Revista presei

8 ianuarie 2020

Mai mulţi profesori universitari şi ONG-uri cer reintroducerea Deontologiei ca disciplină obligatorie la facultăţile de comunicare

Disciplina Deontologie trebuie reintrodusă în rândul materiilor obligatorii la toate facultăţile de comunicare, de stat şi private, cer peste 40 de profesori universitari şi reprezentanţi ai mai multor ONG-uri, conform edupedu.ro. Într-o scrisoare deschisă, profesorii cer agenţiei care acreditează programele de învăţământ superior – ARACIS – să îndrepte „eroarea materială” care a şters Deontologia şi Legislaţia media dintre standardele pe care universităţile de stat şi private trebuie să le îndeplinească pentru a avea facultăţi de Comunicare.   Profesorii universitari şi reprezentanţii societăţii civile anunţă că membrii Consiliului Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea din Bucureşti au votat deja excluderea disciplinelor Deontologie şi Drept din programa de licenţă pentru specializările Publicitate şi Comunicare şi Relaţii Publice, la propunerea decanului interimar, Silvia Branea, şi a Directorului Departamentului de Antropologie Culturală şi Comunicare, Antonio Momoc. Printre argumente: “eliminarea celor două discipline a fost cerută de studenţi”.  „Solicităm ARACIS să îşi asume public protejarea valorilor democraţiei, pieţei libere şi ale statului de drept, prin reintroducerea explicită a disciplinei Deontologie în rândul disciplinelor obligatorii şi a disciplinei Legislaţie media/ Dreptul comunicării în rândul disciplinelor recomandate, pentru toate programele de comunicare publică din România”, se arată în scrisoarea deschisă.

 

EVENIMENT - Expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei” de la Bruxelles, vizitată de peste o mie de persoane pe zi în vacanţa de iarnă; 85.000 de vizitatori, în trei luni

Expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”, eveniment principal al festivalului Europalia, coordonat de Institutul Cultural Român alături de Europalia International din Belgia, este una dintre cele mai vizitate de la Palatul Artelor Bozar.

Sculpturile artistului român au atras, la trei luni de la vernisaj, mai mult de 85.000 de persoane, un număr record pentru o expoziţie dedicată unui artist român peste hotare, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii Bozar.

Mai mult, perioada vacanţei de iarnă a fost apogeul vizitelor la retrospectiva dedicată lui Constantin Brâncuşi: peste 1.000 de persoane pe zi în ultimele trei săptămâni ale anului 2019.

Datorită succesului mare la public, organizatorii au decis încă de la pragul de 50.000 de vizitatori ca expoziţia să fie prelungită de la 12 ianuarie, când trebuia să se încheie, până la 2 februarie 2020. 

ANALIZĂ: Economia globală va avea un ritm de creştere modest în 2020, de circa 3,4%

Economia globală va avea un ritm de creştere modest în 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an, conform estimărilor publicate marţi de PwC.

Previziunile PwC arată că economia globală va avansa din inerţie, în 2020, atâta timp cât tensiunile comerciale continuă să creeze provocări. Cu toate acestea, este de aşteptat ca serviciile să rămână unul dintre punctele forte pentru comerţul global, valoarea totală a exporturilor de servicii la nivel global fiind prognozată să atingă un record de 7 trilioane de dolari în 2020, arată estimările.

“Globalizarea a fost o caracteristică definitorie a economiei globale încă din anii ’70. Cu toate acestea, volumul global de mărfuri tranzacţionate a încetinit dramatic şi chiar a stagnat în 2019. Având în vedere desfiinţarea efectivă a mecanismului de soluţionare a litigiilor din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului în luna decembrie, ne putem aştepta la momente mai dificile pentru comerţul mondial”, spune Barret Kupelian, economist şef, PwC Marea Britanie.

La rândul său, Ionuţ Simion, country managing ppartner PwC România, spune că în 2020 şi în anii următori ar trebui să aibă loc o consolidare a finanţelor publice.

”Toate prognozele pentru România, inclusiv cea mai optimistă de 4,1% aparţinând guvernului, indică o încetinire a ritmului de creştere economică pentru acest an faţă de anii anteriori, în linie cu tendinţa economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil şi predictibil, precum şi investiţii publice, mai ales în infrastructură fizică ar putea contribui la activitatea economică. Din păcate, nivelul scăzut al încasărilor bugetare ca pondere în PIB şi ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni şi limitează rolul politicii fiscal-bugetare în stimularea creşterii economice. În 2020 şi cu atât mai mult în anii următori, ar trebui să aibă loc o consolidare a finanţelor publice prin îmbunătăţirea colectării taxelor şi recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investiţional favorabil”, arată Ionuţ Simion, country managing partner PwC România.

Salariile profesorilor in 2020: noile grile de salarizare

Profesorii si invatatorii au salarii marite in 2020. Banii pe care ii primesc dascalii vor ajunge in acest an la nivelul prevazut de grila din Legea salarizarii pentru anul 2022.
 
Prima crestere salariala are loc de la 1 ianuarie 2020, cu “a doua transa de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018”.
 
Legea salarizarii mai prevede o crestere ulterioara, care va avea loc la 1 septembrie.
 
Va prezentam mai jos Grila de Salarizare din 2022 valabila din 2020 pentru functiile de conducere, de indrumare si control si didactice de predare din invatamantul preuniversitar, anuntata de Nicu Cotescu, Presedintele Sindicatului de Invatamant “Spiru Haret” Dolj, printr-o postare pe Facebook.  

Atentie! Sumele prezentate reprezinta salariul brut al profesorilor.

ANTREPRENORIAT - Răzvan Baba a investit 150.000 de euro într-un centru educaţional în Braşov după treisprezece ani petrecuţi în industria auto

„Şcoala pe care o faci şi lucrurile pe care le înveţi într-o multinaţională sunt extraordinare. Este o experienţă care ajută orice antreprenor“.

Răzvan Baba, „cu trecut“ de in­giner şi experienţă în indus­tria auto, a investit 150.000 de euro într-un centru educa­ţio­nal în Braşov, oraşul său natal, un centru care a devenit operaţional în septembrie 2019 şi care aşteaptă încasări de cel puţin 150.000 de euro la finalul primului an complet de funcţionare.

„Joy Academy este un centru educaţio­nal modern, aşa cum ni l-am dorit pentru copi­lul nostru. Am analizat lucrurile din perspec­tiva unor persoane care trebuie să vizualizeze şi să înţeleagă ce îşi doresc copiii. (…) Investiţia a fost de 150.000 de euro, bani proprii şi credite“, spune Răzvan Baba. El povesteşte că centrul a pornit de la nevoia familiei de a-şi duce copilul la after school după ce finaliza cursurile la şcoala primară începând din acest an. După ce a analizat împreună cu soţia mai multe oferte, au constatat că centrele deja existente nu cores­pun­deau cerinţelor lor şi au hotărât să con­struiască chiar ei un centru educaţional altfel. „Nevoia familiei noastre ne-a împins să facem un centru educaţional“.

DESCOPERIRI - Satelitul TESS, aparținând NASA, a descoperit în premieră o planetă de dimensiuni apropiate Pământului, pe care apa ar putea rămâne în stare lichidă

Satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), aparţinând NASA, a descoperit în premieră o planetă telurică de dimensiuni apropiate Pământului, aflată la distanţa optimă faţă de steaua sa pentru ca apa să poată rămâne în stare lichidă la suprafaţă, conform unui anunţ făcut luni de echipa TESS, transmite Space.com, citată de Agerpres.

Noua exoplanetă, denumită TOI 700 d, se află la aproximativ 101,5 ani lumină de Soare, fiind o candidată excelentă pentru continuarea observaţiilor cu ajutorul altor instrumente.

„TESS a fost conceput şi lansat special pentru a descoperi planete de dimensiunea Pământului pe orbitele unor stele apropiate”, conform lui Paul Hertz, directorul Departamentului de Astrofizică al NASA de la Washington. „Planetele aflate pe orbitele stelelor din apropiere sunt mai uşor de observat cu telescoapele spaţiale şi cele terestre. Descoperirea lui TOI 700 d este foarte importantă pentru misiunea TESS”, a adăugat el.

Satelitul TESS, lansat în aprilie 2018, caută planete folosind „metoda tranzitului” – identifică variaţii în luminozitatea stelelor provocate de trecerea planetelor prin faţa lor, din perspectiva instrumentelor satelitului. Aceeaşi strategie a fost utilizată cu succes şi de telescopul spaţial Kepler, care a descoperit aproximativ 70% dintre cele aproximativ 4.000 de exoplanete cunoscute.

 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională