseşte pe locul 535, iar la nivel mondial ocupă poziţia 1484, dintr-un total de 28.000 instituții de învățământ superior, evaluate la nivel mondial.

Universitatea de Vest din Timișoara și-a orientat strategia spre comunicarea new-media și online, devenind din ce în ce mai adaptată noilor tendințe ale accesului liber la informaţii şi transparenței. Plasarea UVT în noul ranking Webometrics subliniază tocmai succesul acestei strategii, una adaptată noilor generații de tineri, pentru care comunicarea e facilitată cu preponderență de noile instrumente online”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Webometrics are la bază date din open sources de încredere şi bazează pe următorii 4 indicatori:

1. Presence (5%)

2. Visibility (50%) 

3. Openness (Transparency – 10%) 

4. Excellence (Scholar – 35%) 

Mii de elevi cu viroză în Timiș

Mii de elevi din Timiș au fost diagnosticați cu viroză, până marți, 4 februarie. Numărul virozelor a ajuns la 3.154 în școlile și grădinițele din Timiș, fiind bolnavi atât preșcolari și elevi, cât și cadre didactice.

 

În cazul elevilor, preșcolarilor și cadrelor didactice din Timiș, numărul infecțiilor respiratorii (viroze) este din ce în ce mai mare. Marți, 4 februarie, 859 de preșcolari din Timiș sunt diagnosticați cu viroză, dar și 2.246 elevi și 49 de cadre didactice.

Gripa este și ea „prezentă”. Nu mai puțin de 40 de preșcolari din Timiș au gripă, la fel și 55 de elevi și un cadru didactic.

În fiecare dimineață, în școlile și grădinițele din Timiș se realizează triajul elevilor. Copiii care sunt bolnavi sunt trimiși la doctorul de familie sau la specialist, pentru tratament.

Salvaţi Copiii: Rata mortalităţii infantile e de 3,3 la mie în Bucureşti și 4,2 la mie în Timiș

Rata mortalităţii infantile a coborât în Bucureşti la 3,3 la mie, Tulcea are o rată de 14,7 la mie, peste dublul mediei naţionale, conform Organizaţiei ”Salvaţi Copiii”, care remarcă faptul că, deşi rata mortalităţii infantile a scăzut în ceea ce priveşte media pe ţară, la 6 la mia de copii născuţi vii, potrivit datelor finale ale Institutului Naţional de Statistică, procesate pentru anul 2018, există clivaje cronice între judeţe, precum şi între urban şi rural. Organizaţia dă ca exemplu judeţul Botoşani, unde rata mortalităţii infantile în rural este de trei ori mai mare decât la oraş, unde mamele au acces la servicii medicale constante.

„Clivajul uriaş între câteva judeţe ale ţării ne arată că şansa la viaţă a nou-născuţilor depinde de accesul la servicii medicale şi de dotare a maternităţilor cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci şi o încălcare a dreptului la viaţă. Devine imperios necesar să accelerăm dotarea maternităţilor şi să dezvoltăm programul de combatere a mortalităţii infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizăm pe solidaritatea socială şi continuăm să punem presiune pe autorităţi, să facă din maternităţi o prioritate zero”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

STUDIUL PIEȚEI MUNCII - Topul sectoarelor din România după fluctuaţia de personal: cei mai mulţi angajaţi care îşi părăsesc rapid angajatorul lucrează în centrele de servicii, în sectorul financiar-bancar şi în automotive.

Sectoarele de activitate cu cel mai ridicat nivel al fluctuaţiei înregistrat anul trecut au fost cel de shared services centers (servicii din industria de outsourcing) cu o rată a plecărilor voluntare de 21%, urmat de sectorul financiar – bancar cu o rată de 21%, industria automotive cu 20% şi sectorul IT&C cu o rată de fluctuaţie de 20%, conform informaţiilor oferite de firma de executive search şi consultanţă în management Korn Ferry.

În sectorul bunurilor de larg consum, fluctuaţia de personal a ajuns la 16% în 2019. La nivelul pieţei generale, fluctuaţia de personal a ajuns la 16% în 2019, în creştere cu 1% comparativ cu 2018 şi cu 2% faţă de 2017. 

ANTREPRENORIAT - Cum construiești un business de 100.000 de euro într-o hală industrială dezafectată, mizând pe faptul că sunt oameni care nu au unde, nu au cu ce sau nu au cu cine

Curaj și o idee foarte bună. Dar și inconștiență

Acestea sunt cele trei elemente de care ai nevoie pentru a deveni antreprenor, cred cei doi tineri din Timișoara. Florin și Daniel se știu din perioada studenției, de pe vremea când conduceau organizații studențești și participau la diverse evenimente. Pasiunea pentru tâmplărie i-a adus împreună într-un altelier, pe care și l-au amenajat în imediata vecinătate a unui spațiu unde se organizau diverse evenimente. De aici au venit primele lor comenzi, pentru că erau firme care aveau nevoie de standuri, dar și ideea viitorului lor business.

Educația din Germania, prin ochii emigranților români

În noiembrie 2019, am stat timp de o săptămână în Germania și am discutat cu români stabiliți acolo despre cum interacționează ei cu sistemul educațional german. În Berlin și Köln am cunoscut și fotografiat părinți, persoane cu inițiative în educație, o profesoară de artă, un psiholog școlar și un asistent social. Am aflat cum aleg să se implice în educație, ce i-a determinat să aleagă domeniul, ce asemănări și diferențe au remarcat între sistemul românesc și cel german, dar și cât se leagă munca lor acolo de România. Au ieșit șase portrete scurte și un reportaj. Seria face parte dintr-un proiect de colaborare cu Goethe Institut Bukarest, iar portretele vor fi parte a expoziției Acasă: wohin?, care va avea loc în perioada 5-21 februarie în București.

***

Luana Martin a creat un boardgame pe care profesorii români și germani îl pot folosi la clasă pentru a le explica elevilor migrația și noțiuni de protecția mediului.

Cristina Beiten lucrează ca psiholog școlar în sistemul german și simte că rolul ei chiar contează.

Adela Militaru a dezvoltat o platformă pe care profesorii o pot folosi pentru a aduce la clasă ONG-uri care să-i învețe pe elevi mai mult decât materia obligatorie.

Cum a gestionat Maria Pepine prima interacțiune a copilului ei cu sistemul educațional german. 

Teodor Teleagă e student în anul al treilea la Bonn și încă încearcă să recupereze bazele care i-au lipsit după 12 ani de școală în România.

Maria Nițulescu este profesor de artă în Germania și a învățat că libertatea de importantă ca să le dezvolți creativitatea copiilor cu care lucrezi.

Mona Vintilă construiește un viitor pentru copiii câtorva familii de români din Berlin.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională