Revista presei

7 iulie 2020

64,5% – rata de promovare la Bacalaureat

Rata de promovare în prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2020, după soluţionarea contestaţiilor, este de 64,5%, a informat duminică Ministerul Educaţiei.

Potrivit MEC, rata de promovare (absolvenţi din promoţia curentă şi din promoţiile anterioare), înregistrată la sesiunea iunie-iulie 2020 a examenului naţional de Bacalaureat, fără etapa specială, după soluţionarea contestaţiilor, este de 64,5%.

Pentru promoţia curentă, rata de promovare este de 72,9%, iar pentru promoţiile anterioare – de 27,7%.

Astfel, din totalul celor 147.794 de candidaţi prezenţi, au promovat 95.399 de candidaţi: 87.887 candidaţi aparţin promoţiei 2020 (comparativ cu 84.833 de candidaţi reuşiţi în promoţia anului trecut), iar 7.512 provin din promoţiile anterioare (în creştere, comparativ cu 4.383 de candidaţi reuşiţi în 2019). Numărul mediilor de 10 (zece) a crescut la 307, arată MEC.

Dintre cei 155.639 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 147.794 (120.627 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 27.167 din promoţiile anterioare).

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puţin 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi, precizează sursa citată.

La etapa specială a examenului de Bacalaureat s-au înscris 141 de absolvenţi ai clasei a XII-a, conform situaţiei centralizate până la această oră de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Examenul începe luni, 6 iulie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi, 7 iulie, se desfăşoară proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 8 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Ultima probă scrisă (Limba şi literatura maternă) este programată joi, 9 iulie.

Ceau, Cineva! sau despre cu ce se „mănâncă” un film. Ateliere gratuite pentru adolescenți

Pe parcursul lunii vom face și câteva liste de bine culese din micile victorii ale cititorilor noștri care se mai duelează cu plasticul, fie în acest iulie, fie în general. Astăzi, am rezumat câteva recomandări venite de la ei:

Fără tacâmuri

Dacă îți comanzi prânzuri sau cine, specifică fără tacâmuri în aplicație sau la telefon. De multe ori le vei primi oricum, „cadou”, însă dacă specificăm mai mulți, mai des, poate vor începe din ce în ce mai mulți să întrebe: „Aveți nevoie de tacâmuri?”. Și nu uita că îți poți face un săculeț-kit mobil cu lingură, furculiță, cuțit, ca să fii pregătit în orice situație.

Centrul de Inițiative Bune

O primă sacoșă de pânză îți poți cumpăra de la asociația Mai bine din Iași și susții astfel un pic din toate proiectele pe care le au în desfășurare, precum CUIB (Centrul Urban de Inițiative Bune), un bistro care funcționează pe principiile sustenabilității, sau REDU, o mică întreprindere socială care reciclează materiale textile. În trecut, au vorbit în cadrul altui proiect și despre apa îmbuteliată

Capacele pentru o cauză

Apropo de apă îmbuteliată, dacă o consumi (pe ea sau orice altă băutură la PET), fă-ți apoi o cutie separată în care să colectezi capacele, dacă ești din Cluj. Asta pentru că există acolo Capace cu Suflet, o inițiativă care colectează capete de la sticle de plastic, apoi recapătă mici sume de la o firmă care reciclează deșeuri (un kilogram de capace poate fi vândut cu 60-80 de bani), pe care apoi le reinvestesc în cauze umanitare. 

Analiză: Din 50 de elevi care au intrat acum 12 ani în clasa I, 23 nu au luat Bacalaureatul sau nu au mai ajuns la acest examen

Efectul școlii asupra generației 2008-2020 arată că 46% dintre elevii care au intrat în clasa I în urmă cu 12 ani nu au luat Bacalaureatul sau nu au mai ajuns la acest examen, potrivit unei analize Edupedu.ro. Este vorba despre circa 106 mii de elevi, cât populația orașului Buzău.

Absolvenții de liceu care au susținut anul acesta examenul de Bacalaureat au început școala în septembrie 2008. Au intrat în învățământul obligatoriu în anul cu cea mai mare creștere economică, anul care a precedeat cea mai amplă criză economică recentă și au terminat școala într-un an cu o pandemie care a provocat o nouă criză economică.

După 18 ani de școală, din promoția curentă 2020, doar 87.887 de elevi au promovat examenul de Bacalaureat conform datelor finale.

 

Asta înseamnă că aproape unul din doi elevi care au intrat în clasa I nu a mai ajuns la Bacalaureat, exceptându-i pe cei care au ales învățământul profesional (care nu presupune examen de Bacalaureat).

Pe 14 septembrie 2008 intrau în clasa I aproximativ 230.000 de elevi, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, citat de Agerpres la acea dată.

ECONOMIE - Programul Prima Casă reporneşte în două săptămâni. Cum va fi numit şi ce schimbări aduce

Guvernul pregăteşte schimbări la programul Prima Casă, care va fi deblocat în circa două săptămâni şi va deveni programul „O Nouă Casă”, a anunţat Cristian Păun, preşedintele FNGCIMM.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în plină criză proiectul ce prevede ca programul „Prima Casă“ să devină un program social intitulat „O familie, o casă“. Cu toate acestea, programul „O familie, o casă“ încă nu are normele de aplicare. Drept urmare, de facto, ambele programe sunt blocate. Prezent la Digi24, Cristian Păun a precizat că noul program nu se va mai axa pe aspectul social. Cu alte cuvinte, plafonul salarial nu va mai fi o condiţie.
În forma actuală, creditele „O familie, o casă” puteau fi accesate doar de românii cu venituri de până în 4.500 de lei de familie, respectiv 7.000 de lei, dacă au copii.
El a solicitat ca în reglementare să se ţină cont de faptul că, faţă de momentul în care a fost redusă cota de TVA la vânzarea de imobile, metrul pătrat construibil era 750-800 euro, iar între timp s-a scumpit. „Să utilizăm un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară de astăzi”, a cerut Orban. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a răspuns că se ia în calcul lansarea unui nou program „Prima Casă”, după ce va fi modernizat, iar plafonul stabilit va ţine cont de preţurile de acum din piaţa imobiliară.

PIAȚA MUNCII - Cum abordează Marea Britanie problema şomajului: Dacă vor angaja tineri, companiile vor primi bonusuri de până la 1.000 de lire din partea guvernului

În urma planului de recuperare a economiei, companiile britanice vor primi din partea guvernului bonusuri de până la 1.000 de lire dacă vor angaja tineri pe posturi de stagiari, potrivit Sky News.

Ministrul finanţelor Rishi Sunak va anunţa „bugetul de urgenţă” miercuri, 8 iulie, inaugurând astfel o serie de măsuri care vizează crearea a mii de locuri de muncă în contextul pandemiei de COVID-19.

Bonusurile pentru angajatorii englezi vor veni prin intermediul unei scheme de 111 milioane de lire care va acorda în mod direct subvenţii către noii angajaţi.

Banii vor fi disponibili pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani şi vor fi limitaţi la 10 locuri de muncă per angajator, sau 10.000 de lire. De asemenea, companiile vor cheltui banii după bunul plac în condiţiile în care angajaţii vor fi instruiţi corespunzător.

Schema va ajuta mii de tineri să îşi găsească un loc de muncă şi va intra în vigoare începând cu luna septembrie. Săptămâna trecută, prim-ministrul Boris Johnson a promis investiţii de 5 miliarde de lire în infrastructură, şcoli şi spitale.

Investigație Rise Project: În bârlogul traficanților de măști. Clanul Cămătarilor, intermediar pe piața neagră pentru milioane de măști chirurgicale

În plină pandemie, în timpul stării de urgență, când cadrele medicale din spitale se confruntau cu o criză acută de echipamente, Clanul Cămătarilor intermedia pe piața neagră milioane de măști chirurgicale, aduse de la depozitul unei grupări din China Town, dezvăluie Rise Project.

Măștile aveau certificate de conformitate, însă jurnaliștii de la Rise Project au aflat că acestea erau contrafăcute.

Potrivit Rise Project în perioada stării de urgență, în București au apărut mai multe rețele de furnizori de măști de protecție, care și-au împărțit o piață care nu făcea față cererii.

Reporterii de investigații relatează cum au negociat cu o serie de intermediari din această piață invadată de personaje exotice sau chiar având legături cu lumea interlopă: s-au întâlnit cu ginerele lui Sile Cămătaru, cu o contabilă asociată cu personaje din lumea mondenă, cu un personaj conectat la lumea moto-sportului, cu soția româncă a unui om de afaceri chinez și alții.

Jurnaliștii au reușit chiar să vadă un astfel de depozit într-o vilă somptuoasă a unui om de afaceri chinez, de unde s-au arătat interesați să cumpere o cantitate mare de măști.

Negocierile incognito s-au purtat pe aplicații electronice, în benzinării, într-o vilă din Sectorul 2 al Capitalei sau în fața unei florării din zona Pieței Obor.

 

Iulie fără plastic

Premierul Ludovic Orban spune că noul an şcolar trebuie pregătit “cu mare migală”, în contextul pandemiei de COVID-19, iar autorităţile trebuie să fie pregătite pentru orice situaţie, pentru ca toţi copiii să aibă acces la educaţie.
“Nu ştim care va fi evoluţia epidemiei, trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie, atât din punct de vedere al infrastructurii, al logisticii, noi trebuie să ne asigurăm că orice copil va avea acces la educaţie, noi trebuie să ne asigurăm că profesorii, învăţătorii, au posibilitatea de a transmite informaţii în orice fel de condiţii.
Trebuie să pregătim cu mare migală şi atenţie începutul anului şcolar şi să fiţi pregătiţi pentru orice situaţie. Am încredere în dumneavoastră, am încredere în capacitatea dascălilor români de a se adapta la orice situaţie şi de a rămâne aproape de copiii lor, chiar dacă nu toţi vor fi în clase, chiar dacă de multe ori legătura va fi prin fibră optică şi prin intermediul ecranului de calculator”, a spus Orban, vineri, la Gala Teleşcoala, organizată în grădina Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.
Legat de examenele naționale din acest an, Orban a susținut că acestea au fost organizate în condiţii exemplare.
“Vreau să transmit mulţumirile mele şi aprecierea mea pentru toate cadrele didactice care au fost implicate în organizarea examenelor de Evaluare şi de Bacalaureat. În ciuda unei campanii agresive, în ciuda unei neîncrederi care a fost cultivată în mod sistematic privitor la aceste examene, în ciuda campaniilor care s-au derulat ca aceste examene să nu se desfăşoare, în ciuda instigării părinţilor de a nu îşi lăsa copiii să vină la examenele de evaluare, examenele de evaluare au fost organizate în condiţii exemplare”, a menţionat premierul, citat de Agerpres.

ANALIZĂ BNR - Valentin Lazea / Trei motive (și trei tabele) pentru revenirea la impozitarea progresivă

În ultimele decenii, cota unică (atât pentru impozitarea veniturilor, cât și pentru impozitarea consumului – Taxa pe Valoarea Adăugată) a fost încercată de opt state din centrul și estul Europei, membre ale UE. Între timp, patru din aceste state au renunțat la cota unică și au revenit la impozitarea progresivă:
Cehia (din 2013), Letonia (din 2018), Lituania (din 2019) și Slovacia (din 2013).
Au rămas să practice cota unică Bulgaria, Estonia, România și Ungaria.

În acest articol, vom analiza performanța României în raport cu aceste alte șapte state cu care se poate compara, dat fiind nivelul relativ similar de dezvoltate. Astfel, vom înlătura posibila obiecție de a ne compara cu state situate pe un alt nivel al dezvoltării. Vom vedea că, chiar în interiorul acestui peer groupperformanța României este mai slabă decât a statelor similare cu care ne comparăm.

Există trei motive pentru care un stat ar dori să revină la impozitarea progresivă: economic, socio-politic, cultural.

ABONARE - Dacă ai primit Revista Presei UVT din bunăvoința unui prieten și ai regăsit aici informații utile, te poți abona oricând accesând link-ul de mai jos

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională