bicocca-2-scaled-e1583140431252-2048x1174

Universitatea de Vest din Timișoara, alături de cinci parteneri strategici europeni, derulează proiectul ESCALATE – crearea unui viitor digital mai bun

Digitalizarea transformă abilitățile necesare pe piața muncii. În consecință, sistemele de educație națională trebuie să răspundă rapid și adecvat la provocările pe care le ridica acest fenomen. Transformarea digitală a generat o dezbatere acerbă între furnizorii de educație, factorii de decizie, economiști și reprezentanți ai mediului de business cu privire la impactul său asupra societății.

Cu atât mai mult astăzi, în contextul riscurilor epidemiologice legate de virusul SARS-CoV2, îngrijorarea crește cu privire la modul în care aceasta digitalizarea impactează domenii precum piața muncii, veniturile, inegalitatea, sănătatea, eficiența resurselor și securitatea. Estimările curente ale pierderilor globale de locuri de muncă datorate digitalizării se ridică la aproximativ două miliarde Euro până în 2030, conform datelor Forumului Economic Mondial.

În contextul schimbărilor profunde legate de riscurile epidemiologice, de schimbările sociale și economice, în contextul trecerii în online a multor activități, Universitatea de Vest Timișoara, prin proiectul ESCALATE, se poziționează ca furnizor important de soluții la problemele generate de digitalizare. Proiectul tematizează crearea unui viitor digital „mai bun” – ‘better’ digital future. În această perioadă proiectul este în etapa de culegere și grupare a datelor de teren, chiar în săptămânile în care o întreagă lume a migrat semnificativ spre activitățile digitale. Sunt convins că, la primele rezultate pe care le vor raporta cercetătorii ce coordonează această cercetare, în luna iunie, vom afla concluzii extrem de relevante, cu un rol directiv pentru viitorul nostru comun”, declară rectorul UVT, prof.uni.dr. Marilen Pirtea.

ESCALATE este un parteneriat strategic format din 6 parteneri, situați în 5 state europene: Exeter și Stirling (UK) în Vest, Bilbao (SP) și Milano (IT) în Sud, Magdeburg (GE) în Centru și Timișoara (RO) în Est, prin UVT. Proiectul reunește decidenți din aceste cinci țări europene, universitari, educatori, studenți, experți în piața muncii, alături de reprezentanți din mediul de afaceri și administrația locală, pentru a oferi un răspuns coordonat la provocările care decurg în contextul fenomenului digitalizării. Prezența Timișoarei în acest parteneriat se datorează atât modului avansat prin care UVT cuprinde fenomenul digital în preocupările comunității sale academice, cât și faptului că România a fost clasată, în 2018, drept una dintre cele mai puțin dezvoltate economii digitale din Europa, fiind, de fapt, o zonă caracterizată de o puternică nevoie de accelerare a proiectelor de digitalizare.

Proiectul își propune să ajute universitățile în conceperea si implementarea unor activități și politici destinate creșterii nivelului de competențe digitale pentru angajabilitate, ca răspuns la gama din ce în ce mai variată de locuri de muncă generate de economia digitală. Proiectul explorează practici inovatoare și emergente în înțelegerea și răspunsul la digitalizare, atât la nivel universitar, cât și la nivel de politici locale și regionale.

Pentru date suplimentare despre derularea proiectului ESCALATE vă invităm să accesați:

Distribuie acest articol

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email