Revista presei

5 mai 2020

Reîncepe bătălia clasamentelor universitare! Universitatea de Vest Timişoara e cea mai bună la cercetare

Universitatea de Vest Timişoara a fost inclusă într-un nou top al învăţământului superior. De această dată stă bine în România la capitolul cercetare într-un top realizat de o agenţie din Moscova.

UVT a obținut cea mai bună clasare dintre universitățile românești în Research Rank (sub-topul dedicat zonei cercetării) din cadrul Round University Ranking, ediția 2020.

Prezenta ediție a rankingului include doar 6 universități din România, UVT menținându-și poziția în zona intervalului 601-700, ocupând poziția 672 dintr-un total de 829 de universități ierarhizate.

Clasificarea Round University Ranking măsoară performanța universităților pe baza a 20 de indicatori de performanţă grupaţi în 4 categorii: predare (40%), cercetare (40%), diversitate internațională (10%) şi sustenabilitate financiară (10%) şi 6 domenii de studii: științe umaniste, științe ale vieții, științe naturale, științe tehnice, științe sociale şi științe medicale.

„Activitățile de cercetare fac diferența dintre universitățile de top și celelalte instituții de educație superioară. Sunt convins că prin indicatorii buni, certificați și de Round University Ranking, caracteristici pentru programele noastre de cercetare, UVT contribuie la avansul orașului și zonei noastre”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

„TransFormArt”, o inițiativă TM2021, ne arată cum se transformă evenimentele culturale în contextul pandemiei

Începând de luni, 4 mai, timișorenii pot vedea pe pagina de Facebook a Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii cum se adaptează organizațiile culturale locale la realitatea post-pandemie. Astfel, prin intermediul unor scurte intervenții filmate, reunite sub titlul TransFormArt, membrii acestor organizații își împărtășesc gândurile lor despre transformările prin care trece sectorul cultural, dar și soluțiile concrete identificate pentru continuarea programelor.

Inițiativa Asociației Timișoara 2021 vizează să ofere contextul unei analize constructive asupra dificultăților pe care le traversează sectorul cultural, dar și să stimuleze o reflecție comună care poate servi întregului sector cultural din Timișoara, dar și din România.

„Este timpul să regândim modul în care Timișoara va lumina orașul, țara, Europa, în anul Capitalei Culturale. Noi, Asociația Timișoara 2021 și partenerii noștri, ne aflăm în fața unei provocări, de a dovedi că putem regândi și adapta proiectele noastre culturale, în condițiile actuale de distanțare socială, de izolare și cu diferite restricții. Împreună avem capacitatea de a ne adapta, de a trece – doar parțial, acolo unde se poate – în mediul online, de a modifica unele proiecte sau chiar de a le amâna, dar numai în scopul de a le continua în condiții de siguranță pentru public și pentru artiști. Creativitatea este importantă pentru ca Timișoara să lumineze din nou, așa cum a făcut-o în momentele grele ale istoriei sale. Pentru că după această perioadă, lumea va fi altfel decât am cunoscut-o până acum, scena culturală și artistică are nevoie de TransFormArt, de exemple pozitive despre cum ne putem adapta de acum înainte”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

6.000 de elevi și 100 de profesori din Timiș vor primi laptop-uri și smartphone-uri. Cum puteți ajuta?

Conform Inspectoratului Școlar Județean Timiș, aproximativ 6.000 de elevi și 100 de cadre didactice din județ nu au încă acces la un echipament informatic activ pentru a  participa la activități școlare online.

În acest context vine o veste excelentă pentru elevii și profesori. Instituția Prefectului Județului, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale prin Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Timiș, demarează Campania e-learning TM, privind dotarea elevilor din județul Timiș cu laptopuri, tablete sau smartphone-uri, necesare pentru accesarea platformelor electronice de învățare (e-learning).

Pentru a asigura fiecărui elev din județul Timiș șanse egale la educație, în situația actuală fără precedent a pandemiei de coronavirus, Instituția Prefectului a trimis adrese primăriilor din județ și Consiliului Județean Timiș  în baza cărora autoritățile locale sunt rugate să se alăture Campaniei e-learning TM pentru a facilita accesul acestora la învătământul online.

Scriitorul francez Michel Houellebecq nu crede în începutul unei ”lumi noi” după pandemia de coronavirus: ”Va fi aceeaşi, puţin mai rea”

Începutul unei ”lumi noi” după criza generată de pandemia de COVID-19 nu-l convinge pe celebrul scriitor francez Michel Houellebecq, care anticipează din contră o lume ”puţin mai rea”, informează AFP, preluată de Agerpres.

”Nu cred nici pentru o fracţiune de secundă declaraţii de genul ‘nimic nu va mai fi ca înainte’. Dimpotrivă, totul va rămâne exact la fel”, a afirmat scriitorul, autorul, prin alte scrieri, al romanului ”Harta şi teritoriul”, într-o scrisoare citită luni la postul de radio France Inter.

”Nu ne vom trezi, după izolare, într-o lume nouă; va fi aceeaşi, puţin mai rea”, a subliniat scriitorul, cel mai citit autor francez contemporan în străinătate şi cel mai tradus autor francez în viaţă.

Epidemia de COVID-19, estimează romancierul, ”ar trebui să aibă drept principal rezultat accelerarea anumitor mutaţii în curs”, printre care, în special, ”diminuarea contactelor între oameni”.

”Epidemia de coronavirus oferă un motiv splendid de a adera la această tendinţă îngrijorătoare: un fel de uzură morală care pare să afecteze relaţiile umane”, a afirmat de asemenea Michel Houellebecq.

 

Barometrul Europa FM: În pandemie, românii au cea mai multă încredere în cadrele medicale

Aproape 80 la sută dintre români spun că au multă și foarte multă încredere în cadrele medicale implicate în lupta cu pandemia de coronavirus.

Acesta este rezultatul Barometrului Europa FM realizat de IMAS luna trecută.

Astfel, participanții la chestionați au fost rugați să spună cât de multă încredere au, în general, în actorii din domeniul sanitar implicați în rezolvarea crizei provocate de coronavirus.

În cadrele medicale – adică medici, asistenți medicali, infirmieri, etc – au foarte multă încredere 41,4 la sută dintre români. Alți 38,5 la spun că au destul de multă încredere. Iar peste 18 la sută afirmă că au destul de puțină sau chiar foarte puțină încredere în cadrele medicale.

ANTREPRENORIAT - Startup-ul românesc de tehnologie Humans – investiție de 330.000 de euro pentru tehnologii de media bazate pe inteligență artificială

Un start-up românesc de tehnologie, Humans, a atras o investiție de 330.000 de euro pentru a dezvolta o tehnologie capabilă să genereze „synthetic media” (media bazate pe inteligență artificială), potrivit unui comunicat de presă. Cei mai mari investitori în companie sunt Early Game Ventures, fond de venture capital care investeşte în start-up-uri din Romania din industrii emergente, şi ROCA X, parte a Impetum Group, un proiect destinat afacerilor disruptive, precum şi un investitor privat.

Comunicatul arată că tehnologia dezvoltată de Humans se bazează pe cele mai noi progrese din zona de inteligenţă artificială (AI) și constă în manipularea vocii, imaginii şi gesturilor unei persoane, în scopul generării unor reprezentări sintetice ale identităţii sale, cunoscute şi sub denumirea de ADN digital, synthetic sau algorithmically generated media.

Potrivit sursei itate, tehnologia va permite, spre exemplu, nararea cărților (audio-books) de către actorul preferat, susținea unor cursuri online (de fizica cuantică, de ex.) de către vedeta preferată, montarea unor reclame fără a fi necesară prezența fizică a vedetelor sau personalizarea producțiilor audio-video în orice limbă. Platforma dezvoltată de Humans va genera prin tehnologia proprie reprezentări sintetice pe baza consimțământului titularilor acestor date, pe care le va distribui printr-un model B2B către industrii diverse – de la producţie şi generare media, advertising şi securitate, la cursuri şi live video conferencing.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională