30rev

Expoziția de fotografii „30”, Bruxelles, decembrie 2019

La 30 de ani de la zilele de speranță, curaj și victorie ale Revoluției din 1989 de la Timișoara, Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș organizează, la Buxelles, Expoziția de fotografii „30”.

În Decembrie 1989, Timișoara a făcut pasul dincolo de granița imposibilului. Timișorenii au avut curajul de a declanșa Revoluția împotriva regimului totalitar comunist, pentru libertate și pentru o viață mai bună, pentru recuperarea valorilor europene și ale unei societăți deschise. Acum 30 de ani, după ce Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism, românii și-au câștigat definitiv libertatea, în urma uneia dintre cele mai sângeroase revolte anticomuniste din întreaga Europă. 

Prin Expoziția de fotografii „30” sunt evocate cele mai importante momente ale Revoluției Române, din perioada 16 – 22 decembrie, de la Timișoara. Fotografiile, realizate de Mircea Radu, Ioan Radu, Constantin Duma, Valentin Șuta, Cătălin Regea și câțiva autori necunoscuți vor sta pe simeze în perioada 3-6 decembrie, în sala Atrium a clădirii Justus Lipsius a Consiliului Uniunii Europene.

După 30 de ani de la zilele acelui sfârșit și ale noului început, Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană, UVT și DJCT și-au asumat rolul de a prezenta la Bruxelles această expoziție eveniment, în fața unui public atât de eterogen, în centrul administrativ al Europei. Expoziția de fotografii „30” cuprinde imagini document din timpul celor mai importante zile ale Revoluției de la Timișoara, iar desfășurarea imaginilor ne conduce chiar în mijlocul Revoluției, într-un trecut nu foarte îndepărtat. Povestea în imagini este aproape ireală prin jertfele umane evocate, prin duritatea scenelor de protest surprinse și prin gesturile de rezistență în fața ultimelor manifestări ale dictaturii, vizibile în cadrele fotografice document. Prin aceste fotografii publicul ajunge să perceapă atmosfera Revoluției din Timișoara, un fenomen social-politic unic prin care orașul nostru a intrat în istorie.”, declară rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, la deschiderea expoziției.

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email