Revista presei

9 aprilie 2020

UVT este prezentă la cel mai mare târg internațional de universități din Europa de Sud-Est – RIUF, desfășurat, în premieră, în spațiul virtual

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) participă, în perioada 8-9 aprilie 2020, la cel mai mare târg internațional de universități din Europa de Sud-Est – RIUF (The Romanian International University Fair), desfășurat, în premieră, în spațiul virtual.

Standul virtual al UVT va întâmpina cei peste 10 000 de elevi participanți din România, Grecia și Italia cu informații specifice despre oferta educațională UVT și procesul de admitere la studiile universitare.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, remarcă modul în care principală universitate comprehensivă a vestului României s-a adaptat condițiilor noi de participare la RIUF: „Echipa UVT va intra în contact direct cu elevii, pe toată perioada acestui eveniment, atât prin live-chat-ul disponibil pe platformă, cât și prin apeluri audio-video, oferindu-le toate informațiile de care au nevoie pentru a deveni studenți UVT. Iată că, în aceste condiții de izolare și comunicare la distanță, elevii și dascălii din toate punctele cardinale ale Europei reușesc totuși să se întâlnească în spațiul virtual. Este un semn bun, de mare bucurie pentru noi. Îi așteptăm pe tinerii vizitatori ai UVT, participanți la RIUF, să vină la admiterea 2020, organizată de facultățile Universității de Vest din Timișoara, o universitate ce a trecut deja în noua etapă a activităților online”.

Examenele de licenţă la facultate şi de dizertaţie la masterat vor fi organizate “după ce se încheie anul universitar cu bine”, anunţă ministrul Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat într-un interviu pentru Digi24 că examenul de licenţă la facultate, cel de dizertaţie la masterat vor fi organizate “după ce se încheie anul universitar cu bine”. Declaraţia vin în contextul în care Anisie a anunţat şi că admiterea la facultate va avea loc după examenul de Bacalaureat de anul acesta, examen care ar putea avea loc în luna iulie, după cum anunţase marţi.

Întrebarea reporterului a fost următoarea: “O scurtă precizare pentru că din conferința pe care ați ținut-o astazi (n.r. marţi, 07.04.2020) nu s-a auzit foarte clar, ce se va întâmpla cu examenele de licență și cele de disertație, cum vor fi ținute acestea?

Monica Anisie: “Examenul de admitere la facultate va fi organizat după ce va fi organizat examenul de Bacalaureat iar celelalte după ce se încheie anul universitar cu bine.”

Ursula von der Leyen: România devine prima țară din Uniunea Europeană care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a UE

România devine prima țară din Uniunea Europeană care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a Uniunii Europene, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru TVR. Prima tranșă de ventilatoare a fost deja contractată și urmează să ajungă în țara.

Am creat o rezervă strategică comună de echipamente medicale a Uniunii Europene. Este pentru prima dată când reuşim să facem aşa ceva prin mecanismul de protecţie civilă, RESC EU. Vom cumpăra cu bani europeni aceste echipamente pe care le vom trimite în ţările care au nevoie mai mult de ele. Sunt mândră şi recunoscătoare pentru că România s-a oferit să fie prima ţară europeană să cumpere şi să găzduiască în numele UE ventilatoare. Au fost deja comandate 150 de ventilatoare şi imediat ce vor ajunge în România le vom putea trimite rapid în ţările care au nevoie de ele, bineînţeles în Spania şi Italia”a spus președinta Comisiei Europene. 

Întrebată cum comentează acuzațiile că Uniunea Europeană a acționat, în criza Covid 19, prea lent și într-un fel lipsit de solidaritate, aceasta a răspuns: „E o criză fără precedent. Şi loveşte fiecare ţară din UE, dar mai cu seamă Italia şi Spania. Suferim alături de ei şi le oferim tot sprijinul posibil, deşi, aşa cum aţi mentionat, refelxul iniţial al unor guverne a fost să se închidă în problemele lor. Acum lucrurile s-au îmbunătăţit, ne coordonăm mult mai bine. Sunt fericită să aflu că România trimite în Italia o echipă de 11 doctori şi 6 asistente să ajute la tratarea pacienţilor bolnavi de covid. Cred că aceasta e solidaritatea: SOLIDARITATEA EUROPEANĂ (în limba română, n.red).”

Studenți în lupta cu pandemia

În mod normal, Charlotte Dubral ar fi trebuit să fie în Polonia, în mijlocul semestrului de vară al anului Erasmus. Din cauza pandemiei de coronavirus, studiul a fost suspendat, iar ea a revenit în Germania la jumătatea lunii martie. În loc să stea într-o sală de curs din Cracovia, studenta la medicină lucrează începând de săptămâna trecută în centrul de protecție împotriva infecțiilor din campusul Clinicii Universitare din Köln.

Prietenii i-au trimis un link cu ajutorul căruia orice student la medicină care dorește să își ofere ajutorul în criza coronavirus se poate înscrie pe lista Asociației Profesionale a Medicilor din cadrul Universității din Köln. După un interviu sumar, Charlotte Dubral a ajuns în centru împreună cu alți patru studenți. Aproximativ 200-250 de persoane sunt testate aici pentru coronavirus în fiecare zi.

“Mai presus de orice am făcut acest lucru pentru că, în anul meu petrecut în străinătate, am avut o mulțime de prieteni din Spania și Italia, care mi-au relatat experiențele lor personale, dar și cum se prezintă situația în acest moment în aceste țări. M-am speriat un pic, gândindu-mă că acele lucruri nu ar trebui să se întâmple și aici”, spune tânăra de 24 de ani, care studiază la Universitatea din Bonn. “Dacă au nevoie de ajutor aici, atunci cu siguranță o să ajut, mai ales că nu fac parte din niciun grup de risc.”

În centrul de protecție împotriva infecțiilor, pentru o evaluare ulterioară a datelor, Charlotte documentează simptomele și persoanele de contact ale oamenilor care au făcut testele. Ulterior, ea va testa pacienți de la spitalul universitar selectați aleatoriu. În primele două zile s-a făcut un instructaj serios în materie de igienă. Studenții au învățat să își pună măștile și să-și dezinfecteze mâinile în mod adecvat.

TELEMUNCA - Cum să te organizezi mai bine când muncești de acasă. Sfaturi de la cineva care o face de 10 ani

În ciuda situației în care ne regăsim ca țară și planetă, există o parte bună de necontestat: avansul tehnologic care ne permite să muncim de aproape oriunde. Românii i-au zis „telemuncă”. Și e legală încă din 2018. Iată-ne astfel într-un experiment la care nimeni n-ar fi îndrăznit să se gândească în urmă cu câțiva ani: milioane de oameni lucrează de acasă. Însă cum faci să fii și productiv?

Legea 81/2018 a stabilit cadrul pentru telemuncă. Și în lege zice așa: e o formă de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator. Legea, ai putea spune, a venit târziu. Idei ca „remote work” sau „work from home” sunt destul de vechi și au fost ajutate enorm de internet, după cum vedem și în aceste zile.

În acest context, am vorbit cu Claudiu Murariu, cofondator și CEO al InnerTrends. Compania sa dezvoltă algoritmi de data science pentru companii software. După cum mi-a explicat acesta, produsul muncii sale și a colegilor săi ajută alte firme să-și înțeleagă mai bine utilizatorii aplicațiilor pe care le pun pe piață. Dar nu profilul companiei mi-a atras atenția, ci că el de peste zece ani muncește remote.

Politolog: Democrația ateniană s-a prăbușit în urma unei pandemii. Nici noi nu vom mai fi în aceeași lume

Politologul Cristian Pîrvulescu crede că lumea în care vom trăi nu va mai fi aceeași după încheierea actualei pandemii și va trebui să ne adaptăm. Nu doar viața economică, ci și viața socială și psihicul nostru va fi afectat. Iar în aceste condiții, cererile noastre de la politicieni, de la autorități, vor fi din ce în ce mai exigente, vom aștepta servicii de foarte bună calitate care să suplinească viața noastră socială dispărută.

„Alte pandemii în istorie s-au remarcat prin evenimente fenomenale, spre exemplu Imperiul atenian, democrația ateniană, s-a prăbușit în urma unei pandemii în 430 î.H. În egală măsură, Imperiul roman s-a prăbușit în urma unor epidemii care au apărut pe fondul unei încălziri climaterice. Nu-i așa că seamănă puțin situația? Pe de altă parte, acum 100 de ani, gripa spaniolă, care a venit odată cu sfârșitul Primului Război Mondial, a schimbat și ea istoria. Deci, putem să ne așteptăm la schimbări, dar sunt convins că avem mai multe posibilități să rezistăm” – a comentat profesorul Cristian Pîrvulescu la Digi2.

Este foarte important, însă, cât de repede se va mișca știința, atrage el atenția. Pe măsură ce vor exista soluții științifice, lucrurile vor fi depășite mai repede și cu cât se va încheia mai repede criza, cu atât situația se va putea stabiliza. Nu vom mai fi în aceeași lume, așa cum n-am mai fost în aceeași lume după criza din 2008, așa cum atentatele din 11 septembrie 2001 ne-au marcat, spune Cristian Pîrvulescu.

Copyright © 2018 DCIMI – Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională