Revista presei

8 noiembrie 2019

ASTĂZI, LA UVT: Documentarul american „Free to rock”, dedicat muzicii și libertății

Vineri, 8 noiembrie 2019, Ambasada SUA la București și Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) au plăcerea să vă invite la un eveniment în care doar două lucruri vor avea importanță: muzica rock și libertatea – proiecția documentarului „Free to Rock” în Amfiteatrul A11 al Universității de Vest din Timișoara (Bd. Vasile Pârvan nr. 4, etaj 1), începând cu ora 18, în prezența producătorului Doug Yeager, urmată de discuții cu acesta. Ambasada SUA este onorată să îl aducă în orașul martir, în acest an în care sărbătorim 30 de ani de la căderea comunismului, pe unul dintre oamenii de cultura din SUA, producătorul Doug Yeager, care a reușit în documentarul „Free to Rock” să surprindă spiritul liber al tinerilor, chiar și sub cea mai crunta opresiune, și modul în care muzica rock a devenit una dintre armele de luptă împotriva comunismului.

 

ASTĂZI, LA UVT, LANSARE PROIECT DE COLABORARE ROMANIA-SERBIA: Evaluarea calitatății apei în zonele de operațiuni miniere transfrontaliere

Universitatea de Vest din Timișoara, în calitate de LIDER, în parteneriat cu Institutul de Mine și Metalurgie din Bor și cu GEC NERA, anunță lansarea proiectului RoRS 337 ”ROmania Serbia NETwork for assessing and disseminating the impact of copper mining activities on water quality in the cross-border area (RoS-NET2)”.

Proiectul se implementează pe o perioadă de 24 luni, în intervalul 10.09.2019 – 09.09.2021.

Conferința de lansare a proiectului va avea loc vineri, 08.11.2019, ora 11.00, în sala P02 a Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor, Universitatea de Vest din Timișoara (Str. Pestalozzi 16), eveniment la care vă așteptăm să participați.

Obiectivul general al proiectului este evaluarea calitatății apei în zonele de operațiuni miniere transfrontaliere, propunerea de metode de remediere și promovarea educație în domeniul protecției mediului. 

Prin implementarea acestui proiect, exploatăm rezultatele proiectului anterior (de colaborare România Serbia  (Cross-border network for advanced training and research in Environmental Protection, Code 464) care a condus la identificarea naturii poluării datorate operațiunilor miniere de cupru, deoarece efectuăm caracterizarea fizico-chimică și toxicologică a fluxurilor de apă, propunem soluții de remediere și informăm publicul larg, ONG-urile, organizațiile și autoritățile publice despre situația existentă, necesitatea și mijloacele de rezolvare a problemei.

 

Desființarea comisiilor școlare și a hârtiilor din școli și grădinițe, anunțată de ministrul Monica Anisie. Orban: ARACIP-ul este instituția care îi agasează cel mai mult pe profesori

Regulamentele școlare prevăd pentru fiecare unitate de învățământ obligativitatea înființării a 7 comisii. Acestea sunt, de regulă, dublate sau uneori triplate de comisii ocazionale și temporare, înființate pe baza altor ordine, note sau prevederi. Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că și ea este membră în „doar 3 comisii”, fiind profesoară de limba română la Colegiul Național „Tudor Vianu” și că aceste comisii școlare vor fi desființate împreună cu hârtiile pe care profesorii sunt obligați să le completeze zilnic.

„Un profesor este înglobat în hârtii. Ăsta este adevărul. Aproape 80% din timp un profesor și-l dedică realizării hârtiilor necesar și nu se gândește la ora pe care el trebuie să o desfășoare decât foarte puțin timp. Nu are timp de asta. Prin urmare ARACIP-ul este, și cred că dumneavoastră cunoașteți foarte bine lucrurile acestea, dacă întrebați orice profesor din sistem o să vă răspundă că ARACIP-ul este instituția de care lor le este cel mai… hai să nu zic teamă, că nu este vorba de teamă

DiscoverEU: Tinerii din România se pot înscrie pentru o nouă rundă de călătorii gratuite în UE

Comisia Europeană a lansat o nouă cerere de candidaturi pentru permisele de călătorie DiscoverEU, cu ajutorul cărora tinerii europeni cu vârsta de 18 ani pot călători gratuit în spațiul comunitar. 

La precedentele două runde din cadrul programului, derulate în perioada 2018-2019, s-au înscris aproape 7.400 de tineri din România, fiind selectate în total circa 1.900 de persoane. În total, Comisia Europeană a acordat până acum 50 000 de permise de călătorie prin intermediul DiscoverEU.

Celebrul economist Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România

Celebrul economist american Nouriel Roubini, care a prezis cu doi ani înainte criza financiară din 2008 şi este astăzi unul dintre cei mai renumiţi analişti la nivel mondial, vine în România pentru a participa la o conferinţă organizată de Profit.ro pe 11 noiembrie, dar şi pentru a fi prezent la Gala anuală a Profit.ro, Poveşti cu Profit Made in Romania, programată pentru aceeaşi zi.

Printre multe altele, Roubini va prezenta starea reală a economiei mondiale şi perspectiva pentru perioada imediată, va dezvălui detalii despre războiul comercial dintre SUA şi China, va explica pe larg ce impact va avea Brexitul şi va anunţa cum va fi afectată România de aceste evenimente.

„AICI E SÂNGE”. Cuvinte pe zidurile Revoluției

Mi-am făcut un obicei în preajma zilei de 21 decembrie: în loc să ascult discursurile și recapitulările care năpădesc spațiul public, mă uit încă o dată la documentarul Videogramele unei Revoluții, realizat de Andrei Ujică și Harun Farocki în 1992. Cu mijloace foarte simple – imagini brute însoțite de minime comentarii -, filmul e un studiu fără cusur al felurilor în care se nășteau fricile și bucuriile în haosul acelor zile. Mai departe, urmărește întrebuințarea acestor emoții în legitimarea unui nou regim politic.

Inscripțiile de pe zidurile Revoluției, transcrise de etnologul Irina Nicolau și publicate acum 19 ani sub forma unei broșuri, au un efect la fel de puternic asupra mea. Le-am regăsit întâmplător acum câteva zile, în timpul unei vizite la Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român. E o colecție de graffiti – 141 de texte cu totul – culese imediat după acele zile din zona Pieței Universității: soclul statuii lui Spiru Haret, fațada Universității București și a Facultății de Arhitectură, pereții Hotelului Intercontinental, blocurile Dunărea și Pescarul, intrarea în blocul Dalles și pomul împodobit cu lozinci din fața clădirii, bulevardul Magheru și un soclu dispărut între timp din Piața Romană. 

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională