Revista presei

7 noiembrie 2019

MÂINE, LA UVT: Documentarul american „Free to rock”, dedicat muzicii și libertății

Vineri, 8 noiembrie 2019, Ambasada SUA la București și Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) au plăcerea să vă invite la un eveniment în care doar două lucruri vor avea importanță: muzica rock și libertatea – proiecția documentarului „Free to Rock” în Amfiteatrul A11 al Universității de Vest din Timișoara (Bd. Vasile Pârvan nr. 4, etaj 1), începând cu ora 18, în prezența producătorului Doug Yeager, urmată de discuții cu acesta. Ambasada SUA este onorată să îl aducă în orașul martir, în acest an în care sărbătorim 30 de ani de la căderea comunismului, pe unul dintre oamenii de cultura din SUA, producătorul Doug Yeager, care a reușit în documentarul „Free to Rock” să surprindă spiritul liber al tinerilor, chiar și sub cea mai crunta opresiune, și modul în care muzica rock a devenit una dintre armele de luptă împotriva comunismului.

Săptămâna viitoare, la UVT: Filmul Cardinalul, în avanpremieră

Cardinalul, un film semnat de Nicolae Mărgineanu, care prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, va fi proiectat la Timișoara, în 15 noiembrie.

Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii forțate în Penitenciarul Sighet.

Proiecţia filmului va avea loc în 15 noiembrie, de la ora 18, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara. La finalul proiecției va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri la care vor participa regizorul Nicolae Mărgineanu și actorul Radu Botar, care interpretează rolul lui Iuliu Hossu. Din distribuţie mai fac parte actorii Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu şi Bogdan Nechifor.

Scenariul filmului este semnat de Bogdan Adrian Toma, Gabriel Kosuth fiind director de imagine, iar Nicolae Mărgineanu jr., producător executiv. Muzica este semnată de Cornel Țăranu, montajul de Nita Chivulescu, scenografia de Dumitru Nicodim, iar costumele sunt realizate de Luminița Mihai.

În anii ’50, conducătorii Bisericii Greco-Catolice sunt arestați și închiși în Penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și a unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică episcopul Iuliu Hossu care prin curaj și verticalitate devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

CARIERE: 2 din 3 români sunt dispuși să se reprofileze, ca urmare a avansului tehnologic

Pe o piață a muncii dominată de avansul tehnologic – automatizare, AI, robotică – și globalizare, din ce în ce mai mulți români se gândesc să-și schimbe cariera. Doi din trei români (66,8%) sunt dispuși reconversiei profesionale, în timp ce 70% dintre aceștia investesc în a-și perfecționa competențele. De cealaltă parte, 33,2% dintre români sunt reticenți în a dobândi cunoștințe noi necesare unui job diferit și s-ar reprofila doar dacă este imperativ, iar 26% petrec prea puțin timp pe an pentru a-și dezvolta aptitudinile, potrivit “Decoding Global Trends in Upskilling and Reskilling”, cel mai recent studiu întocmit de BestJobs și Boston Consulting Group.

Studiul reflectă modalitatea în care 366.000 de angajați, din 197 de țări (19.099 români), percep schimbările în piața muncii și evaluează deschiderea angajaților la ideea de reconversie profesională, ca urmare a schimbărilor aduse de tehnologie și globalizare. Astfel, la nivel global, angajații conștientizează avansul tehnologic și automatizarea, 61% dintre aceștia considerând că joburile lor vor fi afectate considerabil de cele două trenduri. Cel mai puțin afectați sunt respondenții din America Centrală, Marea Britanie, China și România, iar la polul opus se situează țări precum Grecia, Portugalia, Nigeria, Brazilia sau Japonia.

La nivel local, majoritatea respondenților care sunt de părere că jobul lor va fi afectat de schimbările tehnologice lucrează în domenii precum digital & analiză și automatizare (59%), IT și tehnologie (52%), finanțe și audit (45,6%). Cel mai puțin îngrijorați sunt cei care activează în vânzări (31%), juridic (24%) și asistență socială (23%).

Majoritatea respondenților care cred că vor fi afectați de tendința globalizării sunt angajații din sectoarele știință și cercetare (41,7%), IT & tehnologie (41%), digital & analiză și automatizare (40,3%), iar cel mai puțin îngrijorați de globalizare lucrează în administrație și secretariat (26,4%), media și informații (25,4%) și juridic (23%).

“Smart State”, tema centrală a dezbaterilor la a cincea ediţie a Forumului Naţional al Studenţilor la Ştiinţe Politice

“Smart State” este conceptul dezbătut de către studenţi de la specializările ştiinţe politice şi relaţii internaţionale de la toate universităţile din ţară, dar şi de către parlamentari şi profesori, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Forumului Naţional al Studenţilor la Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (FNSSPRI).

La evenimentul organizat de Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP), sub patronajul Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat şi al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, participă 50 de studenţi, fiind invitaţi de asemenea politologi, oameni politici, reprezentanţi ai ONGurilor de profil şi jurnalişti. Obiectivul acestei ediţii este construirea unui concept de “smart state” care să ţină pasul cu actualele trenduri în tehnologie şi societate, dar care să răspundă în acelaşi timp nevoilor şi provocărilor locale, din perspectiva actorilor non-statali, au precizat organizatorii.

Institutul care elaborează curriculumul școlar se comasează cu instituția care concepe subiectele de examene: Centrul Național de Politici și Evaluare, numele noii instituții care unește IȘE și CNEE

Guvernul Orban a comasat astăzi, prin Ordonanță de Urgență, două instituții din subordinea Ministerului Educației. Este vorba despre Institutul de Științe ale Educației (care concepe curriculumul și programele școlare) și de Centrul Național pentru Evaluare și Examinare (care concepe subiectele tuturor examenelor naționale), care se unesc sub numele “Centrul Național de Politici și Evaluare”.

Edupedu.ro a obținut textul ordonanței de urgență pentru organizarea Guvernului și a instituțiilor subordonate, OUG care a fost adoptat astăzi, și care prevede următoarele:

  • De la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind organizarea și funcționarea Centrului Național de Politici și Evaluare, în cuprinsul actelor normative în vigoare, următoarele expresii și denumiri se înlocuiesc după cum urmează: sintagma ‘Institutul de Științe ale Educației’ cu sintagma Centrul Național de Politici și Evaluare și sintagma ‘Centrul Național pentru Evaluare și Examinare’ cu sintagma Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație”.

 

BRANDING / Cele mai vizibile branduri din categoria bookstores in online si pe Facebook in luna octombrie 2019

Top expresii pentru categoriaBookstores – Octombrie, 2019

TopAparitiiSurseViewership
1. Carturesti2,1027632,408,775
2. Libraria Humanitas1,4523811,102,229
3. Diverta762263656,467
4. BookLand Targ Si Librarie25458201,502
5. Libraria Mihai Eminescu321528,957
6. Anthony Frost English Bookshop332,206
7. Libraria Bastilia112,085
8. Libraria Bizantina22433
 

 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională