Revista presei

5 martie 2019

UVT participă la proiectul de formare a noii Universități Europene UNITA

Obiectivul principal al unei universităţi europene vizează dezvoltarea cooperării transfrontaliere, prin crearea unei viziuni comune şi a unei strategii instituţionale pe termen lung, pentru creşterea competitivităţii şi atractivităţii universităţilor din Europa.

În anul 2018, Uniunea Europeană a anunţat lansarea competiţiei de proiecte-pilot denumită Universităţi Europene, desfăşurate sub egida programului ERASMUS+, prin care se vor finanţa, până în anul 2024, un număr de 20 de reţele de instituţii de învăţământ superior, din spaţiul întregii Uniuni Europene.

Universitatea de Vest din Timişoara va face parte din viitoarea Universitate Europeană UNITA, alături de alte patru universităţi şi de un institut de cercetare, respectiv, Universitatea din Pau (Franţa), în calitate de coordonator de proiect; Universitatea Savoie Mont Blanc din Chambery (Franţa); Universitatea din Zaragoza (Spania); Universitatea din Torino (Italia) şi Institutul de Cercetări Gran Sasso (Italia). 

Ultimele 3 zile pentru înscrierea la cursul transversal organizat de UVT despre Revoluția de la Timișoara din 1989

Universitatea de Vest lansează primul curs dedicat Revoluţiei de la Timişoara din 1989. Este vorba de o premieră în mediul academic din România, mai ales că acest curs va fi deschis şi studenţilor interesaţi de la alte facultăţi, dar şi publicului auditoriu.    UVT a anunţat că s-a deschis perioada de înscrieri la cursul Revoluţia de la Timişoara din 1989, urmând ca ultima zi de înscriere să fie joi 7 martie 2019 (inclusiv).    Cursul face parte din programul „Timişoara, trei decenii de libertate”, organizat de Universitatea de Vest la 30 de ani de la Revoluţie.   Formularul de înscriere ce a fost creat şi postat online poate fi folosit atât de studenţii UVT, cât şi de studenţii altor universităţi, elevi sau orice cetăţean interesat să participe la programul acestui curs. În funcţie de categoria în care se încadrează cel  care  vrea  să  participe  la  curs,  formularul  se  împarte  pe  ramuri  şi  solicită înscrierea  datelor  cursantului,  şi  se  află  la  această  adresă  web.

UBB este parte a proiectului InclusU, care vizează crearea unei universităţi europene

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este parte a unei alianţe internaţionale pentru realizarea unei universităţi europene InclusU (Inclusivess in/for the European Union through a European University).

alianţa poartă numele InclusU şi este formată din Universitatea din Lille (Franţa), Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (România), Universitatea din Malmö (Suedia), Universitatea Mykolas Romeris din Vilnius (Lituania), Universitatea din Minho (Portugalia), Universitatea Roma Tre (Italia) şi Universitatea din Wrocław (Polonia), Universitatea din Lille fiind coordonatorul administrativ al alianţei.

“Alianţa universitară InclusU este una robustă, creată pentru a reuşi în acest demers, fie acum, fie prin aplicaţiile deschise în următorii ani. Dar, în ultimă instanţă, acest demers este astfel gândit încât să conteze pentru internaţionalizarea UBB chiar în condiţiile în care nu s-ar câştiga finanţarea, deoarece viziunea şi angajamentul academic trebuie şi pot uneori să transceadă partea financiară”.

 

Frans Timmermans va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea SNSPA

Luni, 11 martie 2019, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) va acorda înalta distincţie de Doctor Honoris Causa prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Evenimentul se va desfăşura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, începând cu ora 16:00.

Născut la 6 mai 1961 la Maastricht, Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans a studiat literatură franceză la Universitatea „Radboud Nijmegen”, din Olanda, a urmat studii postuniversitare în drept european și istorie la Universitatea din Nancy, Franţa.

În septembrie 2014, Frans Timmermans a fost desemnat pentru un post de comisar din partea Olandei în cadrul Comisiei Europene, condusă de președintele ales, Jean-Claude Juncker. Începând din 1 noiembrie 2014, Frans Timmermans a preluat funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil de o mai bună reglementare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale. 

 

PIAȚA MUNCII / BestJobs: Unde au căutat românii să se angajeze în luna februarie

Românii au accelerat căutările de joburi în luna februarie, volumul de aplicări pentru un nou job crescând cu 15% comparativ cu luna ianuarie și cu 18% față de nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit ultimelor date furnizate de BestJobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România.

Cele mai căutate joburi din luna februarie continuă să fie în domenii precum transport, cu peste 23.000 de căutări, dar în scădere față de luna anterioară cu 60%, financiar contabil, cu peste 25.000 de căutări, la același nivel cu luna ianuarie, și inginerie, cu peste 16.000 de căutări, în ușoară scădere față de luna ianuarie. Interesul crescut din partea candidaților pentru joburi în aceste domenii confirmă faptul că oferta locurilor de muncă este insuficientă. Domenii precum vânzări, resurse umane sau marketing au fost și ele la mare căutare în luna februarie, cu un volum total de căutări de peste 30.000.

În luna februarie a acestui an, primele zece companii care au primit cele mai multe aplicări la joburile postate au fost ENEL (2.346 de aplicări), JT International (2.337 de aplicări), Oracle România (2.160 de aplicări), Kaufland România (2.012 de aplicări), Alpha Bank (1.669 de aplicări), Deichmann (1.667 de aplicări), Rompetrol (1.667 de aplicări), Banca Transilvania (1.638 de aplicări), Pepco Retail (1.557 de aplicări) și British American Tobacco (1.537 de aplicări).

 

PIAȚA MUNCII / Cea mai mare companie de tehnologie în domeniul securităţii digitale din Europa face un Centru de Excelenţă în România. Câţi oameni va angaja

Thales, cea mai mare companie de tehnologie din Europa care activează în domeniul securităţii digitale, îşi extinde prezenţa în România, prin dezvoltarea unui Centru de Excelenţă în Inginerie, şi îşi propune să angajeze în acest an, 190 de persoane, 

Centru de Excelenţă în Inginerie va livra soluţii atât în transporturi terestre, ci şi pentru alte domenii în care activează compania Thales, de la spaţiu şi apărare, la securitate şi avionică.

De peste 40 de ani, Thales este furnizor pentru Forţele Armate Române, iar din 2007 a început să dezvolte operațiuni industriale în țară.

“De atunci, Thales este într-o misiune de extindere a echipei de cercetare şi dezvoltare în domeniul software pentru a răspunde nevoilor din domeniul transporturilor feroviare. Astăzi un jucător important în industria feroviară din România, Thales operează un Centru de Competență în semnalizare pe liniile ferate, cu peste 250 de ingineri de software angajați. Nu este de neglijat implicarea Thales în proiectul european de cercetare în domeniul laserelor (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), oferind partenerilor din România cel mai puternic laser din lume. Instalat la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară, va atinge puterea maximă în 2019”, au precizat reprezentanţii companiei.

 

CĂRȚI / BOOKSTER - Când o afacere cu cărți pentru companii te face să te întorci acasă

Alexandra Stroe – cofondator Bookster: Despre antreprenoriat nu ştiam nimic. Am făcut facultatea la ASE, Relaţii Economice Internaţionale şi apoi am plecat cu o bursă de master. Un an în Olanda şi un an în Suedia. Şi masterul a fost în Management, cu focus pe Finanţe. Eu am început să lucrez la planul de business pentru Biblioteca, pentru că pe vremea aceea nu ştiam că vrem să îi spunem Bookster.

Mă regăseam în client. Mi-ar fi plăcut să am acces la un astfel de serviciu superfain, în care pot să îmi aleg dintr-o multituudine de cărţi, care să îmi vină la birou şi să nu plătesc eu nimic, iar angajatorul meu să îmi ofere acest beneficiu. Mi se părea o idee absolut minunată.

La început ne-am uitat pe listele de lectură de la Harvard sau MBA-uri din lume. Şi am mers pe recomandările unor persoane cunoscute, ca Bil Gates sau Warren Buffet. Am mers foarte mult către oameni cu cărţi de dezvoltare personală şi profesională.

Un abonat Bookster citeşte în medie 12 cărţi pe an. Adică o carte pe lună. Ceea ce pentru noi a fost o surpriză foarte plăcută. La început livram câte 30-40 de cărţi pe săptămână. Etichetele le scriam noi manual. Acum, săptămâna aceasta am livrat 12 mii de cărţi într-o săptămână.

Nu vor doar să îi inspire pe alţii să citească mai mult, dar şi ei în echipă se motivează reciproc să împărtăşească din experienţa lecturii.

Avem o iniţiativă pe care noi o numim Read’n’Learn, în fiecare miercuri, ne adunăm cu toţii în Bookster Cafe şi unul dintre noi ne povesteşte despre o carte pe care a citit-o şi ce a învăţat el din ea. Cel mai important e că învăţăm făcând lucruri. Aici suntem încurajaţi să testam orice idee ne vine, avem şi buget de inovaţie, aşa îi spunem noi.  Dacă ai o idee trebuie să o testezi, important este însă să înveţi ceva din ea.E foarte important să greşeşti, dar să greşeşti repede, ca să poţi să te ridici, să înveţi din asta…exact, trebuie să înveţi ceva din asta.

CĂRȚI / Libris.ro a vandut in 2018 carti in valoare de 40 milioane lei, cu 28% mai mult decat in anul anterior

Libris.ro cel mai mare retailer online de carte din Romania a incheiat 2018 cu o cifra de afaceri de 40 milioane de lei, ceea ce a insemnat o crestere cu 28% fata de anul precedent. Factorii care au determinat evolutia pozitiva au inclus atat cresterea fondului de carte disponibil, odata cu inaugurarea noului depozit, dar si revigorarea pietei de carte si o dinamica favorabila a comertului online.

Comanda medie a crescut pe Libris.ro in 2018 cu 15% fata de anul precedent, ajungand astfel la 80 de lei.

Cea mai mare valoare medie a comenzii s-a inregistrat in Brasov – 155 lei, aici aflandu-se si cel mai fidel client, care a plasat 238 de comenzi pe parcursul anului. La polul opus se afla clientii din judetul Covasna, unde media a fost de 66 lei/comanda.

 

CĂRȚI / Miliardarul Michael Moritz va finanţa, pentru următorii cinci ani, premiile Booker

Miliardarul Michael Moritz va finanţa, pentru următorii cinci ani, premiile Booker, după ce sponsorul Man Group a anunţat în ianuarie că se va retrage.

Prestigioasele premii vor fi acordate începând cu 2020 prin Crankstart, fundaţie deţinută de Sir Michael Mortiz şi soţia lui, Harriet Heyman, scrie BBC.

Născut în Ţara Galilor, în 1954, Moritz, stabilit la San Francisco, are o avere estimată la 3,4 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

 

Premiile nu îi vor purta numele – vor fi cunoscute ca The Booker Prize şi The International Booker Prize, după ce 18 ani a fost denumite Man Booker Prize.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională