universitatea_de_vest_timisoara_large-400x250

Ceremonia învestirii cu titlul de cetățean de onoare a părintelui picturii monumentale, maestrul Ştefan Szönyi

De fiecare dată când un trecător parcurge bulevardul Vasile Pârvan prin fața Universității de Vest din Timișoara este acaparat de măreția mozaicului de pe fațada instituției. Toți timișorenii sunt familiarizați cu lucrarea „Bălcescu și Eminescu” de pe clădirea de șapte etaje a UVT, dar puțini știu cine este autorul și mai puțini știu povestea creatorului mozaicului.

 

Opera este creația maestrului Ștefan Szönyi, născut la Banloc și format ca artist la Lugoj, Timișoara și Paris. În 1939, Ştefan Szönyi a plecat la studii la Paris, înscriindu-se la Academia Ranson. În perioada interbelică, artistul a fost atras de teme biblice şi a semnat câteva compoziţii expresioniste deosebite, inspirate de muzică, precum şi un şir de portrete romantico-mistice („Sfântul Sebastian”, seria de „Profeţi”, „Apocalipsa”). Corneliu Baba îşi amintea că Ştefan Szönyi se ducea între cerşetorii din Timişoara pentru a-i imortaliza. După al doilea război mondial Ștefan Szönyi s-a stabilit la București, unde s-a afirmat ca un pictor de nivel internațional. În anul 1966 a revenit la Timișoara cu proiectul mozaicului pentru Universitatea de Vest din Timișoara.

 

Chiar în anul în care Universitatea de Vest din Timișoara celebrează 75 de ani de când Majestatea Sa Regele Mihai semna decretul regal de înființare, meritele deosebite ale maestrului Ştefan Szönyi în domeniul culturii sunt recunoscute de către întreaga comunitate a orașului, la inițiativa Primăriei Timișoara, care îi va acorda onorantul titlu de cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Timișoara.

 

Astfel, vă invităm vineri, 10 mai, de la ora 10:00, în holul principal al UVT, pentru a participa la ceremonia învestirii cu titlul de cetățean de onoare a părintelui picturii monumentale, maestrul Ştefan Szönyi, precum și la o incursiune în viața și opera artistului.

 

 

Evenimentul se va bucura de prezența Primarului Municipiului Timișoara, domnul Nicolae Robu, a Rectorului Universității de Vest din Timișoara, domnul Marilen Gabriel Pirtea și a fiicei artistului, doamna Anca Thomas Szönyi.

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email