Revista presei

8 octombrie 2019

Modificările aduse sistemului judiciar şi consecinţele lor, dezbătute astăzi, la UVT, de judecătorul Cristi Danileţ

Conferinţa intitulată Modificările aduse sistemului judiciar şi consecinţele lor, un proiect promovat de Universitatea de Vest din Timişoara, este organizată de Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană Timișoara. Invitat este judecătorul Cristi Danileţ, vicepreședinte al ICDE, dezbaterea fiind moderată de prof. dr. Vasile Popovici, de asemenea vicepreședinte al ICDE la nivel național și coordonatorul filialei timișorene.

Evenimentul, anunţat ca o discuție sinceră despre justiția trecutului, chinul prezentului și speranțele de viitor, va avea loc marţi, 8 octombrie, de la ora 18, în Aula Magna a Universității de Vest Timișoara.

EVENIMENT UVT / Astăzi, dezbatere cu studenții - Teaching & Learning brand UVT

Procesul educațional trebuie să fie o prioritate pentru fiecare din noi.

În urma întâlnirilor din cadrul fiecărei facultăți din Universitatea de Vest din Timișoara, s-a luat decizia de a organiza o dezbatere publică la nivelul comunității universitare.

Această dezbatere este o primă propunere a ceea ce își dorește a fi viziunea educațională a universității, un brand de predare și de învățare susținut de un sistem coerent de asigurare a calității procesului de învățământ.

La Timișoara, în 15 octombrie, are loc Conferința asupra securității în Balcani, eveniment anual unic în zona de vest a țării, organizată de New Strategy Center și UVT

Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu asociația New Strategy Center, organizează a treia ediție a conferinței internaționale „Security challenges in the Balkans”, marți 15 octombrie.

Evenimentul va aduce la Timișoara invitați cu o vastă experiență profesională, pentru a dezbate provocările clasice și emergente de securitate din regiunea Balcanilor.

Temele incluse pe agenda evenimentului se referă la provocările la adresa securității și stabilității Balcanilor, care pot afecta și securitatea Europei în ansamblu, ediția din acest an beneficiind de prezența unor oficiali și experți militari de mare valoare.

Totodată, războiul informațional și fenomenul ,,fake news”, precum și modul în care  spațiul cibernetic este folosit în campaniile de dezinformare sunt subiecte care vor fi abordate la conferința de la Timișoara.

Provocările vechi și noi care pot afecta Balcanii și, implicit, și România vor fi vor fi analizate de experți din SUA, Marea Britanie, Serbia, Italia, Macedonia de Nord, Croația.

Elevii se opun propunerii legislative care conferă dascălilor statutul de autoritate publică

„Respectul nu se obţine prin lege”, spune Consiliul Naţional al Elevilor ca răspuns la propunerea legislativă privind învestirea cadrelor didactice cu statutul de autoritate publică, aceştia considerând că măsura propusă nu este deloc viabilă sau benefică actului educaţional.

Consiliul Naţional al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor din România, se opune propunerii legislative prin care se doreşte învestirea cadrelor didactice cu statutul de autoritate publică, deoarece, precizează CNE, „în cadrul misiunii şi viziunii noastre, educaţia de calitate primează, iar acest deziderat nu poate fi obţinut decât prin colaborarea tuturor părţilor interesate, anume elevi, profesori şi părinţi, membri ai comunităţii şcolare. Nu considerăm deloc benefică acordarea statutului de autoritate publică profesorilor, întrucât suntem de părere că respectul pe care aceştia şi-l doresc din partea elevilor şi părinţilor, respect absolut necesar pentru buna desfăşurare a actului instructiv-educativ, nu poate fi reglementat printr-o lege”, se arată în comunicatul de presă remis Adevărul.  

Concurs naţional de programare: studenţii ieşeni, pe locul întâi

Concursul a avut loc pe 28 septembrie, participanţii având la dispoziţie cinci ore pentr rezolvarea subiectelor. Echipa formată din Cristian Vîntur, Alexandru Ioniţă şi Denis Banu, studenţi ai Facultăţii de Informatică, a obţinut cel mai mare punctaj, cei trei reuşind să rezolve corect 10 din 11 probleme propuse. „La ediţia 2019 a concursului Romanian Collegiate Programming Contest s-au înscris 54 de echipe formate din studenţi şi 30 de echipe formate din elevi, iar UAIC a fost reprezentată de nouă echipe.

Trei dintre echipele care au reprezentat UAIC la etapa naţională a competiţiei s-au calificat pentru a participa la etapa Sud-Est Europeană, care va avea loc pe 19 octombrie. Primele cinci echipe clasate la etapa naţională, care au reprezentat oficial o universitate şi au participat dintr-un centru organizat, au primit premii în valoare totală de 1.200 de euro, oferite de Fundaţia eMAG“, au precizat reprezentanţii UAIC. 

PIAȚA MUNCII / Interes tot mai mare pentru un nou loc de muncă! Domenii surpriză pe lista de preferințe

Interesul românilor pentru un nou loc de muncă a crescut în luna septembrie, iar domeniul financiar a fost la mare căutare. Surpriza vine însă din partea domeniului medical unde interesul a fost mult mai mare decât alte domenii ce se află de obicei în fruntea preferințelor.

În luna septembrie a acestui an, interesul candidaților de a-și schimba locul de muncă a crescut, companiile înregistrând cu 15% mai multe aplicări la joburi comparativ cu luna august. În același timp, volumul total de aplicări pentru un alt job a crescut cu 17% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Surpriza lunii septembrie vine din domeniul medical & pharma.

Joburile din domeniile financiar – contabilitate, inginerie și transport ocupă primele trei poziții în topul căutărilor efectuate în luna septembrie de către candidații români, cu peste 74.000 de căutări în total și cu 24% mai multe decât în luna anterioară. Surpriza lunii septembrie vine din domeniul medical & pharma, unde angajații specializați au fost mai preocupați de perspectiva unui job nou decât cei din domenii precum vânzări sau BPO (Business Process Outsourcing), al căror interes a fost mult mai constant pe parcursul acestui an. Angajații din domeniul medical & pharma au înregistrat peste 18.000 de căutări de joburi, fiind interesați mai ales de poziții precum asistent medical sau farmacist.

Claudiu este un copil normal, însă la un moment dat viaţa lui a devenit altfel

„Vreau să zbor!” a devenit un vis împlinit cu ajutorul aeronavelor care îşi iau avânt pe pistă, se ridică în aer şi ne duc dintr-un oraş în altul, dintr-o ţară în alta, de pe un continent pe altul, în cel mai scurt timp posibil. Şi totuşi, nu toţi oamenii îşi permit să zboare sau pot face asta.

Când Claudiu, din scaunul lui cu rotile, a desenat pe o foaie de hârtie un avion, toţi cei din jur şi-au dat seama că în spatele acelui desen se află o dorinţă arzătoare. Când băiatul a început să spună, timid, de ce a ales să contureze tocmai un astfel de lucru, Simona, prietena şi psihologul care-i e alături în fiecare zi, a înţeles că, atât Claudiu, cât şi ceilalţi copii pe care-i are în grijă, au dorinţe ascunse, despre care nu vorbesc sau nu pot vorbi, însă care se nasc tocmai din neputinţele lor. Dorinţa lui Claudiu era să zboare. 

Şi a zburat! Chiar dacă nu aşezat într-unul dintre zecile de scaune înşirate la bordul unei aeronave, Claudiu a reuşit să zboare. Zâmbetul lui şi încântarea care i s-a citit în ochi atunci când şi-a aşezat pe cap ochelarii VR şi a pornit într-o călătorie virtuală, pe deasupra unui oraş, descoperind cerul, natura şi clădirile înalte, i-a făcut pe toţi cei care l-au privit să-şi dea seama că au reuşit un lucru măreţ. 

Când psihologia şi tehnologia se întâlnesc, formează o echipă pe cinste

Dorinţele copiilor cu boli incurabile sunt felurite, născute din lucrurile pe care le observă în jur şi pe care ei nu le pot face sau nu-şi dau seama că le pot face. Fie ca sunt copii imobilizaţi în scaune cu rotile, fie că au avut de-a face cu intervenţii chirurgicale complexe, micuţii au dreptul şi trebuie să trăiască o viaţă cât mai normală.  În acest punct intervine nevoia lor de sprijin, de a avea un ghid care să-i ajute să descopere, practic, lumea în care trăiesc. Iar sprijinul psihologic este o piatră de temelie a obţinerii celor mai bine rezultate în cazul copiilor cu boli incurabile, ajutându-i pe aceştia să ducă o viaţă mai bună. 

TALIS 2018: Profesorii români predau la clasă la fel de mult ca acum 5 ani, dar se declară printre cei mai deschiși la schimbare / Plus: România înregistrează cea mai mare diferență urban-rural în formarea profesorilor

Profesorii români spun, în proporție covârșitoare și peste media OCDE, că le oferă elevilor feedback imediat la clasă: 84% dintre profesorii români spun că evaluează în mod obișnuit progresul elevilor lor prin observarea acestora și prin oferirea de feedback imediat / față de 79% media OCDE.Profesorii și directorii români se consideră printre cei mai deschiși la schimbare și la adoptarea de practici inovatoare. Concret, în România 83% dintre profesori declară că ei și colegii lor se sprijină reciproc în punerea în aplicare a unor idei noi / față de 78% media OCDE.

Cât se pregătesc profesorii români pentru ore: de la 8 ore/săptămână în urmă cu 5 ani, planificarea săptămânală declarată a scăzut la 6 ore

România înregistrează o diferență semnificativă a timpului declarat de profesori ca fiind alocat planificării lecțiilor pe săptămână, între studiul din 2013 și cel curent. Concret, dacă în urmă cu 5 ani profesorii spuneau că alocă, în medie, 8 ore pe săptămână pentru a-și pregăti lecțiile pe care le predau apoi la clasă, în 2018 timpul declarat de cadrele didactice din România a fost de puțin peste 6 ore pe săptămână.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională