Fillere

Simpozion inedit la UVT – „Învățământul biologic – trecut, prezent și perspective”

Simpozion inedit la UVT – „Învățământul biologic – trecut, prezent și perspective”

În cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie a Universității de Vest din Timișoara a avut loc Simpozionul „Învățământul biologic – trecut, prezent și perspective”, ediția I, dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, subintitulat „DESPRE BIOLOGIA ROMÂNEASCĂ ÎN ANUL CENTENARULUI”. Simpozionul a fost rezultatul colaborării dintre Departamentul Biologie-Chimie și Inspectoratul Școlar Județean Timiș și a reunit cadre didactice din mediul universitar și preuniversitar, studenți, masteranzi și doctoranzi, reprezentanți ai partenerilor din mediul socio-economic.

Au fost susținute mai multe comunicări prin care s-a omagiat viața și contribuțiile științifice remarcabile ale unor mari biologi, personalități din secolul al XX-lea: Grigore Antipa, Emil Racoviță, Dimitrie Voinov, Alexandru Borza, Traian Săvulescu, Constantin Crăciun, Maya Simionescu.

În partea a doua a simpozionului, s-a făcut o trecere în revistă a preocupărilor și provocărilor contemporane pentru biologi, de la munca de cercetare în teren și laborator academic, la activitatea din laboratoarele clinice și ale instituțiilor de stat și private, cu profil biologic.

O parte importantă a simpozionului a fost dedicată dezbaterii referitoare la cariera didactică pentru biologi, în contextul schimbărilor succesive în politica educațională care are drept consecință diminuarea ponderii orelor de Biologie în școală.

Invitatul special, eleva Silvia Alda de la Colegiul Național „C. D. Loga”, a susținut comunicarea “Despre viitorul Biologiei românești”. Silvia este câștigătoarea Sesiunii de comunicări științifice pentru elevi – etapa județeană, deținătoarea premiului I la Olimpiada Națională de Biologie și reprezentanta României la Olimpiada Internațională de Biologie din Iran.

Simpozionul a prilejuit aducerea în același cadru a biologilor care activează în cele mai diverse domenii de activitate și consolidarea legăturilor instituționale și personale. A fost o primă reunire la inițiativa conf. dr. habil. Nicoleta Ianovici, care s-a încheiat pe un ton relativ optimist cu privire la viitor și perspectivele biologilor, în acord cu realitățile sociale și economice ale țării și cu nevoia imperioasă de creștere a performanțelor instituțiilor de învățământ.

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email